W sierpniu zadałem pytanie: jakie sprężarki są w Corolli Verso 2,2 D-4D, 136 KM, r.p. 2007 oraz w Aurisie 1,6, 132 KM, r.p. 2011? Sprzęgłowe czy pracujące stale?
w obydwu koło sprężarki nie posiada sprzęgła jak klasyczne, obie są z regulacją wydajności sterowaną elektromagnetycznym zaworem
Dzisiaj, po uzyskaniu informacji z Centrali Toyoty w Warszawie wiem, że to są sprężarki tłokowe, o zmiennej wydajności/pojemności, sterowane elektrozaworem, ze sprzęgłem stałym, tzw. zrywnym (w razie awarii kompresora). Wał tych kompresorów jest na stałe złączony z wałem pracującego silnika poprzez to sprzęgło zrywne. Przycisk A/C służy jedynie do włączenia elektrozaworu, który reguluje wielkość skoku tłoków sprężarki. W przypadku wyłączenia przycisku A/C wał kompresora obraca się razem z wałem silnika, lecz tłoki wykonuję bardzo minimalne ruchy/praktycznie prawie stoją w miejscu. Fakt, że wał sprężarki pracuje i tłoki wykonują bardzo minimalne ruchy, powoduje, że sprężarka jest cały czas smarowana olejem, lecz w układzie klimatyzacji nie jest wytwarzane ciśnienie czynnika chłodzącego niezbędne do działania klimatyzacji.
Wróciłem do tematu, gdyż w serwisie przekazano mi błędne informacje. Przykre to. Nie pierwszy raz zresztą.

Może to się komuś przyda.
Colin@ - chylę czoła przed Twoją wiedzą. Bardzo lubię czytać Twoje odpowiedzi. Wyczuwam w nich dużą dozę inteligencji. Twój avatar bardzo współgra z tym, co napisałem