Autor Wątek: Nissan X-Trail kontra Toyota RAV4  (Przeczytany 10093 razy)

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Nissan X-Trail kontra Toyota RAV4
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Sierpnia 2023, 11:53:35 »
Miło, że koledzy czasem tak się wzajemnie aktywują, jest co poczytać ;) a nie tylko: dopłynie, nie dopłynie, kiedy, którędy, ...
A jak tak, to: Dzisiaj moja będzie w Suezie ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Sierpnia 2023, 11:55:08 »
@ledziu, przy "wdrapywaniu" (podjeździe pod ośnieżone zbocze) moc będzie miała duże znaczenie, oczywiście i rodzaj/ sprawność napędu. To praktyka i wiedza podstawowa. W hybrydowej rav4 właśnie moc silnika tylnej osi jest�  największym minusem, choć nie jest źle I tu jest różnica w stosunku do mocnych�  klasycznych jednostek .
To Ci powiem tak:

Moc nie będzie miała żadnego znaczenia tylko niut i to też w ograniczony sposób do jego max wartości w określonym momencie.
Przy śniegu na pierwszy strzał idzie technologia napędu zaczynając od opon do tego sam kierownik. Jak do śniegu dołożysz górkę to dokładamy potrzebę posiadania niuta a nie mocy jak dołoźymy do tego długi podjazd na czas gdzie rozwiniemy dużą prędkość potrzeba także mocy.

prezentowane tam testy to takie bardziej „gadki wujków przy grillu” niż prawdziwe testy.
Dokładnie tak.
Jest pitu pitu.
Dokładnie tak, sam bym lepiej nie ujął.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Sierpnia 2023, 12:22:42 »
Nawet panda 4x4 wygra z "potworem " przy dobrym ogumieniu i sprzyjającym terenie.�
Stosunek masy do mocy.

Mówisz prawdę ale zakładając że masz Pandę z silnikiem 1,6 pb 100km/150nm i taką samą pandę z silnikiem 1,6 td 80km/250nm (pejemności benzyna diesel poglądowe) to ta słabsza w śniegu/błocie zrobi wiatrak z tej mocniejszej i nie tylko mierzony testem dojechania do mety ale także jakości samej jazdy. Czyli kierownik mocniejszej pandy będzie wylewał siódme poty i machał lewarkiem biegów jak opętany a kierownik tej słabszej prawdopodobnie będzie mógł popijać kawę ;-) 

Wiedząc pewne niuanse wiesz że tabelki to nie wszystko a tak właściwie prawie nic. A pewne tematy dotyczą już jakiś realnych doświadczeń.

« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2023, 12:25:58 wysłana przez ledziu »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Sierpnia 2023, 13:10:06 »
Piszesz dużo, tylko jak zwykle nie na temat. To może teraz porównaj sobie maksymalny moment obrotowy w Nissanie i w Toyocie, jak to zrobiłeś z Fiatem, i okaże się, że piszesz bzdury. Zostaje tylko kwestia, w którym przypadku. A porównanie benzyny do diesla kompletnie nie ma sensu. Bo nie o takie porównanie w AŚ chodziło
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2023, 13:14:33 wysłana przez pireus »

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Sierpnia 2023, 13:32:09 »
miałem okazję pojeździć nowym X-trailem w hybrydzie, kiedy zamawiałem następną ravkę, dobrze wykończona , bogate wyposażenie, cicha ( lepiej wygłuszona od ravki), napęd bardzo przyjemny, ale dając jej z buta też jest wycie silnika , a odczucie przyśpieszenia nie powala, mimo że na papierze ma lepszy czas, no i spalanie przy spokojnej jeździe podmiejskiej pokazało 7,5 l/100km ... Jednak poszedłem w ekonomiczniejsze rozwiązanie,  cena wersji x-trail'a która mi się podobała była sporo wyższa od Toyoty ; nie jestem fanatykiem aut, wolę niby gorsze, ale niezawodne i wg mnie bezpieczniejsze wybory, z obecną Ravka nie miałem kompletnie żadnych problemów, tak samo z auriską , także lecąc na sprawdzonych rozwiązaniach znów poszedłem w Toyote, ale X trail to fajne auto.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Sierpnia 2023, 17:00:06 »
Masz rację.  Miałem kilka Nissanów i odkąd Renault tam wstawił buta, nie jest dobrze z usterkami. Ale nie o to przecież chodziło w temacie  :)
Nawet w tym artykule wygrała Ravka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Sierpnia 2023, 17:16:17 »
O ile się nie mylę wątek i porównanie dotyczyło Nissana X-Trail  i Toyoty RAV4, czyli gabarytowo porównywalnych samochodów. I zrobiła się burza bo autor stwierdził, że na zaśnieżonym stoku lepszy jest Nissan.

Znów nie zrozumiałeś słowa pisanego. Burza zrobiła się z powodu argumentacji autora, a nie samego stwierdzenia, że nissan poradził sobie lepiej

pireus

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Sierpnia 2023, 17:20:19 »
Znów nie zrozumiałeś słowa pisanego
Może Ty masz z tym jakieś problemy , bo ja nie.
Burza zrobiła się z powodu argumentacji autora, a nie samego stwierdzenia, że nissan poradził sobie lepie
Tylko, że autor słusznie napisał, że stało się to za sprawą większej mocy przekazywanej na tylne koła. Bo to jest prawda.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Sierpnia 2023, 18:03:19 »
Twoje posty mówią co innego....

Cytuj (zaznaczone)
Burza zrobiła się z powodu argumentacji autora, a nie samego stwierdzenia, że nissan poradził sobie lepie
Tylko, że autor słusznie napisał, że stało się to za sprawą większej mocy przekazywanej na tylne koła. Bo to jest prawda.
Nie wnikam w prawdziwość tych stwierdzeń, szczerze to nie wiem kto ma rację. Wyjaśniłem Ci tylko od czego zaczęła się ta burza

Online topoll

• Toyot Spamer
Nissan X-Trail kontra Toyota RAV4
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Sierpnia 2023, 18:04:28 »
Czy Ty w ogóle cokolwiek wiesz o fizyce? Ponieważ piszesz takie herezje, że słabo się robi. Co ledziu w przystępnej formie wyjaśnił.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2023, 18:06:52 wysłana przez topoll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Sierpnia 2023, 21:01:45 »
Czy Ty w ogóle cokolwiek wiesz o fizyce? Ponieważ piszesz takie herezje, że słabo się robi. Co ledziu w przystępnej formie wyjaśnił.
Co wyjaśnił? Chyba że  piszesz, o przykładzie samochodu z większym momentem obrotowym, który objeżdża ten z mniejszym.
zakładając że masz Pandę z silnikiem 1,6 pb 100km/150nm i taką samą pandę z silnikiem 1,6 td 80km/250nm (pejemności benzyna diesel poglądowe) to ta słabsza w śniegu/błocie zrobi wiatrak z tej mocniejszej
Dokładnie tak samo jest w przypadku RAV4 i Nissana.
Ponieważ piszesz takie herezje, że słabo się robi
Przypomnij sobie o swoich, jak zamieszczałeś zdjęcia transportowanych samochodów na jakiś oblodzonych łajbach i udowadniałeś że tak właśnie to wygląda. Jak pisałeś że nazwa samochodu Mercedes jest rodzaju żeńskiego itd,. itp.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2023, 21:15:26 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Sierpnia 2023, 21:38:27 »
Czy Ty w ogóle cokolwiek wiesz o fizyce? Ponieważ piszesz takie herezje, że słabo się robi. Co ledziu w przystępnej formie wyjaśnił

To teraz wyjaśnię następny temat. To co przeczytaliśmy wg mnie jest pewnym uproszczeniem. Mój przykład super to obrazuje chociaż nie którzy tego nie zrozumieli ale ...kupiłem AŚ i zacząłem drążyć czyli łączyć kropki po swojemu.

Autorzy testu napisali Nissan wygrywa bo "ma mocniejszy napęd tylnej osi ( może przenieść znacznie większá siłę napędową)" .

Oczywiście możemy to zrozumieć idąc na wprost czyli więcej jazdy bo więcej mocy ale ja nie idę na wprost i zaczynam kminić że w dawnych czasach nissan pracował nad dziwnym napędami w autach gtr 32/3/4 aż doszedł do 35ki i Attesa (jakoś tak) i mówiąc krótko r35 potrafił robić cuda z kołami w trudnych warunkach jazdy. Teraz wbiłem sobie w google Attesa i wszedłem w odnośniki w odmianie elektrycznej i mamy:
https://global.nissanstories.com/en/releases/e-4orce

Teraz przeczytajcie dokładnie jakie ma możliwości ten napęd chociażby w przenoszeniu, no właśnie czego ? Jak tu napusać jednym słowem ?
Ja daję słowo mocy chociaż tu nie móc chodzi.

Porównajcie sobie napęd awdi z rav i z nissana

Wiem że stałem się tu pośmiewiskiem dla niektórych znafcuf teorii motoryzacyjnej ale uznałem że twórcy napędu w nissanie nie byli aż tak mało roztropni żeby pieścić tylną oś na śniegu większą mocą :-)

P.s.

Czytam dalej testy z AŚ i :

Test Polo vs Yaris vs opel kto wygrywa  :-)
Test pug 208 vs Fabia vs Kia Rio kto wygrywa  :-)
Test golf vs Focus kto wygrywa  :-)
Test kałdi vs BMW vs Volvo kto wygrywa  :-)
Test VW taigo vs ford Puma kto wygrywa :-)
Test karoq vs corolla cross kto wygrywa :-) ( PANOWIE POZIOM HAŁASU TEN SAM JA PIERNICZE NIE CZYTAJĄ NASZEGO FORUM :-) :-) :-))
Test caddy vs jogger kto wygrywa  :-)
Test itd...

Teraz zgadnijcie każda mordka jakiego wygranego oznacza ? :-)

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Sierpnia 2023, 09:46:58 »
Od siebie polecam zobaczyć film Autowizji na YT odnośnie nowgo x-traila. Szczególnie do momentu w którym będzie pokazane jakim pięknym (czyt. syfiastym) filcem obite jest podwozie  :-P

Co do braku obiektywizmu niektórych dziennikarzy- ostatnio na forum aut francuskich zostałem permanentnie wykopany z grupy za zasugerowanie redaktorowi, że w czasie kiedy moja Ravka zdąży zgnić to jego faworyci z 3-cylindrowymi PureTechami będą miały w tym czasie już 3 wymiany silników  :grin: . Ale w sumie czego się spodziewałem..

Poniżej przykład "profesjonalnego" dziennikarstwa, enjoy:
https://francuskie.pl/toyota-nie-radzi-sobie-z-podstawowym-problemem-polskich-drog-felieton/
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

pireus

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Sierpnia 2023, 13:39:54 »
ostatnio na forum aut francuskich zostałem permanentnie wykopany z grupy
Ja też już dawno temu. Ale to jest portal reklamowy a nie forum motoryzacyjne

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Sierpnia 2023, 11:28:36 »
Nie widziałem żadnego testu X-Traila, z którego wynikałoby, że ta hybryda z taki silniczkiem ma sens. Testy spalania pokazują, że to nie zdaje egzaminu. Nie wybrałbym HYBRYDY Nissana czy innej marki zamiast Toyoty czy Lexusa. Inny napęd, może tak, ale nie Hybrydę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl