smrodzie z nawiewów i awariach najczęściej po zimie
Aurisa mam od 2019, nic przy klimie nie robiłem, filtr co roku, zero czyszczenia i ozonowania. Stosuję zasadę, z 5 min. przed zgaszeniem silnika, wyłączam AC, wtedy osusza się tam wszystko. Na mieście nie zawsze, na dłuższy postój tak i przy powrocie zawsze. Nic mi nie capi.
Nie demonizował bym z tą klimą.
używałem klimy sporadycznie
I to w zupełności wystarczy, a nie zaraz wszyscy z używam klimy z głową, zamienili na ortodoksyjne nie używam wcale. Panowie bez przesady nikt nie mówi o ograniczaniu, a używaniu z pomyślunkiem.
wygoda to pojęcie względne
U każdego inne, wielu przesadza, ale są też nie przesadzający. Ja bym powiedział, że klima bardziej jest koniecznością, co nie znaczy, że zawsze i na max. musi działać. Wielu nie widząc namacalnie przesady nic nie widzi, gdyby to jakoś zobaczyli, raczej wyszli by na ...... Fakt jest taki, że są czasem odpowiednie warunki zew., które same w sobie działają jak klima. Czy pomijanie tego to głupota, czy wygodnickie podejście. To tak jakby ktoś całą zimę miał włączone podgrzewanie foteli, trzeba tak czy jednak nie.
na bieżąco wymywane
Wątpię, raczej to dla nich kolejne papu i super warunki. Jeśli by tak nie było, to rzeki i fontanny nie były by zielone. Latasz dużo, pewnie rano też, sam sprawdź, czy przy 10C jest Ci potrzebna klima. Można też napisać w zgodzie z ECO, na kiego tak robić, oszczędzajcie ślad węglowy. Wiem, wiele paliwa mniej nie idzie, ale w skali już może będzie widać. Czyste przemyślenie sytuacji, oczywiście najłatwiej AUTO i w drogę. Nie ma 3 opcji, to jest proste działanie, wobec prostych danych, nie wyłączamy myślenia skoro natura pomaga.
wyłączam klimę dużo wcześniej przed zatrzymaniem auta, żeby wydmuchać wilgoć z układu.
Robię tak samo, nie muszę mieć 16C aż do wyjścia, przez te 5 min. nadal leci chłodek. Widzę, że już zdążyli Cię zaatakować. Tylko nie widzą różnicy, między z głową a z automatu. Ten kto nie trzyma non-stop AUTO + AC do zaatakowania, słowo czasami już nie jest istotne. Dobrze że piece domowe, np. gazowe biorą pod uwagę warunki na zew. bo inaczej .......