Autor Wątek: Klima w 1.6 132km obciąża silnik  (Przeczytany 7064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Klima w 1.6 132km obciąża silnik
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Sierpnia 2023, 12:46:59 »
Rozumiem, że zaparowane szyby Ci nie przeszkadzają?

Zwykły nawiew ciepłego powietrza wystarcza.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpnia 2023, 13:26:44 »
To włącz klimatyzację, zobaczysz różnicę w czasie odparowania. Szczególnie na szybach bocznych i tylnej.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sierpnia 2023, 13:40:29 »
To włącz klimatyzację, zobaczysz różnicę w czasie odparowania. Szczególnie na szybach bocznych i tylnej.

Wiem, w ekstremalnych sytuacjach stosuję, ale żeby gonić układ klimatyzacji przez cały czas przez okrągły rok nie widzę potrzeby.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Sierpnia 2023, 14:02:15 »
A później piszą ludzie o smrodzie z nawiewów i awariach najczęściej po zimie.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpnia 2023, 14:14:01 »
A później piszą ludzie o smrodzie z nawiewów i awariach najczęściej po zimie.

U siebie nie stwierdzam. Letnie uruchomienie klimy zawsze poprzedzam wymianą filtra kabinowego a co dwa lata ozonowanie i dobicie czynnika.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sierpnia 2023, 14:24:39 »
żeby gonić układ klimatyzacji przez cały czas przez okrągły rok nie widzę potrzeby.
Klimatyzacja nie jest potrzebą, tylko wygodą. A z czego wynika to, że nie stosujesz jej przez cały rok? Masz taka fantazję?, zużyjesz mniej paliwa? Bardzo mnie ciekawią argumenty, żeby nie używać czegoś co daje komfort i wygodę. Bo jeżeli ze względów zdrowotnych, to nie ma znaczenia, czy to lato, czy zima.
Letnie uruchomienie klimy zawsze poprzedzam wymianą filtra kabinowego a co dwa lata ozonowanie i dobicie czynnika.
Filtr wymieniam przy corocznym przeglądzie, a klimatyzacji w żadnym swoim samochodzie nie musiałem dobijać. Ozonowania też nigdy nie robiłem.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 14:27:38 wysłana przez pireus »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sierpnia 2023, 14:31:53 »
Nie demonizował bym z tą klimą.
W dwóch poprzednich autach używałem klimy sporadycznie, w lato wtedy, kiedy było za gorąco dla mnie,
każdym z tych aut przejechałem c.a. 300 tyś km i nic nie śmierdziało a czynności, które wykonywałem to wymiana filtra kabinowego przed latem i przed zimą,
używałem też na wiosnę pianki dezynfekcyjnej CRC aico.

Teraz, w Aurisie robię to co powyżej z tą różnicą że używam HVAC Internal bioclean i natryskuję preparat atomizerem poprzez otwór po zdjętej fajce nawiewu na nogi od strony schowka.

Klimatyzacja nie jest potrzebą, tylko wygodą.
wygoda to pojęcie względne, dlatego ja włączam klimę kiedy mi wygodnie.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Sierpnia 2023, 14:38:28 »
pireus, nie nazwałbym tego fantazją - raczej wieloletnim przyzwyczajeniem - klimy używam regularnie tylko wtedy kiedy naprawdę muszę - czyli latem. Poza sezonem letnim tylko okazjonalnie - do szybkiego odparowania wnętrza. Oszczędność paliwa i motogodzin układu klimatyzacji to też logiczne argumenty, ale podstawowym jest po prostu brak potrzeby.

W tym roku po dwóch latach musiałem dobić tylko minimalną ilość czynnika. Robię to profilaktycznie - dla spokoju sumienia - bo od ilości czynnika zależy też właściwe smarowanie układu.

b-bar01, prawda.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 14:45:19 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Sierpnia 2023, 15:47:35 »
Klimy używam tylko z musu, latem i jak jest naprawdę gorąco (szyberdach to piękna sprawa) i nic nie śmiedzi - nie lubię zbyt suchego powietrza które daje klima.

Po 22 latach fabryczny kompresor wymagał tylko wymiany uszczelnień i chodzi nadal po 28 latach :)
Jakoś nie zaszkodziło mu nieużywanie klimy przez cały rok, no ale to jak kiedyś budowano rzeczy ma się nijak do współczesnych komponentów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:00:06 »
Ok, są dwa bieguny czyli "używam klimy sporadycznie przez kilka dni w roku" oraz "używam klimy non stop przez cały rok". W obydwu przypadkach grzyby się nie rozwiną bo w pierwszym przypadku za mało wilgoci a w drugim są na bieżąco wymywane. Jednak pomiędzy tymi biegunami jest "często używam klimy wiosną i latem ale na jesień i zimę wyłączam" i tutaj problem smrodu się pojawia.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:09:06 »
(szyberdach to piękna sprawa
Pewnie , że piękna, bo mój samochód też go posiada, tylko że przy upale co najwyżej wywietrzy samochód, a czasie jazdy hałasuje, bo samo uchylenie niewiele daje.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:18:11 »
W większości przypadków samo wywietrzenie wystarczy a podczas jazdy po mieście może być otwarty.
Dla mnie jest niepojętne jak ludzie mogą wsiadać do rozgrzanego auta bez wywietrzenia i odpalają klimę od razu. A potem cyk L4 bo chorzy...

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Sierpnia 2023, 18:20:43 »
"często używam klimy wiosną i latem ale na jesień i zimę wyłączam" i tutaj problem smrodu się pojawia.

Przez zimę grzyby zdążą uschnąć ;) Poza tym samo używanie nawiewu (bez klimy) też przedmuchuje układ. Co więcej na wiosnę robi się ozonowanie czy nawet dezynfekcję. Ponadto mam taki nawyk, że latem zanim zjadę na bazę, to wyłączam klimę dużo wcześniej przed zatrzymaniem auta, żeby wydmuchać wilgoć z układu.

Dla mnie jest niepojętne jak ludzie mogą wsiadać do rozgrzanego auta bez wywietrzenia i odpalają klimę od razu.

Zgadza się, trzeba wywietrzyć. A poza tym klimy należy używać z głową i z umiarem, a nie nastawić na LOW i robić z samochodu lodówkę. Ja mimo że mam automatyczną klimatyzację, to i tak mam termometr wewnętrzny w aucie i na bieżąco monitoruję temperaturę i wilgotność wewnątrz.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Sierpnia 2023, 22:12:42 »
Ozonowanie to fikcja, bez fizycznego „umycia” parownika daje tyle co pryskany zapach w WC.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Września 2023, 03:09:01 »
smrodzie z nawiewów i awariach najczęściej po zimie

Aurisa mam od 2019, nic przy klimie nie robiłem, filtr co roku, zero czyszczenia i ozonowania. Stosuję zasadę, z 5 min. przed zgaszeniem silnika, wyłączam AC, wtedy osusza się tam wszystko. Na mieście nie zawsze, na dłuższy postój tak i przy powrocie zawsze. Nic mi nie capi.

Nie demonizował bym z tą klimą.

używałem klimy sporadycznie

I to w zupełności wystarczy, a nie zaraz wszyscy z używam klimy z głową, zamienili na ortodoksyjne nie używam wcale. Panowie bez przesady nikt nie mówi o ograniczaniu, a używaniu z pomyślunkiem.

wygoda to pojęcie względne

U każdego inne, wielu przesadza, ale są też nie przesadzający. Ja bym powiedział, że klima bardziej jest koniecznością, co nie znaczy, że zawsze i na max. musi działać. Wielu nie widząc namacalnie przesady nic nie widzi, gdyby to jakoś zobaczyli, raczej wyszli by na ...... Fakt jest taki, że są czasem odpowiednie warunki zew., które same w sobie działają jak klima. Czy pomijanie tego to głupota, czy wygodnickie podejście. To tak jakby ktoś całą zimę miał włączone podgrzewanie foteli, trzeba tak czy jednak nie.

na bieżąco wymywane

Wątpię, raczej to dla nich kolejne papu i super warunki. Jeśli by tak nie było, to rzeki i fontanny nie były by zielone. Latasz dużo, pewnie rano też, sam sprawdź, czy przy 10C jest Ci potrzebna klima. Można też napisać w zgodzie z ECO, na kiego tak robić, oszczędzajcie ślad węglowy. Wiem, wiele paliwa mniej nie idzie, ale w skali już może będzie widać. Czyste przemyślenie sytuacji, oczywiście najłatwiej AUTO i w drogę. Nie ma 3 opcji, to jest proste działanie, wobec prostych danych, nie wyłączamy myślenia skoro natura pomaga.

wyłączam klimę dużo wcześniej przed zatrzymaniem auta, żeby wydmuchać wilgoć z układu.

Robię tak samo, nie muszę mieć 16C aż do wyjścia, przez te 5 min. nadal leci chłodek. Widzę, że już zdążyli Cię zaatakować. Tylko nie widzą różnicy, między z głową a z automatu. Ten kto nie trzyma non-stop AUTO + AC do zaatakowania, słowo czasami już nie jest istotne. Dobrze że piece domowe, np. gazowe biorą pod uwagę warunki na zew. bo inaczej .......

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl