Autor Wątek: Zmiana kół a czujniki ciśnienia  (Przeczytany 26431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Odp: Zmiana kół a czujniki ciśnienia
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Listopada 2023, 17:36:22 »
Trochę z innej beczki. Zapaliła się kontrolka opon. I faktycznie ciśnienie było niewłaściwe, więc napompowałem i wszystkie koła mają właściwe ciśnienie. Niestety kontrolka świeci nadal. W instrukcji opisano postępowanie w razie zmiany kół zima/lato i przód/tył, ale ani słowem jak postępować w wypadku spadku ciśnienia. Czy też trzeba tym magicznym przyciskiem kalibrować układ? Czy czekać aż kiedyś w końcu zgaśnie. Jest to co najmniej irytujące bo niby skąd teraz mam wiedzieć czy znów nie mam zbyt niskiego ciśnienia?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Listopada 2023, 17:37:11 »
Trochę z innej beczki. Zapaliła się kontrolka opon. I faktycznie ciśnienie było niewłaściwe, więc napompowałem i wszystkie koła mają właściwe ciśnienie. Niestety kontrolka świeci nadal. W instrukcji opisano postępowanie w razie zmiany kół zima/lato i przód/tył, ale ani słowem jak postępować w wypadku spadku ciśnienia. Czy też trzeba tym magicznym przyciskiem kalibrować układ? Czy czekać aż kiedyś w końcu zgaśnie. Jest to co najmniej irytujące bo niby skąd teraz mam wiedzieć czy znów nie mam zbyt niskiego ciśnienia?
Powinno zgasnac od razu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Listopada 2023, 22:41:30 »
Sprawdź, może masz przebije koło, lub zaworek puszcza. Napompuj nieco więcej, tak z 2.5bara i zobacz czy nie zgaśnie. Jeśli zgaśnie, a później zapali się, to flak.sprawdz też pozostałe.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Grudnia 2023, 10:36:25 »
Sprawdziłem wczoraj i ciśnienie jest właściwe(2,3 przód i 2,1 tył). Ale dzisiaj rano kontrolka zgasła. Po kilku dniach i ok. 40-50 km. Jak dla mnie bezsens, bo przez ten czas nie wiem czy mam właściwe ciśnienie opon.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl