Autor Wątek: P3 - przełączanie się na spalinowy po uruchomieniu mimo naładowania baterii  (Przeczytany 1913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
Pacjent to P3 2010, 151k na liczniku.

Od pewnego czasu zwróciłem uwagę na fakt (ciężko mi powiedzieć, czy działo się tak wcześniej), że po uruchomieniu silnika, zmianie na D i delikatnym ruszeniu z miejsca, za każdym razem odpala się benzyna (pomimo tego, że bateria naładowana jest na 5/6 kresek) i przejście na EV następuje po ujechaniu jakichś dobrych 300-700 metrów. Czy może być to kwestia niższych temperatur i auto automatycznie odpala benzynę, żeby rozgrzać cały układ czy mogą być to już jakieś symptomy problemów z baterią/pompą wody?
Może to naturalna kolej rzeczy, ale tak jak mówię, dopiero ostatnio zwróciłem na to uwagę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: P3 - przełączanie się na spalinowy po uruchomieniu mimo naładowania baterii
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2023, 01:52:08 »
Moim zdaniem to kwestia niższych temperatur. Silnik spalinowy musi osiągnąć odpowiednią temperaturę.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: P3 - przełączanie się na spalinowy po uruchomieniu mimo naładowania baterii
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2023, 18:43:46 »
mozesz zrobic sobie test baterii bedziesz mial w miare pewnosc czy bateria ok .

u mnie auta stoja w garazu 15stopni i spalina tez sie szybko zalacza czasem po kilkudziesieciu sekundach

im bedzie zimniej tym spalina czesciej bedzie dzialac
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline rossi69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius plug in
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2023, 00:40:33 »
Jesli masz ogrzewanie nastawione powyzej temperatury otoczenia to silnik wlaczy sie od razu aby zaczas ogrzewac wnetrze.U  mnie jesli wylacze ogrzewanie to silnik sie nie wlaczy.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2023, 16:35:46 »
Jesli masz ogrzewanie nastawione powyzej temperatury otoczenia to silnik wlaczy sie od razu aby zaczas ogrzewac wnetrze.U  mnie jesli wylacze ogrzewanie to silnik sie nie wlaczy.

Ogrzewanie mam wyłączone zawsze przy rozruchu pojazdu. Tak jak opisywałem, spalina załacza się po wrzuceniu D/R i ruszeniu z miejsca, niezależnie czy mam włączoną dmuchawę czy nie.
Po jej manualnym odpaleniu spalina od razu się załącza co jest akurat proste i logiczne. Zastanawia mnie tylko, czy to na pewno kwestia nizszych temperatur (które to i tak niskie nie są, 12-13 stopni w ciągu dnia w ostatnim czasie).

Offline melo1916

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Października 2023, 13:46:08 »
A masz tak że bateria naładowana a mimo to silnik spalinowy długo się nie wyłącza?ale to.po dłuższych przejechanych dystansach

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Października 2023, 14:14:18 »
A masz tak że bateria naładowana a mimo to silnik spalinowy długo się nie wyłącza?ale to.po dłuższych przejechanych dystansach

Chodzi o sytuację w której przejechałem dłuższy odcinek, bateria rozładowała się, potem naładowała z powrotem do 3 kresek i spalina jeszcze długo chodziła zanim się wyłączyła? Całkiem możliwe, ale ostatnio miałem 2 razy sytuację całkiem odwrotną - bateria spadła do 2 kresek a spalina nie załączała się jeszcze dłuższy czas.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2023, 23:12:43 »
Wracam do tego wątku, gdyż od czasu ostatniego postu zaczęło się dziać z moim Priusem troszeczkę więcej rzeczy.

Oprócz regularnego odpalania się spaliny zaraz po uruchomieniu auta i ruszeniu z miejsca (mówimy o zimnym silniku), dochodzi do dosyć nieregularnego ładowania się/rozładowywania się baterii. Potrafi ona zostać na tej samej ilości kresek (od 4 do 6) w trakcie 10-20 minutowej jazdy przez miasto w korkach, gdzie według mnie powinna byc na niższym poziomie biorąc pod uwagę niską predkość i nie wychodzenie paska na HUD poza środkową kreskę. Dodatkowo Prius wczesniej bardzo szybko załączał spalinę po spadku do 2 kresek - teraz potrafi przełączyć się na benzynę bardzo długo po osiągnięciu 2 kresek i potem sporo czasu zajmuje mu doładowanie do kreski trzeciej (mimo, iz 'wymuszam' odpalenie spaliny mocniej depcząc gaz). W zeszłą niedzielę bateria jednorazowo zeszła do 1 kreski, spalina odpaliła się ale nie wyłączyła się aż do zrestartowania układu hybrydowego (mimo, że w miedzyczasie bateria podładowała się do 4-5 kresek).

Poniżej wrzucam screeny z Dr Priusa i Hybrid Assistant. Czy takie dane wystarczą do ewentualnej forumowej diagnozy czy wypadałoby kupić pełną wersję i zrobić test żywotności?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2023, 00:44:20 »
Różnica napięć 0.06-0.07V czyli żadna.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2023, 08:15:14 »
Pacjent będzie żył ! To normalne mam  36tysięcy i tak samo się zachowuje chyba ze jest temperatura 20 to się nie włączy inaczej zawsze się włącza na minutę na 2 . Czy bateria naładowana czy nie . Przez to ze jest zimno może jakaś osłona na silnik się nam przyda tyle ze nikt nie produkuje włącznie z Team heko ! A bateria 12 volt naładowana ?
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2023, 08:19:02 wysłana przez Ma-corolla »

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada 2023, 09:59:16 »
Pacjent będzie żył ! To normalne mam�  36tysięcy i tak samo się zachowuje chyba ze jest temperatura 20 to się nie włączy inaczej zawsze się włącza na minutę na 2 . Czy bateria naładowana czy nie . Przez to ze jest zimno może jakaś osłona na silnik się nam przyda tyle ze nikt nie produkuje włącznie z Team heko !

Wydaje mi się, że odnosisz się tylko do oryginalnego posta

Cytuj (zaznaczone)
A bateria 12 volt naładowana ?

Poprzez jazdę czy z prostownika?

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2023, 19:19:09 »
Garść screenów z Hybrid Assistant złapanych podczas dzisiejszej miejskiej jazdy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl