Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24  (Przeczytany 277372 razy)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24
« Odpowiedź #570 dnia: 10 Kwietnia 2024, 10:33:44 »
Inna sprawa, że rozumiem rozgoryczenie ale teorie spiskowe o wydaniu Waszego auta komuś innemu są chyba przesadzone
Ja też obstawiem raczej kwestie logistyczne, po prostu. Dla porównania na KIĘ Sportage kolega czekał jakieś niecałe 8 tygodni :)
Pozdrawiam,

Offline yarro

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 1,8
« Odpowiedź #571 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:00:39 »
Jest jeszcze opcja, że biorą pod uwagę kiedy auto było zamawiane - choć nie sądzę patrząc na ten bałagan choćby z Cape Town. Każdy ma inny status a płyneły razem. Ja mam zamówienie z 27.07.2023 z odbiorem na 30.04 więc na razie jestem spokojny. Przy zakupie wiedziałem że 9 miesięcy więc nie ma się co napinać. Wcześniej ktoś pisał że ma zamówienie z marca i dopiero po ponad roku odbiera, to chyba jakiś wałek dilera albo specjalnie zamówione model MY24 dlatego tyle.
Zam. 21.07.2023 - EXE AWDi+SKYWIEV 218 Attitude Black
Plan. Dostawa  30.04.2024

Offline kapiszoniec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #572 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:19:14 »
Po dzisiejszej rozmowie w salonie powiedzieli mi że auto dojedzie do Mszczonowa między 24-30.04 teraz doliczyć weekend majowy to przy dobrych wiatrach odbiorę w połowie maja w co wątpię bo pewnie jeszcze go przytrzymają w Mszczonowie.
Moje przypuszczenia odnośnie placu w Belgi chyba się potwierdzają że jak statek przypływa wylądują auta i to leci losowo te co przyjechały pierwsze wyjadą ostatnie

Nie chcę Cię martwić ale musi się przebić jeszcze przez tysiące chińskich elektryków ;)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Elektryki-z-Chin-blokuja-europejskie-porty-Popyt-maleje-logistyka-kuleje-nadchodza-cla-8725155.html

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #573 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:39:14 »
Wszystko  co piszecie to czas oczekiwania na produkcję. Auto sprzedałam gdy wiedziałam że jest już w Belgii i maksymalny czas dostarczenia auta w historii salonu do mszczonowa  to miesiąc. Więc wzięłam pod uwagę taka opcje. Ale nie taka ze minie miesiąc i nikt nie jest wstanie powiedzieć kiedy będzie samochód. Nie wiem czy mnie rozumienicie. Data dostarczenia samochodu do Mszczonowa. A tu ZADNYCH informacji. Rozumilam że do produkcji może trafić później że statek się opozni ale nie że takie cyrki. 2 tygodnie przed odbiorem dealer inforumuje mnie że auto zaraz będzie u niego TCE potwierdza więc dla mnie to moment  na sprzedaż auta. Gratuluje Wszystkom którzy  mają wolne ćwierć banki na zakup auta.
Daty zamówienia prześledziłam nie ma związku.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #574 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:52:54 »
Gratuluje Wszystkom którzy�  mają wolne ćwierć banki na zakup auta.
Mnie do zakupu Rav4 brakuje tyle ile chciałbym dostać za obecny samochód. A mimo to czekam prawie do końca. Jak już będę wiedział na 100%, że auto jest w salonie i odbiorę je powiedzmy za następne 2 tygodnie, to wtedy wystawiam swoje na sprzedaż. Wiem, nie pomagam moim tokiem rozumowania, ale nie wyobrażam sobie zostać teraz bez samochodu, nawet kosztem opłaty w marcu kolejnej polisy. Jutro minie mi 2 tygodnie, odkąd mam info, że auto jest w Mszczonowie (według aplikacji). Edytka, musimy wszyscy jeszcze trochę zagryźć zęby (jeśli jeszcze jakieś zostały). Złość piękności szkodzi  :grin:

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #575 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:56:28 »
Sprzedać auto później  też nie jest łatwo wcale. Poprzednie tuo sprzedawałam 2 miesiące a salon pl niski przebieg i cena jak najbardziej  w widelkach. Głupia informacja inna niż "szacowany  termin" i od razu  inaczej. A już że nikt nie się co oznacza wismar polka to już już wogole hit

Offline kapiszoniec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #576 dnia: 10 Kwietnia 2024, 12:02:36 »
Dostałem info że samochód jest obecnie w Niemczech (status Wismar) i za około tydzień powinien dotrzeć do Polski. Podobno wcześniej samochody trafiały bezpośrednio z Belgii do Polski a teraz z powodu jakiś problemów logistycznych trafiają najpierw do Niemiec a dopiero później do Polski. 

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #577 dnia: 10 Kwietnia 2024, 12:12:51 »
Dostałem info że samochód jest obecnie w Niemczech (status Wismar) i za około tydzień powinien dotrzeć do Polski. Podobno wcześniej samochody trafiały bezpośrednio z Belgii do Polski a teraz z powodu jakiś problemów logistycznych trafiają najpierw do Niemiec a dopiero później do Polski.
I to by była konkretna  informacja. Jeszcze jak się sprawdzi oczywiście.  O takich drobnostkach mówie: jakiś szacunek do klienta, a nie na zasadzie zamówiłeś auto i dziękuję.  Tak jak pisałam  w innych markach jest lepiej  i niestosowne jest  bronienie Toyoty  jako koncernu, gdyż ta obsługa posprzedazowa zostawia wiele do życzenia. Mam nadzieję że auro wynagrodzi  mi obecne frustrację, bo na razie  mamy trudny  start

Offline Synoptycznydaniel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #578 dnia: 10 Kwietnia 2024, 16:43:22 »
W aplikacji zmieniło mi się na Mszczonow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline AdiTrener

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #579 dnia: 10 Kwietnia 2024, 18:18:53 »
To u Ciebie coś ruszyło tylko pogratulować.
U mnie ciągle Wisnar Poland

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #580 dnia: 10 Kwietnia 2024, 18:38:44 »
jak zamówienie jest opóźnione to cisza w eterze, nikt nic nie wie.. więcej informacji niż w ASO jest na forum, ale jak będzie się zbliżał przegląd za który życzą sobie 2000 pln to zadzwonią 2 miesiące wcześniej :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline AdiTrener

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #581 dnia: 10 Kwietnia 2024, 18:46:29 »
A z tym się zgodzę z przeglądami to będą dzwonić już wcześniej.
Mam nadzieję że u mnie też się zmieni coś w tym tygodniu.
Z info z salonu to samochód jest na odprawie celnej w Niemczech i do Mszczonowa trafi między 24-30.04.
Oczywiście w Mszczonowie dwa tygodnie albo więcej postoi

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #582 dnia: 10 Kwietnia 2024, 21:07:44 »
I to by była konkretna  informacja. Jeszcze jak się sprawdzi oczywiście.  O takich drobnostkach mówie: jakiś szacunek do klienta, a nie na zasadzie zamówiłeś auto i dziękuję.  Tak jak pisałam  w innych markach jest lepiej  i niestosowne jest  bronienie Toyoty  jako koncernu, gdyż ta obsługa posprzedazowa zostawia wiele do życzenia. Mam nadzieję że auro wynagrodzi  mi obecne frustrację, bo na razie  mamy trudny  start
Nie szalej @Edytka89 bo zaraz się fanboy’e zlecą i wyleją na Ciebie wiadro pomyj.
Od kilku lat jestem mocno krytykowany za pisanie prawdy na forum.
TCE (dawniej TMP) to jest modelowy przykład niekompetencji w zarządzaniu.
Tak jak już pisałem, w pierwszej z brzegu firmie, zajmującej się logistyką np. DHL czy DPD można ustalić gdzie znajduje się wysłana paczka z pampersami, można nawet uzyskać telefon do kuriera.
W tym samym czasie geniusze, a raczej banda gamoni z TCE nie potrafi precyzyjnie podać miejsca w którym znajduje się samochód. :)
Czas transportu na terenie Polski jest dłuższy od czasu transportu statkiem z Japonii do Europy.
Tu się nie ma z czego śmiać, to jest dramat.
Diler bierze od nas kasę za sprzedany samochód, a nie potrafi wydzielić osobnego stanowiska do przygotowywania zakupionych aut, tylko są przygotowywane miedzy autami, które przyjechały na serwis.
I zgadzam się z @Edytka89, w Toyocie pojęcie szacunku do klienta nie istnieje.
Z tego właśnie powodu u mnie na kilkanaście samochodów 80% to były Toyoty. W ciągu ostatnich 3 lat ten wskaźnik spadł do poziomu 50%. W przyszłym roku spadnie do poziomu 20%. Chyba, że nie uda im się dostarczyć zamówionego Yarisa gr four, to zostanie mi sentymentalne Hiace i dwa Yarisy w hybrydzie.

ps. Jak może byś dobrze jak prezes zarządu spółki w Wikipedii ma stanowisko cyt.
… prezydent Toyota Motor Poland, prezydent Toyota Central Europe…
W sumie też doktor :), ciekawe czy też się uczy przez całe życie :)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2024, 21:25:50 wysłana przez KubaCamry »

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #583 dnia: 10 Kwietnia 2024, 21:51:11 »
Piękna rozprawka na temat TCE ale czy prawdziwa? W 2020r., w maju zamówiłem HT dostałem go w październiku dokładnie 14.10. a produkowany był w Czechach a więc zero morza. Po drodze ciągłe zapewnienia o tym, że już już już jedzie. Tak więc Toyota nie jest wyjątkiem i biorąc pod uwagę drogę i logistykę Japonia- Polska a Czechy- Polska widać chyba różnicę?

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #584 dnia: 10 Kwietnia 2024, 23:47:02 »
TCE (dawniej TMP) to jest modelowy przykład niekompetencji w zarządzaniu.
Tak jak już pisałem, w pierwszej z brzegu firmie, zajmującej się logistyką np. DHL czy DPD można ustalić gdzie znajduje się wysłana paczka z pampersami, można nawet uzyskać telefon do kuriera.
W tym samym czasie geniusze, a raczej banda gamoni z TCE nie potrafi precyzyjnie podać miejsca w którym znajduje się samochód. :)

Myślę, że to jednak nadmiernie surowa ocena - przynajmniej w tym konkretnym aspekcie - bo jeśli chodzi o całokształt to w żadnym wypadku nie chcę negować Twoich negatywnych doświadczeń.
Jeśli cała sieć dystrybucji i wszystkie środki transportu należą do Ciebie to możesz sobie to tak zorganizować, żeby śledzić paczkę w czasie rzeczywistym. Jeśli korzystasz z usług innych firm to wiesz kiedy paczka opuszcza jedno Twoje centrum dystrybucyjne i kiedy przychodzi do kolejnego będącego pod Twoją kontrolą. Wszystko co pomiędzy zależy już wyłącznie od konkretnych firm realizujących zlecenie transportu między Twoimi punktami i tego czy udostępniają Ci informacje o tym co się dzieje w chwili w któej odbierają towar od Ciebie i dostarczają do wskazanego punktu odbioru.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl