Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24  (Przeczytany 277205 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24
« Odpowiedź #885 dnia: 08 Maja 2024, 20:22:13 »
Nowa Rav4 będzie na jesień 2025r.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #886 dnia: 08 Maja 2024, 20:26:18 »
Nowa Rav4 będzie na jesień 2025r.
Dokładnie tak. Jak aktualna generacja - 2 lata po C-HR.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 GR_SPORT
« Odpowiedź #887 dnia: 08 Maja 2024, 20:36:37 »
Panowie i panie :)
Jest postęp:)
Po 3 tygodniach od zamówienia dostałem pierwszego emaila/sms :)

Że zapisali mnie do klubu Toyota More :) :) :)
Hahaha
MY24 - RAV 4 GR_SPORT White-Pearl + BLACK// SKYVIEW + JBL  Zamówiona 19.04.2024

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #888 dnia: 08 Maja 2024, 22:16:15 »
Że zapisali mnie do klubu Toyota More
Gratuluję. Piękna sprawa.
Pozdrawiam,

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #889 dnia: 08 Maja 2024, 22:49:54 »
Ale zamawiacie w marcu, odbiór we wrześniu a za chwilkę nowy model Rav. Naprawde jest sens tak dłuo czekać? Żeby wsiąść w schodzacy model?

To kiedy będzie kolejna generacja RAV4 to raczej zgadywanka - przynajmniej z mojej osobistej perspektywy. Jak dotąd nie ma żadnych konkretów. Może prezentacja będzie jesienią (a odbiór w I kwartale 2025) a może prezentacja będzie w 2025 a odbiór np. w 2026. Może być też tak, że struktura sprzedaży wszystkich modeli Toyoty sprawi, że na rynek UE kolejna generacja RAV4 nie zostanie wprowadzona lub zostanie wprowadzona w niekoniecznie fajnych wersjach silnikowych (ekologia - emisje CO2 oraz NOx). Może być tak, będzie to samochód przeorganizowany w takim stopniu, że np. będzie mniejszy niż V generacja. Może być też tak, że ceny nowych samochodów znowu wzrosną w 2025. Decyzja czy kupować teraz czy czekać na premierę kolejnej generacji to taka trochę loteria. Można wygrać, ale można też przegrać.
Ja zdecydowałem się nie czekać na kolejną generację bo już obecna generacja po lifcie mnie do siebie przekonała a mój obecny 16-letni samochód sypie się na potęgę i nie mogę już na nim polegać (np. teraz znowu stoi u mechanika na placu po awarii na trasie i czekam aż warsztat wciśnie mnie gdzieś w grafik) dlatego mnie akurat robi dużą różnicę czy będę miał nowy samochód w tym roku czy może dopiero w przyszłym lub za 2 lata.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2024, 22:55:02 wysłana przez igorqq »

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #890 dnia: 09 Maja 2024, 01:10:51 »
Dłigo się zastanawiam ale jak ppdejme decyzje, to chcę jeździć już. Więc biorę ze stoku.

No to jest rzeczywiście inne podejście. Generalnie oferta ze stocku jest raczej ograniczona, szczególnie gdy mowa o wyższych wersjach wyposażenia. Ja też długo wybieram ale też potem długo jeżdże takim samochodem. Jeśli mnie sytuacja nie zmusi to raczej nie będę chciał zmieniać samochodu przed upływem co najmniej 10 lat. Przy tak długim planowanym czasie użytkowania chcę mieć poczucie, że mam dokładnie to co sobie wybrałem a nie to co akurat było dostępne. Oczywiście nie neguję ani nie oceniam Twojego podejścia - każdy podejmuje decyzje wg własnych potrzeb.

Tak sobie jeszcze na szybko przejrzałem to co jest teraz na otomoto wśród nowych samochodów - są jakieś pojedyncze oferty na samochód w tej wersji jaka teoretycznie mnie interesuje, ale jest to np. od konkretnej firmy leasingowej gdzie niekoniecznie chcę brać leasing od nich, albo jest w kolorze, który mi się nie podoba. Albo jest podany rok produkcji 2024, ale zdjęcia są od wersji sprzed liftu. Od dealerów są raczej samochody w niższych wersjach wyposażenia. Generalnie rezygnowanie z czegoś na czym mi zależy, lub szukanie samochodu w różnych miejscach to coś co mnie bardzo zniechęca. Poczekanie na samochód nie jest dla mnie problemem.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #891 dnia: 09 Maja 2024, 08:22:34 »
Po dealerach czasem warto pojeździć - ogłoszenia na Otomoto są mylące. Tzn zdarzają się powystawiane konfiguracje, których dealer nawet jeszcze nie zamówił, a z drugiej strony - zdarza się też, że nie ma tam aut fizycznie istniejących.
Ja do dealera pojechałem 25 listopada (na Otomoto nic nie było) a 29 grudnia wyjechałem od niego swoją Ravką. W takiej wersji jaką chciałem, z takim wnętrzem jakie chciałem i w takim kolorze jakiego nie chciałem :-)
Ale nie zmienia to faktu, że samochód był do ogarnięcia w miesiąc.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #892 dnia: 09 Maja 2024, 09:13:16 »
Po dealerach czasem warto pojeździć - ogłoszenia na Otomoto są mylące. Tzn zdarzają się powystawiane konfiguracje, których dealer nawet jeszcze nie zamówił, a z drugiej strony - zdarza się też, że nie ma tam aut fizycznie istniejących.
Ja do dealera pojechałem 25 listopada (na Otomoto nic nie było) a 29 grudnia wyjechałem od niego swoją Ravką. W takiej wersji jaką chciałem, z takim wnętrzem jakie chciałem i w takim kolorze jakiego nie chciałem
Ale nie zmienia to faktu, że samochód był do ogarnięcia w miesiąc.

Dzięki za komentarz - w tym momencie dla mnie to i tak musztarda po obiedzie bo samochód jest zamówiony :) ale może komuś się przyda.

W moim przypadku oczekiwanie na auto ma jeszcze jeden aspekt o którym wcześniej nie pisałem. Ponieważ autem planuję pojeździć minimum 10 lat to bezpośrednio z salonu ma pojechać na konserwację. Terminy w dobrych warsztatach są odległe/bardzo odległe więc albo oddałbym auto już jeżdżone (a to może nie być optymalne jeśli chodzi o konserwację) albo oddać gdzieś gdzie robią "od ręki" (a takim warsztatom nie ufam).

Uprzedzając możliwe komentarze :)
Dla kogoś kto wymienia auta co 3-4 lata konserwacja raczej nie ma większego sensu (chyba, że auto ma zostać "w rodzinie"), ale w moim przypadku uważam ją już za konieczność. Oczywiście wiem, że zawsze znajdzie się ktoś u kogo auto po 10 latach bez konserwacji jest nadal w idealnym stanie bez śladów korozji, ale nie jest to niestety regułą więc chcę zadbać o to, żebym za 10 lat nie miał jeszcze problemów z rudą (na tyle na ile to możliwe).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #893 dnia: 09 Maja 2024, 09:30:32 »
Nie protestują. Niektóre ASO mają w ofercie. Dodatkowo płatne.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #894 dnia: 09 Maja 2024, 10:02:50 »
Jest w końcu u dealera, dzisiaj rano przyjechał. Wtorek/środa do odbioru. Zdjęcia od dealera na szybko :)

https://photos.google.com/share/AF1QipOtK4dwyBHT8qsZmOAMNUWYsGUXFDr2JBGxbGNfyuVOs8gToQRJ0QMs7iRAZKls6w?key=Xzg2Q1BFbVF4NTRvN21aTDVERUdBMmo2dU9nYUJR
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #895 dnia: 09 Maja 2024, 10:13:26 »
Generalnie oferta ze stocku jest raczej ograniczona, szczególnie gdy mowa o wyższych wersjach wyposażenia.
Nie zawsze. Zamawiałem w grudniu 2021. C+S na stocku nie było. Termin mówili na maj 22 a w praktyce ludzie odbierali na jesień czyli prawie po roku. Na stocku były za to 4 sztuki sele - wszystkie perłowe z hakiem i skywiew no i kilkanaście Exe w róznych kolorach i wnętrzach w tym dokładnie taka jaką chciałem. No i jedna black JBL też była. Auto odebrałem po miesiącu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #896 dnia: 09 Maja 2024, 10:21:38 »
Ooo też myślę o konserwacji (CHR2 nie odebrana Nie wiem jednak co serwis i gwarant - bo trzeba jednak zdemontować fragmenty madkoli, oslon i plastików. Przyznam szczerze, ze w Hondzie zrobiłem konserwację dopiero po wygaśnięciu 3letniek fabrycznej gwarancji. Ergo - waham się. I chyba znów poczekam...

Pytałem w dwóch różnych salonach i mi powiedzieli, że nie ma problemu z gwarancją. Zresztą warunki tej gwarancji są takie, że uznałem, że w zakresie korozji podwozia szansa, żeby mi coś naprawili w okresie obowiązywania owej gwarancji jest znikoma a na gwarancję na inne elementy konserwacja nie ma wpływu (chyba, żeby było zaciapane coś co nie powinno być - ale tu wracamy do punktu wyjścia - żeby dać to zrobić komuś kto to robi dobrze).
Z tym, że oczywiście niczego na piśmie nie mam. Nie mam też wystarczającej wiedzy, zeby oceniać czy lepiej jest robić od razu czy czekać. Ja robię od razu, ale akceptuję fakt, że może to nie być optymalna decyzja.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #897 dnia: 09 Maja 2024, 10:24:14 »
Jest w końcu u dealera, dzisiaj rano przyjechał. Wtorek/środa do odbioru. Zdjęcia od dealera na szybko

Ślicznotka :) Mój kolor :)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #898 dnia: 09 Maja 2024, 10:30:08 »
Nie zawsze. Zamawiałem w grudniu 2021. C+S na stocku nie było.

Tak, masz rację - to jest coś co się zmienia w czasie. W momencie kiedy zamawiałem takich jak chciałem kupić nie było "od ręki". Zresztą nawet gdyby były to nie wiem czy bym się zdecydował ze względu na tę konserwację o której pisałem w innym poście i trochę ze względu na to, że dodatkowy czas pozwoli mi uzbierać na większy wkład własny do leasingu. Ale tutaj już naprawdę poruszamy się w obszarze indywidualnych preferencji i potrzeb, oraz tego co jest dostępne w danym momencie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #899 dnia: 09 Maja 2024, 10:52:48 »
Jest w końcu u dealera, dzisiaj rano przyjechał. Wtorek/środa do odbioru. Zdjęcia od dealera na szybko

Ślicznotka :) Mój kolor :)
Moim zdaniem  a żywo zdecydowanie lepiej wygląda ten kolor, niż na zdjęciach.
Co do konserwacji, jak ktoś chce robić, to zdecydowanie lepiej od razu po zakupie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl