Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24  (Przeczytany 277197 razy)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2024 - MY24
« Odpowiedź #975 dnia: 27 Maja 2024, 10:17:09 »
cierpliwosc to sie konczy jak auto na Mszczonowie miesiac stoi.
A jak stoi u dilera już na placu i czekasz 5 tygodni na odbiór? To co się wtedy kończy?  :cheesy:
Pozdrawiam,

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #976 dnia: 27 Maja 2024, 11:51:46 »
A jak stoi u dilera już na placu i czekasz 5 tygodni na odbiór? To co się wtedy kończy?

zdrowie psychiczne :D

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
« Odpowiedź #977 dnia: 27 Maja 2024, 20:41:33 »
cierpliwosc to sie konczy jak auto na Mszczonowie miesiac stoi.
A jak stoi u dilera już na placu i czekasz 5 tygodni na odbiór? To co się wtedy kończy?  :cheesy:

no ja nie wiem... mi to by sie chyba łańcuch skończył :P
moja na Mszczonowie stała miesiąc.. niefajnosć...

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #978 dnia: 28 Maja 2024, 09:44:41 »
Moja od 22 w salonie - widziałem już i czekam na zakończenie zleconych prac :-)

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #979 dnia: 28 Maja 2024, 14:47:58 »
update z mojej strony:
zamówienie początek kwietnia, wyprodukowana 8.04, płynęła do końca kwietnia, 9.05 zameldowała się na Mszczonowie, 26.05 we Wrocławskim salonie... wczoraj odbiór dokumentów, dzis rejestracja, jutro odbiór z "autoalarmem" (?... czyżby mieli na mysli BLE?)

dwie rzeczy do skomentowania: zamówione akcesoria - tego samego dnia co auto - pomimo kilku przypomnień i prósb - nie zostały dostarczone na czas (hak, progi, antykuna)... inna rzecz, o której się dowiedziałem z Bydgoskiego salonu - zabezpieczenie BLE jest montowane w Mszczonowie - i to może być powód, czemu niektóre auta zjeżdżają szybciej, a inne później... alternatywna Cobra jest montowana przez salony lokalnie... każdy salon, jak dotąd, twierdzi, że oni mają "by default" tylko jedną pastylkę do BLE i TCE zmusza ich do pokrywania kosztu drugiej z własnego budżetu.. ja uparcie na to odpowiadam, że nie za bardzo interesuje mnie polityka między TCE a Dealerem - interesuje mnie posiadanie obu pastylek do obu kluczyków... tyle w temacie (ale fakt potencjalnych opóźnień w Mszczonowie z okazji instalacji BLE - zaciekawił mnie... czyżby Wrocław montował to jednak sam? bo jaki inny autoalarm na mysli miała Pani, przygotowująca mi auto do wydania...?)

Edit: mój salon we Wro potwierdził, że oni sami montują BLE, ale faktycznie można to też zlecić w Mszczonowie... generalnie  - per Pan z B-szczy - TCE z parkingiem w Mszczonowie podobno robi to taniej, a salonom to wychodzi drożej i dlatego B-szcz nie zakłada BLE, tylko Cobre z autoalarmem... per Pani z Wro - to jest kwestia "ptaszka" w systemie, gdzie to ma być założone, i oni zakładają u siebie... ot, co salon, to zwyczaj... a auta i tak miesiąc stoją w Mszczonowie...
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2024, 14:59:35 wysłana przez xclone »

Offline zbyra

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 exe
« Odpowiedź #980 dnia: 28 Maja 2024, 18:19:58 »
update z mojej strony:
zamówienie początek kwietnia, wyprodukowana 8.04, płynęła do końca kwietnia, 9.05 zameldowała się na Mszczonowie, 26.05 we Wrocławskim salonie... wczoraj odbiór dokumentów, dzis rejestracja, jutro odbiór z "autoalarmem" (?... czyżby mieli na mysli BLE?)

dwie rzeczy do skomentowania: zamówione akcesoria - tego samego dnia co auto - pomimo kilku przypomnień i prósb - nie zostały dostarczone na czas (hak, progi, antykuna)... inna rzecz, o której się dowiedziałem z Bydgoskiego salonu - zabezpieczenie BLE jest montowane w Mszczonowie - i to może być powód, czemu niektóre auta zjeżdżają szybciej, a inne później... alternatywna Cobra jest montowana przez salony lokalnie... każdy salon, jak dotąd, twierdzi, że oni mają "by default" tylko jedną pastylkę do BLE i TCE zmusza ich do pokrywania kosztu drugiej z własnego budżetu.. ja uparcie na to odpowiadam, że nie za bardzo interesuje mnie polityka między TCE a Dealerem - interesuje mnie posiadanie obu pastylek do obu kluczyków... tyle w temacie (ale fakt potencjalnych opóźnień w Mszczonowie z okazji instalacji BLE - zaciekawił mnie... czyżby Wrocław montował to jednak sam? bo jaki inny autoalarm na mysli miała Pani, przygotowująca mi auto do wydania...?)

Edit: mój salon we Wro potwierdził, że oni sami montują BLE, ale faktycznie można to też zlecić w Mszczonowie... generalnie  - per Pan z B-szczy - TCE z parkingiem w Mszczonowie podobno robi to taniej, a salonom to wychodzi drożej i dlatego B-szcz nie zakłada BLE, tylko Cobre z autoalarmem... per Pani z Wro - to jest kwestia "ptaszka" w systemie, gdzie to ma być założone, i oni zakładają u siebie... ot, co salon, to zwyczaj... a auta i tak miesiąc stoją w Mszczonowie...
Witam.
Coś tu nie pasuje z datami.
Ten kwiecień to chyba z zeszłego roku. Moja wpłynęła 21 marca, a do Belgii dotarła 1 maja i do tej pory tam jest. Chyba że zapomnieli w fabryce jakiejś śrubki dokręcić i zabrali powrotem. Żart oczywiście ale w miesiąc nie może dojechać do Polski to chyba tylko u Toyoty.

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #981 dnia: 29 Maja 2024, 00:10:30 »

nie no, wybrałem z tego, co zjeżdżało z tasmy produkcyjnej - dlatego nie czekałem na kolejkę na produkcję... reszta dat też się zgadza

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #982 dnia: 29 Maja 2024, 07:34:43 »
26.05 we Wrocławskim salonie... wczoraj odbiór dokumentów, dzis rejestracja
Dla Szczecina totalna abstrakcja, 14 dni czeka się na rejestrację. Przykładowo - żona wyprała mi nowiutki dowód rejestracyjny, więc muszę wyrobić kolejny i procedura wygląda tak:
1. Umówienie się na złożenie wniosku o nowy dowód - czas oczekiwania na termin 2 tygodnie
2. Produkcja nowego dowodu rejestracyjnego - czas oczekiwania średnio 3 tygodnie
3. Przychodzi SMS o wyprodukowaniu dokumentu i możliwości odbioru w urzędzie miasta - czas oczekiwania na wizytę 2 tygodnie.

Czyli ogółem 7 tygodni. Urząd Miasta Szczecin - mistrzostwo.

nie no, wybrałem z tego, co zjeżdżało z tasmy produkcyjnej - dlatego nie czekałem na kolejkę na produkcję.

Brawo. Ty zrobiłeś to mądrzej, bo wziąłeś z taśmy rocznik 2024, a nie 2023, a odbierasz zasadniczo 2-3 tygodnie po mnie.  :cool:
Pozdrawiam,

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #983 dnia: 29 Maja 2024, 08:24:49 »
Kurde tak sobie patrzę na te historie i cieszę się że dealer nawet nie poinformował mnie o tym, że proces dostawy auta można jakoś monitorować. Przecież bym nie wytrzymał.
Miałem wpisaną do umowy od samego początku konkretną datę odbioru i cierpliwie na nią czekałem. Co prawda samochód spóźnił się 3 tygodnie (ale o tym też zostałem poinformowany dość wcześniej). Potem już poszło "z górki" - termin dotrzymany a za opóźnienie dostałem całkiem pokaźną rekompensatę.

Papiery do rejestracji dostałem na tydzień przed odbiorem, tak więc spokojnie się wyrobiłem z zarejestrowaniem samochodu.

p,paw

Offline rka1989

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #984 dnia: 29 Maja 2024, 09:29:56 »
u mnie dzisiaj telefon z samego rana, że auto dzisiaj zjeżdża do salonu (równiutki miesiąc - 29 kwietnia wjechał do Mszczonowa). Zapytałem dilera wprost: czy z autem coś się działo, że tak długo stało w Mszczonowie to usłyszałem, że w maju Toyota miała tzw. kampanię aktualizacji oprogramowania, którą robili danej partii aut w Mszczonowie (15-20 aut) , bo podobno były problemy z łącznością telefonów itp. i dlatego to się przeciągnęło. Z jednej strony klops, że akurat na moje auto trafiło długi czas oczekiwania, z drugie strony dobrze (mam nadzieję),  bo nie powinno być już problemów z oprogramowaniem ale will see.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #985 dnia: 29 Maja 2024, 09:30:43 »
@KriSSo, znam Twój ból, sam teraz czekam na zarejestrowanie auta przez Hyundaia (ponoć załatwią w 7 dni) W Toyocie w 2020 czekałem na zarejestrowanie rav4 30 dni (uprzedzili że nie mają żadnych przywilejów/znajomisci).
Wiem, że można wziąć papiery samemu, stanąć o 6.00 w kolejkę (o tej godzinie kolega miał 17 nr) i czekać na otwarcie urzędu no i na swoją kolej, ale dzięki temu ogarnąć to w jeden dzień.
Mi aż tak się nie spieszy bo mam czym jeździć, ale faktem jest, że nasz urząd to "mistrzostwo świata bez trzymanki".
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 09:32:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #986 dnia: 29 Maja 2024, 09:41:58 »
Faktycznie niezłe jaja z tym macie. U mnie w Zabrzu jeden dzień bez umawania się, kolejek itd. Rav resjestrował mi akurat leasing więc nie wiem ile im zeszło ale od wjazdu auta do salonu do odbioru minęło 6 dni.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #987 dnia: 29 Maja 2024, 10:18:00 »
Faktycznie niezłe jaja z tym macie. U mnie w Zabrzu jeden dzień bez umawania się, kolejek itd. Rav resjestrował mi akurat leasing więc nie wiem ile im zeszło ale od wjazdu auta do salonu do odbioru minęło 6 dni.

W mnine w Wawie (Wilanów) zapisałem się on-line na następny dzień do urzędu na konkretną godzinę. Tak więc rejestracja bez problemu.

p,paw

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #988 dnia: 29 Maja 2024, 10:31:11 »

W mnine w Wawie (Wilanów) zapisałem się on-line na następny dzień do urzędu na konkretną godzinę. Tak więc rejestracja bez problemu.

p,paw
U nas przez www nie ma terminów "o panie daleko, daleko..." cytując klasyka z kabaretu  :(
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #989 dnia: 29 Maja 2024, 10:46:57 »
w Warszawie przychodzisz, numerek z biletomatu i w ciągu 30-40 minut temat załatwiony.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl