Autor Wątek: Camry MR2025  (Przeczytany 132588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
Odp: Camry MR2025
« Odpowiedź #675 dnia: 18 Lutego 2025, 20:35:30 »
Ja nie wiem co oczekiwać bo dopiero ogarniam co i jak. Po prostu próbuje ustalić jak to funkcjonuje, kiedy najlepiej, co sprawia problem i jak go obejść. Nie chce używać 2 kluczyków.
Prawdopodobnie ostatecznie zrobię tak że żonę dam na głównego kierowcę w systemie. 1 kluczyk podepnę pod jej konto oraz podepne jej telefon. Na jej koncie Mytoyota wrzucę usługi zdalne.
Ja na swoim telefonie zaloguje się na to samo konto co ona aby też mieć dostęp do usług zdalnych. W samochodzie jak ja pójdę się przejechać to po wejściu "jej" kluczykiem, zmienię sobie ręcznie na panelu na swój profil pod który będę miec podpięty swój telefon.

Ja się mogę bawić jak coś nie zadziała albo zmieniać ręcznie ale jak kobita wsiądzie i nie zateybią jej ustawienia fotela raz drugi trzeci, to mnie zatlucze. Dlatego chyba na początek to jest najpewniejszy wariant, który w teorii powinien dzialac bezbłędnie po tym co już poznałem ten system. Ale mogę się mylić.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2025, 20:38:08 wysłana przez Bigbluee »

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #676 dnia: 24 Lutego 2025, 14:28:23 »
Czy w nowej Camry jest olej 0w8 czy 0w16 ? Nie mam dostępu do auta przez pare dni, skrócona instrukcja nie ma nic o oleju a juz powoli chce sie przymierzyc do wymiany po tysiącu km.  Wg internetu jest tam 0w8. Trochę woda :)
Z drugiej strony, jak ostatnio jechałem w małym korku z temperaturą ustawiona na 18 stopni, to temperatura cieczy na wskazniku była na minimum, auto prawie cały czas na prądzie. Tam sie nic nie grzało i olej chyba rzeczywiście często pracuje na zimno, stąd tak niskie wartości jak 0w8 ale może się myle.
Poprzednia generacja miała chyba 0w16 w standardzie.

Co do rozpoznawania kierowcy. Zrobiłem jak wyżej. Żona główny i jedyny kierowca. 1 konto na 2 telefonach. 2 telefony podpiete do 1 kierowycy w systemie auta, ja mam fotele na 1 a ona na 2 przycisku. Kluczyk przypisany do głównego kierowcy. Jak wsiadam, daje mu się uruchomic i jak widze napis "ładowanie ustawień kierowcy" to wtedy jadę. jest to kilka sekund. Przy takiej konfiguracji nie ma problemu z rozpoznawaniem. Po BT, ma za to sporego laga jakby miał rozpoznawać kto jedzie. Po kluczyku działa to duzo lepiej.

O ile przy ujemnych temperaturach często jezdził na benzynie dogrzewając kabine, o tyle jak tylko pogoda odpuściła to sporo zwiększył się udział EV. Jak do tej pory te trasy ktore przekraczały 5km, robione były przy spalaniu 5-7L jezdząc normalnie na zmiane ja i zona. Nikt nie patrzy by minimalizować cyferki.
Zdalne sterowanie to jest kompletna bajka. Ja to jestem zimnolubny ale żona zachwycona zdalnym nagrzewaniem i rozmrażaniem wszystkiego. Auto stoi pod chmurką.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2025, 14:36:32 wysłana przez Bigbluee »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #677 dnia: 24 Lutego 2025, 14:41:12 »
Zalany fabrycznie 0W-8. Zalecana przy wymianie 0W-8
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Mch71

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Camry 2025
« Odpowiedź #678 dnia: 24 Lutego 2025, 15:22:47 »
Czy wam też się tak rysuje przednia szyba ?  nie skrobałem ani razu , wszystko tylko odmrażacz , parę razy przejechałem wycieraczka w deszczu w sensie jej użyłem  już są na niej ślady pół księżyca

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #679 dnia: 24 Lutego 2025, 15:51:22 »
Czy wam też się tak rysuje przednia szyba ?  nie skrobałem ani razu , wszystko tylko odmrażacz , parę razy przejechałem wycieraczka w deszczu w sensie jej użyłem  już są na niej ślady pół księżyca
Nie zauażyłem nic niepokąjącego. Ja mam prawie od nowości niewidoczną wycieraczkę na wszystkich szybach.

Wysłane z mojego SM-A145R przy użyciu Tapatalka

Offline komisarzryba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #680 dnia: 24 Lutego 2025, 20:56:50 »
Ja mam co prawda rocznik 2021, ale po 30000 km przebiegu szyba jest już tak porysowana, jakbym jeździł po pustyni i szurał wycieraczkami na sucho. Dramat.
béton brut

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #681 dnia: 25 Lutego 2025, 08:48:12 »
Pisałem kiedyś o słabej szybie https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=52124.msg783760#msg783760
ale u mnie to bardziej były "gwiazdki" niż rysy. Teraz mam przebieg ponad 200 i rysy też już mam, ale... przyzwyczaiłem się. Tylko czasem jak wsiądę do jakiegoś innego auta z wypożyczalni, to przypominam sobie jak to powinno wyglądać.
Zastanawia mnie... czy ES też ma taką słabą szybę? Ma jakąś inną, grubszą, czy coś, ale czy też taką słabą? Ktoś wie?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #682 dnia: 13 Marca 2025, 06:38:33 »
Nie pół roku,na dniach będzie cztery miechy."spieprzony infotainment psuje " Niestety psuje przede wszystkim humor. Wsiadasz,naciskasz power i za chwilę jesteś wkurzony.

Wyszły tydzień temu kolejne poprawki w formie kampanii do CHRów, Corollek, Priusów, RAVek a nawet do Aygo. A do Camry brak  :cool:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #683 dnia: 13 Marca 2025, 07:25:01 »
Czy w nowej Camry jest olej 0w8 czy 0w16 ?
Musisz dostosować do tego jak jeździsz.
Tu masz dozwolone oleje do tego silnika :
https://toyota-club.net/files/techdata/ttx/camry_80e.htm

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #684 dnia: 13 Marca 2025, 12:51:11 »
A do Camry brak
Chyba już nigdy nie będzie :-(

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 17 Marca 2025, 16:40:21 »
Odpowiedź od Eneos w sprwie oleju 0w8:

Dzień dobry
Wysłaliśmy zapytanie kilka dni temu do centrali w tej sprawie, ponieważ mamy coraz częściej zapytania o tą lepkość.
Czekamy cierpliwie. Na ta chwilę produkt jest nie dostępny w Europie.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #686 dnia: 26 Marca 2025, 21:31:40 »
Dorzucę pare informacji takich ogólnych po 1000km.

1. Wszystko działa jak należy. Dogaduje sie z systemem multimedialnym, po prostu czekam aż wyświetli się napis że załadowano profil uzytkownika i wtedy jadę, poniewaz przerzucenie na D, dezaktywuje ładowanie i wybór profilu i jest to spowodowane tym aby nie robić zmian podczas jazdy. Tak samo jak nie ma jutuba i innych apek na android auto.

2. Asystenci działają prawidłowo a nawet lepiej niż się spodziewałem. Nawet RSA łapie znaki.

3. Ja nie mam lekkiej nogi i spalanie wynosi 5-6 litrów w jezdzie miejskiej.

4. Jest nadal słyszalny hałas wiatru z góry szyby po obydwu stronach przy szybszej jezdzie. Szczególnie jak jest spory wiatr na dworze. Mam już na to pomysł prymitywny ale jak zadziała....

5. Olej zmieniony. Dla potomnych jak ktoś będzie kupować: Uszczelka korka (Numer OE: 90430-12031 lub 90080-43037), filtr oleju (90915-YZZM3)

6. Podwozie zakonserwowałem Krownem. Jest wiele kontrowersji wobec tego typu konserwacji ale nie wyobrażam sobie dawać komus nowe auto do rozkręcania go w całości aby poprawnie zaaplikować jakies masy bitumiczne na całym podwoziu. ASO nie daje sie powodów do tego aby odrzucili roszczenie gwarancyjne a sama metoda aplikacji Krowna jest polecana przez niektore aso Toyoty. Mnie przekonał ogromny watek na forum Toyoty Highlander gdzie pokazywano rok do roku efekty stosowania preparatu i wg mnie jest to wystarczające w przypadku nowego auta. Jedynie mechanik niezadowolony bo sie uwalił cały przy wymianie filtra oleju.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #687 dnia: 27 Marca 2025, 05:52:28 »
a jak oceniasz prowadzenie i naped?

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #688 dnia: 27 Marca 2025, 12:56:57 »
a jak oceniasz prowadzenie i naped?
Nie umiem na to odpowiedziec ponieważ nie miałem wcześniej hybrydy ani automatu a wspomanagnie miałem na pasku po pompie hydraulicznej gdzie kręciło się troche jak w Ikarusie a tu wszystko jest elektryczne i przepaść 17 lat w motorycaji to już chyba okresy ktore trudno do siebie porównywać. Poprzednie auto miało 150 koni wiec no jechało mało dynamicznie a tu wszystko jest inaczej i naprawdę trudno się odnieść i ocenić bo na kazdym kroku jest łatwiej niz było a tu wręcz samochód sam jedzie w liniach i nic nie trzeba robic.
Jeszcze nie miałem okazji jechać S lub A ani nawet wyprzedzać na DK aby widziec ja auto zachowuje sie w "zyciowych" sytuacjach.

Najlepiej jakby odpowiedział na pytanie ktoś kto miał poprzednia Camry lub inne auto max kilkuletnie z ktorego się przesiadł.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2025, 13:02:15 wysłana przez Bigbluee »

Offline _Tomasz_

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Camry IX
« Odpowiedź #689 dnia: 14 Kwietnia 2025, 08:44:09 »
Cześć,
Kilka słów o mnie: Toyotę prywatnie mam po raz pierwszy (firmowo jeździłem Corollami i Aurisami), przesiadłem się z Mitsubishi, wcześniej miałem Hondę - więc przyznaję - Japończyki lubię.
Najnowszą Camry zrobiłem ponad 1000km i mam przemyślenia i pytania - może ktoś z Was już przez to przeszedł:
  • poradziłem sobie z fotelami (pamięcią) - konieczna była kalibracja, ale to dziwne, że ASO tego nie robi, w instrukcji cisza, pomaga dopiero forum...
  • nie poradziłem sobie z aplikacją - możliwość przypisania funkcji zdalnych tylko do jednego profilu jest co najmniej dziwna
  • nie znalazłem możliwości ustawienia sygnału przy zdalnym zamykaniu drzwi (tylko migacze), ale czasami przy zamknięciu pilotem samochód kilkukrotnie głośno pika - nie wiem co jest powodem
  • czasami zbliżając się do korka chyba Nawigacja (nieaktywna) damskim głosem ostrzega o zbliżaniu się do zatoru na drodze - nie znalazłem gdzie to wyłączyć

Samochód bardzo mi się podoba, naprawdę jestem zdziwiony ile funkcji ma w standardzie, które w innych markach wymagają dziesiątków tysięcy dopłaty. Sam wybrałem najwyższą wersję i nie żałuję, uważam, że ten samochód bardzo zbliżył się do Lexusa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl