Czy w nowej Camry jest olej 0w8 czy 0w16 ? Nie mam dostępu do auta przez pare dni, skrócona instrukcja nie ma nic o oleju a juz powoli chce sie przymierzyc do wymiany po tysiącu km. Wg internetu jest tam 0w8. Trochę woda
Z drugiej strony, jak ostatnio jechałem w małym korku z temperaturą ustawiona na 18 stopni, to temperatura cieczy na wskazniku była na minimum, auto prawie cały czas na prądzie. Tam sie nic nie grzało i olej chyba rzeczywiście często pracuje na zimno, stąd tak niskie wartości jak 0w8 ale może się myle.
Poprzednia generacja miała chyba 0w16 w standardzie.
Co do rozpoznawania kierowcy. Zrobiłem jak wyżej. Żona główny i jedyny kierowca. 1 konto na 2 telefonach. 2 telefony podpiete do 1 kierowycy w systemie auta, ja mam fotele na 1 a ona na 2 przycisku. Kluczyk przypisany do głównego kierowcy. Jak wsiadam, daje mu się uruchomic i jak widze napis "ładowanie ustawień kierowcy" to wtedy jadę. jest to kilka sekund. Przy takiej konfiguracji nie ma problemu z rozpoznawaniem. Po BT, ma za to sporego laga jakby miał rozpoznawać kto jedzie. Po kluczyku działa to duzo lepiej.
O ile przy ujemnych temperaturach często jezdził na benzynie dogrzewając kabine, o tyle jak tylko pogoda odpuściła to sporo zwiększył się udział EV. Jak do tej pory te trasy ktore przekraczały 5km, robione były przy spalaniu 5-7L jezdząc normalnie na zmiane ja i zona. Nikt nie patrzy by minimalizować cyferki.
Zdalne sterowanie to jest kompletna bajka. Ja to jestem zimnolubny ale żona zachwycona zdalnym nagrzewaniem i rozmrażaniem wszystkiego. Auto stoi pod chmurką.