Autor Wątek: Wynajem, leasing itp.  (Przeczytany 28922 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Wynajem, leasing itp.
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2023, 12:52:20 »
W przypadku Rav4 brałem leasing w Toyocie ale załatwialem to pod koniec 2021 gdy rozpędzała się inflacja i mając odbior auta zaplanowany za ok 6 tygodni w styczniu 2022. Zależało mi po pierwsze na stałej stopie, po drugie na opłacie wstępnej jeszcze w 2021 (turbulencje podatkowe z polskiego ładu). Umowa kosztowo mi pasowała. Nie było żadnych zapisów warunkujacych stałą stopę od nadmiernego wzrostu inflacji itp. Wiem, że pewno mogłem jeszcze oblecieć parę innych banków ale czasu relatywnie było nie za dużo i wziąłem ofertę z Toyoty.

Poprzedniego Tucsona leasingowałem w zewnętrznym banku. Oferta z salonu Hyundaia miała nieciekawy zapis o kwestii kto uzytkuje auto i wychodziło że żeby mogła nim jeździć np. żona to musiałbym miec na to pisemną zgodę leasingu (za kasę). mLeasing z mBanku z kolei miał niewyraźne zapisy co do wykupu, ktore w mojej ocenie nie gwarantowały że auto wykupię. I nie chodzi tu o moje ewentualne spóźnienie w zgloszeniu wniosku o wykup. Salon jednak nie miał żadnego problemu z tym gdzie biorę leasing - no ale to był 2015 rok.

Także więc trzeba czytać, analizować ale każdy przypadek jest inny. Nie ma uniwersalnych rozwiązań.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bory76

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Listopada 2023, 13:27:02 »
Czekamy właśnie na odbiór RAV4, auto kupione od pośrednika: CARcośtam. Było taniej, oni samochody zamawiali pół roku temu więc po innych cenach i innych rabatach. Finansowanie to klasyczny leasing w dużym banku poza Toyotą, ale warunki takie same jak w Toyocie.
   Ale wracając do wątku: jeśli jesteś prezesem firmy który musi pracownikom, np handlowcom czy managerom wymienić auta co 3-4-5 lat to faktycznie opłaca się brać kwiatki w stylu KINTO ONE czy najem długoterminowy. Stałe, przewidywalne koszty, nie martwisz się limitami zakupu (nieszczęsne 150tys PLN) , wciąganiem potem w środki trwałe 5-letniego zajeżdżonego samochodu, podatkami od odsprzedaży przez następne 5 lat, a nawet serwisami.
  Jeśli jesteś klientem indywidualnym albo jednoosobową działalnością to raczej klasyczny leasing lub kredyt. Inaczej płacisz przez kilka lat i nic z tego nie masz- na koniec musisz samochód oddać, bo w takim KINTO ONE raty są, owszem, korzystne, ale pod warunkiem że samochodu nie wykupisz - doliczając ostatnią ratę wykupu wychodzą kosmiczne koszty.
  Na tym najmie długoterminowym wszyscy producenci, a raczej dealerzy, zarabiają podwójnie: najpierw na ratach przy wynajmie, a jak już oddasz samochód to na odsprzedaży/leasingu kolejnemu klientowi. Dlatego sprzedawcy próbują to wcisnąć wszystkim klientom opowiadając jakie to jest superhiper.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Listopada 2023, 18:45:13 »
Dokladnie. Tez mi to wciskali ale excel prawdę powiedział. W innym salonie inny handlowiec na moje pytanie "komu to się opłaca" powiedział, że tym co zarabiają kapitałem. Mają kasę ale więcej na tej kasie zarobią przez te 3-5 lat niż zapłacą rat z kinto. I to ma sens. Wspólnie doszliśmy do tego, że w moim wypadku to nie jest najlepsze źrodlo fianansowania i pobrałem do analizy domowej kilka opcji leasingu. BTW handlowiec nr 1 był tak nakręcony na to kinto, że nawet nie sprawdził jakie auto może mi sprzedać. Chciałem C+S ale były niby na za pół roku - praktyka pokazała, że ludzie tutaj odebrali je po 9-11 miesiącach. Na pytanie o sele lub exe powiedział, że drogie i też nie ma. Handlowiec nr 2 kliknął w kompie i powiedział, że są 4 sele, 1 jbl i chyba ze 20 exe w transporcie do obioru za 1-2 miesiące. No i wyszło, że to exe wyszło mi taniej niżbym poczekal te 9-10 miesięcy na C+S.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Listopada 2023, 21:32:51 »
Polecam wziąć handlowcom Kinto one :).
Jak przy zdawaniu aut doliczą opłatę za przekroczenie limitu ponad stan i za zużycie wnętrza itp. to na pewno się opłaci.
To jest dla „młodych nie znających excella”. Dziś taka moda, nie mieć nic swojego.
Całe życie na wynajmie.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Listopada 2023, 10:42:33 »
Leasing można zawsze ustawić tak, żeby 150 tys zmieścić w limicie do odliczenia. Wystarczy ustawić większy wykup, a potem zawrzeć kolejną umowę na wartość wykupu.

Czy dobrze rozumiem, że spłacam raty leasingowe do 150tys., a na sumę do wykupu ponownie ponownie zawieram umowę ale na co? Na leasing czy kredyt czy coś innego? I również mogę sobie spłaty sumy wykupu jakoś odliczyć od podatku?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Listopada 2023, 11:45:58 »
Po zakończeniu pierwszej umowy wykupujesz( dokumentowo) samochód z firmy leasingowej, a następnie sprzedajesz go tej samej firmie leasingowej za tą samą kwotę i zawierasz nową umowę leasingową na kolejny okres, tym razem np. krótszy i wykup ustawiasz minimalny.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Listopada 2023, 13:13:02 »
Po zakończeniu pierwszej umowy wykupujesz( dokumentowo) samochód z firmy leasingowej, a następnie sprzedajesz go tej samej firmie leasingowej za tą samą kwotę i zawierasz nową umowę leasingową na kolejny okres, tym razem np. krótszy i wykup ustawiasz minimalny.

Czy urząd skarbowy się nie przyczepi?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Listopada 2023, 13:17:32 »
Czy urząd skarbowy się nie przyczepi?
A do czego? To normalny leasing zwrotny. W mojej 18 letniej historii pracy jeszcze nie słyszałem, żeby Urząd się do czegoś takiego przyczepiał. Żeby się przyczepić, trzeba byłoby udowodnić niezgodność z prawem, a tej nie ma.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Listopada 2023, 13:22:30 »
Leasing można zawsze ustawić tak, żeby 150 tys zmieścić w limicie do odliczenia. Wystarczy ustawić większy wykup, a potem zawrzeć kolejną umowę na wartość wykupu. W leasingu nie płacisz kosztów serwisu, przechowania opon, samochodu zastępczego i nie masz limitu przebiegu.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

[/quote]

pierwsze słyszę, że w leasingu nie płacisz serwisu i przechowywania opon, takie rzeczy to raczej przy wynajmie długoterminowym.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Listopada 2023, 13:26:41 »
Bo tak naprawdę to nie jest to sposób na "obejście" limitu 150 tys. bo tego przy zakupie nowej drogiej fury zrobić się nie da. To sposób na optymalizację podatkową, trzeba po prostu krótkim leasingiem i wysokim wykupem jak najmniej stracić przy pierwszej umowie, by przy kolejnej wliczyć w koszty całość, która w międzyczasie zmieściła się w limicie poprzez normalną utratę wartości. Zresztą równie dobrze nie trzeba brać kolejnego leasingu, bo można wykupić i amortyzować w całości.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Listopada 2023, 13:34:02 »
pierwsze słyszę, że w leasingu nie płacisz serwisu i przechowywania opon, takie rzeczy to raczej przy wynajmie długoterminowym.
Nie słyszałem, że w umowie leasingowej musisz dopłacać do raty koszty przeglądów, przechowywania opon, czy samochodu zastępczego. To są opłaty dodatkowe, nie związane z umową leasingu. W wynajmie długoterminowym owszem, masz określone dodatkowe koszty miesięczne, doliczane do czynszu + limit przebiegu rocznego oraz kary za jego przekroczenie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Listopada 2023, 13:41:41 »
Bo tak naprawdę to nie jest to sposób na "obejście" limitu 150 tys. bo tego przy zakupie nowej drogiej fury zrobić się nie da. To sposób na optymalizację podatkową, trzeba po prostu krótkim leasingiem i wysokim wykupem jak najmniej stracić przy pierwszej umowie, by przy kolejnej wliczyć w koszty całość, która w międzyczasie zmieściła się w limicie poprzez normalną utratę wartości. Zresztą równie dobrze nie trzeba brać kolejnego leasingu, bo można wykupić i amortyzować w całości.
Pytanie kiedy ktoś się tego czepnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Listopada 2023, 13:45:40 »
Nie ma czego. To nie jest kreatywna księgowość tylko wybór najkorzystniejszej opcji z kilku możliwych.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Listopada 2023, 13:49:46 »
Przy poprzedniej władzy było to bardzo realne, bo wprowadziła limity odliczeń, zabroniła wszelkiej maści aneksów umów, traktując każdy, jako próbę oszustwa. Teraz raczej przepisy będą się liberalizować, a przedsiębiorcy będą mieli ułatwienia, a nie utrudnienia. Wszak dla osób prowadzących działalność gospodarczą istotne jest nie tyle takie Państwo, która pomaga, ale przynajmniej takie, które nie przeszkadza.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Listopada 2023, 13:51:27 »
Przy poprzedniej władzy było to bardzo realne, bo wprowadziła limity odliczeń, zabroniła wszelkiej maści aneksów umów, traktując każdy, jako próbę oszustwa. Teraz raczej przepisy będą się liberalizować, a przedsiębiorcy będą mieli ułatwienia, a nie utrudnienia. Wszak dla osób prowadzących działalność gospodarczą istotne jest nie tyle takie Państwo, która pomaga, ale przynajmniej takie, które nie przeszkadza.
Ale potrzeby fiskalne są duże, ale też mam nadzieję że będzie lepiej.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl