Autor Wątek: Wynajem, leasing itp.  (Przeczytany 26039 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Wynajem, leasing itp.
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Grudnia 2023, 10:02:47 »
Cześć, te procenty to dla całego kosztu wraz z wpłatą 45% czy tylko do samej kwoty finansowania leasingu bez wpłaty własnej?
Suma wszystkich opłat podczas trwania umowy z opłatą wstępną i 18% wykupem. Ja 18 lat pracuję w Millennium i nie chowam się od swoich klientów w markecie za półkami:))

Offline mjaniszewski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: MY24, C+S AWD-i
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Grudnia 2023, 12:03:19 »
To nie chodzi o chowanie się, ja nie sugeruje oszukiwania, ale tendencje na rynku takiego podawania procentów, no, chyba że tak prawnie jest obowiązek podawać, zastanawia mnie to, bo IMO wprowadza w błąd. :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Grudnia 2023, 12:31:05 »
Tendencja polega na pokazaniu klientowi najniższego oprocentowania. Nie każdemu chce się brać kalkulator i sumować raty. Każdy więc porównuje, to co na końcu, czyli np. 101% bez doliczonej opłaty wstępnej i wykupu, vs 108% z doliczonym. I wybiera tańsze. Ja wstydziłbym się takiego prezentowania oferty klientowi, ponieważ moi klienci kojarzą mnie z firmą, dla której pracuję. Dlatego moje oferty są zawsze liczone tak jak w Excelu, czyli każda rata dodana.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Grudnia 2023, 21:36:57 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Tylko do 150tys. zł. leasingu można wpisać w koszty działalności. Czy tak samo jest z wynajmem długoterminowym aut? Czy w wynajmie można wpisać w koszty więcej?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Grudnia 2023, 13:08:24 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Tylko do 150tys. zł. leasingu można wpisać w koszty działalności. Czy tak samo jest z wynajmem długoterminowym aut? Czy w wynajmie można wpisać w koszty więcej?
Limitem 150 tys. zł zostały objęte nie tylko pojazdy będące w ewidencji środków trwałych. Limit ten dotyczy również pojazdów użytkowanych na podstawie umowy najmu. Dotyczy to zarówno najmu krótkoterminowego jak i długoterminowego.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Grudnia 2023, 20:55:21 »
A co z sumą ponad limit 150tys.? Da się coś z tym zrobić, żeby to jakoś w koszty wprowadzić?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Grudnia 2023, 21:25:30 »
Załóżmy, że zostaje 20 tys ponad limit. Ustawiasz tą kwotę jako wartość wykupu. Wykupujesz z leasingu, robisz wycenę wartości rynkowej i znów sprzedajesz do firmy leasingowej na kolejny Leasing kwoty poniżej 150 tys.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline mjaniszewski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Grudnia 2023, 22:19:42 »
Załóżmy, że zostaje 20 tys ponad limit. Ustawiasz tą kwotę jako wartość wykupu. Wykupujesz z leasingu, robisz wycenę wartości rynkowej i znów sprzedajesz do firmy leasingowej na kolejny Leasing kwoty poniżej 150 tys.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Ok, ale przez 2 lata leasingu nie odliczasz pełnych rat, ale proporcjonalnie do 150, więc IMO nijak nie unikamy tego limitu.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Stycznia 2024, 19:45:19 »
Skoro jest limit 150 tys. to najbardziej opłacalne byłoby wziąć w leasing auto o tej wartości lub niewiele wiecej. Jak wiadomo obecnie nie kupi się auta w tej cenie. I kupuje się auta dużo droższe od tego limitu. Czyli jednak to konsumpcja przede wszystkim a na drugim miejscu zmniejszenie podatku. Tylko, że jak rozmawiam ze znajomymi to bardzo wiele osób bierze wynajem i planuje oddać auto bez wykupu. Nawet jak będą musieli zapłacić dużo pieniędzy za użycie na koniec. Może jestem stary i nie rozumiem obecnych trendów w prowadzeniu firmy, ale jak kalkuluje się wpłata wstępne i comiesięczne raty plus opłata na koniec i oddanie auta?

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Stycznia 2024, 10:15:42 »
Może jestem stary i nie rozumiem obecnych trendów w prowadzeniu firmy, ale jak kalkuluje się wpłata wstępne i comiesięczne raty plus opłata na koniec i oddanie auta?

Jeśli auto pracuje dla firmy to koszty kalkuluje się do całości progonozwanego przychodu. Nawet jak nie odliczysz to i tak firma wychodzi na plus. Jak dołuje to sprzedajesz/rezygnujesz z wynajmu.

Jak kupujesz prywatnie, to nigdy się nie opłaca. Bez względu na cenę, procent kredytu itp., zawsze jesteś na minusie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Stycznia 2024, 13:08:27 »
Poczekaj aż oddadzą pierwsze auto.
Ja wziąłem najem na próbę raz i nigdy więcej.
Dopłaty za przekroczenie przebiegu… a teraz się „kopie” bo pół roku po oddaniu dostałem fakturę na 1800 pln za ponadnormatywne zużycie. :)

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Stycznia 2024, 17:02:06 »
Jeśli auto pracuje dla firmy to koszty kalkuluje się do całości progonozwanego przychodu. Nawet jak nie odliczysz to i tak firma wychodzi na plus. Jak dołuje to sprzedajesz/rezygnujesz z wynajmu.

Ja w "mojej firmie" używam auta tylko do dojazdów do pracy. Odliczałbym więc tylko ratę leasingową oraz część paliwa. Nie prowadzę żadnej działalności produkcyjnej , dostawczej, handlowej itp. Podobnie moi znajomi. Więc nie wiem, gdzie ten plus.

Offline mjaniszewski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Stycznia 2024, 18:42:53 »
Policz ile wpłacasz przez ten czas, o ile wpłaty robią Ci tarczę podatkową i realnie obniżają PIT i VAT, bo to są korzyści.
Po okresie wynajmu samochód straci na wartości to pewne — pytanie ile. Czy dużo więcej niż suma korzyści, które miałeś z tytułu płacenia rat i ich odliczania.  No i tutaj wychodzi, czy się opłaciło, czy nie, a jeśli nie, to  ile dokładasz do biznesu i czy to rekompensuje Ci to, że nie musisz martwić się sprzedażą, bo pytanie za ile byś sprzedał po wynajmie.

Inna sprawa, że jak nie masz wynajmu/leasingu, to na dwa lata zamrażasz 150k zł jak kupujesz za gotówkę. Te 150 k może pracować, a jak była inflacja 15% to potrafiło bardzo dobrze :), to też warto dodać do powyższych zysk i strat jeśli jest.

Przy leasingu da się spokojnie zrobić tak, żeby realnie mieć samochód w cenie netto zakupu, na tyle dobre będą odliczenia.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Stycznia 2024, 19:43:33 »
Nie jestem vatowcem. Obliczyłem , że leasing obniżałby mi pit o ok. 30%. Potrzebuję auta więc dobre i to. Nie rozumiem tylko wynajmu i oddawania auta po zakończonej umowie.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Lutego 2024, 14:10:11 »
Panowie,

My z żoną mamy teraz ravke kupioną prywatnie,ale od roku żona ma założoną działalność … ii tak sie zastanawiam (na razie to co wyczytam,etc,bo nie bylem jeszcze w Tojce pytać..) - czy jak sie wezmie nowe auto na firme, to gdy np zawiesi sie po 1/2 latach (ewentualnie) - to jak wygląda leasing (?) mozna to nadal płacić (i wtedy kosztów już sie nie wlicza 'w firme') .
Czy olać leasing i oddać ravke w 'rozliczeniu' a reszte dobrać $ ?

btw

Sprzedawal ktos auto do salonu i brał nowe? To wtedy kase przelewają na konto i ty decydujesz, ile im wpłacisz - czy zostawiają sobie całość (?) a ty reszte doplacasz (ewentualnie placisz rate jako leasing)

Jak coś przekrecilem,to mnie poprawcie ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl