Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące skrzyni biegów w Aurisie I 1.4 D4D 90km z 2011 roku (skrzynia 6 biegowa). Znalazłem kilka tematów w sieci ale użytkownicy nieprecyzyjnie określali swoje problemy ze skrzynią.
Przechodząc do rzeczy mam 2 pytania:
1. Podczas jazdy występuje problem z wbiciem 4 biegu, jeśli chcemy wrzucić 4 z 3 biegu jest to prawie niemożliwe (w 99% wystarczy powrót do luzu i ponowne wbicie (sprzęgło cały czas trzymam wtedy wciśnięte)). Jeżeli redukuje z 5 to wchodzi elegancko, problem występuje tylko podczas wbijania z 3 biegu. Wszystkie pozostałe biegi wchodzą bez zarzutu i lekko, beż żadnych zgrzytów (4 bieg jeśli już wejdzie to też bez zgrzytów). Problem ten nie występuje na zgaszonym silniku, wtedy wszystko działa mega płynnie i wchodzi lekko. Sprzęgło bierze normalnie, ani nisko ani wysoko.
Naczytałem się o usterkach łożysk oraz synchronizatorów w tych skrzyniach, czy ktoś na podstawie tych informacji jest w stanie określić najbardziej prawdopodobną przyczynę?
2. Przy obrotach ok 2 tyś czuć lekkie drganie samochodu, występuje to na różnych biegach, czy to też problem w skrzyni czy może jednak poduszka?