Autor Wątek: Auris - 1.4 D4d - Skrzynia 6b - usterka?  (Przeczytany 5843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdixCalisthenics

• Początkujący
  • Samochód:: Auris I 1.4 D4D
Auris - 1.4 D4d - Skrzynia 6b - usterka?
« dnia: 17 Listopada 2023, 20:41:41 »
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące skrzyni biegów w Aurisie I 1.4 D4D 90km z 2011 roku (skrzynia 6 biegowa). Znalazłem kilka tematów w sieci ale użytkownicy nieprecyzyjnie określali swoje problemy ze skrzynią.
Przechodząc do rzeczy mam 2 pytania:

1. Podczas jazdy występuje problem z wbiciem 4 biegu, jeśli chcemy wrzucić 4 z 3 biegu jest to prawie niemożliwe (w 99% wystarczy powrót do luzu i ponowne wbicie (sprzęgło cały czas trzymam wtedy wciśnięte)). Jeżeli redukuje z 5 to wchodzi elegancko, problem występuje tylko podczas wbijania z 3 biegu. Wszystkie pozostałe biegi wchodzą bez zarzutu i lekko, beż żadnych zgrzytów (4 bieg jeśli już wejdzie to też bez zgrzytów). Problem ten nie występuje na zgaszonym silniku, wtedy wszystko działa mega płynnie i wchodzi lekko. Sprzęgło bierze normalnie, ani nisko ani wysoko.

Naczytałem się o usterkach łożysk oraz synchronizatorów w tych skrzyniach, czy ktoś na podstawie tych informacji jest w stanie określić najbardziej prawdopodobną przyczynę?

2. Przy obrotach ok 2 tyś czuć lekkie drganie samochodu, występuje to na różnych biegach, czy to też problem w skrzyni czy może jednak poduszka?

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
Odp: Auris - 1.4 D4d - Skrzynia 6b - usterka?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2023, 23:44:25 »
miałem tą skrzynie biegów i 180tys kilometrów  bez żadnych zastrzeżeń. Pamiętaj że na rynku jest dużo szmelcu stąd opinie że coś sie psuje

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2023, 02:24:15 »
Mam dokładnie ten sam problem ze skrzynią. Nie wiem czy zauważyłeś, ale jak napotkasz opór i lekko popuścisz sprzęgło to lewarek "dygnie" i czwórka wchodzi.

W ASO z automatu powiedzieli że jak bieg nie wchodzi to synchronizatory i robimy skrzynię. W warsztacie co się niby specjalizuje w japończykach mechanik przynajmniej odbył jazdę próbną i właśnie przez to że zmieniając z każdego innego biegu czwórka wchodzi normalnie, po chwilowym odpuszczeniu nacisku również, do tego opór pojawia się już na pierwszym milimetrze ruchu lewarka) raczej synchronizator wykluczył a nieśmiało zasugerował coś z wybierakiem wewnątrz skrzyni. Tak czy owak trzeba skrzynię wyjąć, otworzyć i szukać. Od 2500zł wzwyż. Jako że z tym da się jeździć to nie zamierzam wyrzucać takiej kwoty.

Pamiętaj że na rynku jest dużo szmelcu stąd opinie że coś sie psuje

Polski salon, kupiony jako 6-miesięczny, od tamtej pory w rękach jednego właściciela, 5 lat serwisu w ASO, potem regularna wymiana materiałów eksploatacyjnych, nie nazwał bym tego szmelcem.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2023, 06:19:29 »
Sprawdz czy nie masz luzu na linkach poczynając od samego lewarka.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2023, 07:10:05 »
Polski salon, kupiony jako 6-miesięczny, od tamtej pory w rękach jednego właściciela, 5 lat serwisu w ASO, potem regularna wymiana materiałów eksploatacyjnych, nie nazwał bym tego szmelcem.
To nie ma znaczenia, tym bardziej że te polskie zazwyczaj starsze auta są przejechane do oporu.

Co do skrzyni to niestety ale 6ka ma problemy i jest bardzo dobrze znana w warsztatach regenerujących skrzynie.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2023, 07:34:07 wysłana przez ledziu »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2023, 08:51:04 »
Zadzwoń np. tutaj https://frans-auto.pl/ i zapytaj jakie skrzynie regenerują najczęściej (w ostatnich latach).
Nie znam ich, nie polecam, kupiłem u nich skrzynie do Laguny II.
Przy odbiorze (to było z 10-12 lat temu), przy mnie przyjechały dwie skrzynie Toyoty.
Z dyskusji wyszło, że pomimo spadku sprzedaży Renault na brak klientów nie narzekają.
Yaris, Auris/Corolla, łożyska z „plasteliny”. W swojej Corolli 1.6 DUAL vvti 5b też wymieniałem skrzynie ale poszedłem w używkę bo auto było na tyle świeże, że dało się znaleźć coś sensownego.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2023, 11:32:11 »
To nie ma znaczenia, tym bardziej że te polskie zazwyczaj starsze auta są przejechane do oporu.
Ma 170 tys. przebiegu w dużej mierze w trasie, bez szaleństw, ojciec kupił jako 6-miesięczne.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2023, 14:44:08 »
Nie daj się wciągnąć w dyskusję, że niby polskie zajechane, a amerykańskie po szkodzie całkowitej są cacy.
170 tys. km to i tak dużo na skrzynię biegów w Toyocie z tamtego okresu.
Masz dobry silnik, bo 1.4 to najlepsza jednostka diesla Toyoty (oczywiście poniżej 2.5l).
Z samego opisu więcej się nie dowiesz, jedz do kogoś kto ma pojęcie i dowiesz się prawdy.
Spróbuj jeszcze jadąc tak 50-80 km/h wrzucić 5 bieg na zmianę dodawać i ujmować gaz. Jak usłyszysz „wycie” łożyska to na 100% skrzynia do regeneracji.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2023, 15:17:29 »
Ma 170 tys. przebiegu w dużej mierze w trasie, bez szaleństw, ojciec kupił jako 6-miesięczne.
Spoko ale niestety problemu skrzynki nie ominiesz.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2023, 15:43:45 »
Spróbuj jeszcze jadąc tak 50-80 km/h wrzucić 5 bieg na zmianę dodawać i ujmować gaz. Jak usłyszysz „wycie” łożyska to na 100% skrzynia do regeneracji.
Poza pierwszym biegiem nie ma absolutnie żadnych odgłosów. Łożyska były wymieniane po przebiegu ok. 50 tys. km w ASO na przedłużonej gwarancji.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2023, 15:48:28 »
Sprawdz czy nie masz luzu na linkach poczynając od samego lewarka
Trzymaj się tego co mechu napisał.
Regulacja linek to pare złociszy.
Pojedź do kogoś kto ma o tym pojecie.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2023, 17:22:53 »
ASO twierdzi że tam nie ma żadnej regulacji.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2023, 22:02:50 »
ASO twierdzi że tam nie ma żadnej regulacji.
Wybacz… jedz do kogoś kto ma pojęcie o Toyotach… W ASO poza zamianą oleju, klocków hamulcowych itp. nie wiele potrafią. :)
A mechu nie pisał o regulacji, tylko o luzie.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2023, 01:50:30 »
Byłem u gościa co niby specjalizuje się w autach japońskich i znalazł tylko minimalny luz na elemencie co wchodzi do samej skrzyni, wg niego ów luz jest w części wewnątrz skrzyni (coś tam się mogło lekko wyrobić).

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2023, 16:18:05 »
Jeszcze jedna konsultacja, tym razem u gościa co robi tylko skrzynie biegów. Nie był zaskoczony o ta skrzynia to u niego częsty bywalec. Wielokrotnie się upewniał czy na pewno nie ma problemu z wrzucaniem czwórki z innego biegu niż trójka i powiedział że jeśli to nie synchronizator to w tych skrzyniach często jest problem z (uwaga, tu moja interpretacja, zapomniałem dokładnie jakiej nazwy użył) łożyskiem/popychaczem wybieraka w skrzyni. To by nawet pasowało do objawów. Tak czy owak skrzynię trzeba otwierać i iść w koszta. Albo jeździć bo nie powinna się rozpaść.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl