Autor Wątek: Światła w Corolli TS 2019-23  (Przeczytany 11852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Światła w Corolli TS 2019-23
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Grudnia 2023, 16:51:24 »
Wiec interesuje mnie (jako alternatywna dla tańszej Auris + full led) opcja z basic lub soczewka.
Tak szczerze przy zakupie używanego samochodu nigdy przy wyborze nie zwracałem uwagi na rodzaj świateł.
Stan, wersja silnikowa, historia, lakier, przebieg.

Matrycowe sa dosyć zaawansowanym tworem.
Ale full ledy wydaje mi się ze móglbyś spokojnie wsadzić gdybyś sobie wypatrzył fajna corollę.
A 90 tys to naprawdę dużo wiec masz w czym wybierać
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudnia 2023, 08:31:03 »
Tak szczerze przy zakupie używanego samochodu nigdy przy wyborze nie zwracałem uwagi na rodzaj świateł.
Stan, wersja silnikowa, historia, lakier, przebieg.

Wzrok już nie ten, auta nie kupuje na rok, wiec jak już mam zmienić to na takie, w którym i za dwa lata będzie mi sie w nocy jechać lepiej niż gorzej.

Matrycowe sa dosyć zaawansowanym tworem.
Ale full ledy wydaje mi się ze móglbyś spokojnie wsadzić gdybyś sobie wypatrzył fajna corollę.
A 90 tys to naprawdę dużo wiec masz w czym wybierać

W moim budżecie Corolli z matrycowymi nie spotkałem.
Nie wiem co masz na myśli przez "móglbyś spokojnie wsadzić".

Jak rozumiem Corolle maja ledy w standardzie tylko w różnej formie, a Auris albo ma albo nie ma.
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudnia 2023, 09:01:54 »
A czy ktoś z Was miał okazję porównać jak świeci ten podstawowy model ledów vs soczewka (nie pytam o matrycowe).
Jest jakaś różnica na plus lub minus inna niż sam wygląd reflektorów?
W sensie, czy warto, szukając używki kupować model z soczewką czy w jeździe wieczorem/w nocy to nie ma znaczenia i różnicy specjalnej nie ma?
Pozdro!

Offline sorantor250

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2.0 '#0392
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lutego 2025, 10:13:22 »
Ja mam u siebie matrixy, ale mijania świecą identycznie jak w pozostałych wersjach z soczewką (ta sama optyka, potwierdzone info, do drogowych po prostu jest osobne zrodlo swiatla)

Ostatnio miałem okazję dwa dni pojeździć zastępczą corollą comfort z basic led i roznica jest bardzo wyraźna na korzyść soczewki

soczewka świeci duuużo szerzej. świeci też dalej, a przynajmniej można je wyregulować tak, że bez oślepiania będzie oświetlać naprawdę kawał drogi przed autem, bo ma bardzo ostre odcięcie. basic led jak sprobujesz podniesc trochę wyżej niż fabryka to oślepia, bardzo duży rozbłysk.

basic led świeci jasno tylko przed autem, tak do 10-15 metrów jest ok. potem, czyli tam gdzie światło jest najbardziej potrzebne, jest już słabo. tutaj na plus dla soczewki - zdecydowanie. daje jasność nawet kilkadziesiąt metrów w przód. IMO basic led świeci niemalże identycznie jak ledy w yarisie i aygo, możliwe, że to te same diody, tylko w trochę innym odbłyśniku. jeżeli miałbym oceniać ogólną jakość światła (jasność, szerokość, równomierność, dal, mijania, drogowe)

w skali 1-10, przyjmując za 1 marketowe żarówki za 5zł w seicento, a za 10 IQ matrix led w nowym passacie, ktory totalnie zmiadzyl moje postrzeganie oswietlenia w motoryzacji

Basic led 4/10
Full led soczewka 6/10
Matrycowe 7/10

dla porównania w moim poprzednim aucie miałem ksenon i tam dałbym ocenę 8/10, bo na mijania i drogowych było trochę jaśniej niż w aktualnych matrixach, ale matrycowe wygrywają funkcjonalnością. sama plama świetlna była lepsza w ksenonie.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lutego 2025, 14:02:14 »
Mam podobne doświadczenia. Teraz mam Octavie4 z matrycami. Bije na głowę wszystko czym jeździłem do tej pory (poza V70 z ksenonami pod względem jasności). Testowo jeździłem nowym superbem gdzie jest jeszcze lepiej (matryca 32 pt zamiast 24). W Corolli Executive jest niestety trochę gorzej- zdaniem kolegi który jeździ Corollą i Superbem.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2025, 21:15:00 »
led basic świeci jak najzwyklejsza żarówka h7 w starym oplu astrze
Ponieważ przesiadłem się do "basic LED" Toyoty właśnie z Opla Astry IV to pozwolę się nie zgodzić. Te światła są o klasę lepsze.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2025, 21:56:50 »
Jeżdziłem Passatem z matrycami, poezja. Sam taniec kwadracików na drzewach to frajda i uprzyjemnia jazdę. Niestety, Toyota (a także i Lexus w mojej opinii) to kilka klas niżej pod wieloma względami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2025, 23:38:16 »
Jeżdziłem Passatem z matrycami, poezja. Sam taniec kwadracików na drzewach to frajda i uprzyjemnia jazdę. Niestety, Toyota (a także i Lexus w mojej opinii) to kilka klas niżej pod wieloma względami.
Jeśli chodzi o światła, to na bank.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2025, 23:50:27 »
VW nauczył już Chińczyków robić podgrzewane przednie szyby bez drucików, to i pewnie zaraz nauczy ich robić reflektory, a wtedy będą wo wyboru do koloru na Aliexpress  :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Marca 2025, 09:52:31 »
No i co to wnosi? Homologację na te lampy też dostaniesz w pakiecie od Chińczyka?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline inzynier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: kia cee'd crdi
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Marca 2025, 09:52:56 »
cześć, miałem podobne wątpliwości co autor tematu. Nie jeżdżę dużo, ale faktycznie postęp w jakości oświetlenia współczesnych aut jest olbrzymi.
Również różnica w wyglądzie zewnętrznym reflektorów zwłaszcza włączonych podstawowych nazwijmy je A oraz full led z soczewką nazwijmy B jest kolosalna. Opcja A wygląda jak stary passat z dołożonymi ledami za 50 pln ;)
Na rynku wtórnym dość duże rozbieżności cenowe za pojedyńczy reflektor B 500-1200 pln, do tego jak to u kombinatorów/handlarzy często np brak modułów.

Pozostałe kwestie:

1
Skoro B nie posiada poziomowania to nie powinno być problemu z wymianą całych reflektorów. Czy ktoś coś takiego robił ?

2
bardziej złożona kwestia - spryskiwacze, pytanie czy to dodatkowa opcja komfortowa (zminimalizowałby się aspekt homologacji) czy po prostu producent założył, że brudne reflektory mogą oślepiać ? Takie pogłoski krążyły dotychczas co do ksenonów, ale nie wiem ile w tym prawdy. Z moich obserwacji niestety nowoczesne reflektory oślepiają, nawet czyste. A ich poziomowanie niestety jest nie skuteczne (paradoksalnie zbyt opóźnione) . Wracając do sedna o ile użytkownik będzie często mył klosze problem oślepiania innych może zminimalizować. Policja ogólnie nie ogarnie tak szczegółowo rodzajów lamp. Jak by nie było, żeby zrobić dobrze, czy ktoś domontowywał układ spryskiwaczy ?? Czy gra warta świeczki, bo z drugiej ręki trudno o auto z opcją B, przynajmniej z tych, zródeł gdzie szukam, czyli krajowych od pierwszego właściciela.

3
czy B można było dokupić do wersji Comfort ? Kurła kto wymyślił, żeby nazwę KOMFORT jasno określającą coś ponad standardowego przypisać do wersji podstawowej ?!?!? Gdyby nie forum i dokładne przejrzenie witryny Toyota do tej pory byłbym przekonany, że Comfort to wersja lepiej doposażona. Activ i Style też niczego nie mówi, taki współczesny marketingowy bełkot.

4
dołoży ktoś wyraźne fotografie lamp przednich do kombi w wersji matrix ? Rozumiem, że są bez soczewki ?

5
wygląda na to, że reflektory są rozbieralne.. czy ktoś potwierdzi, że da się zdjąć i założyć klosz przedni ? To znacznie ułatwiłoby naprawy a i np pomalowanie powierzchni i elementów nie odpowiadających za świecenie np na kolor czarny.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2025, 09:58:19 wysłana przez inzynier »

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marca 2025, 10:07:21 »
2
bardziej złożona kwestia - spryskiwacze, pytanie czy to dodatkowa opcja komfortowa (zminimalizowałby się aspekt homologacji) czy po prostu producent założył, że brudne reflektory mogą oślepiać ? Takie pogłoski krążyły dotychczas co do ksenonów, ale nie wiem ile w tym prawdy. Z moich obserwacji niestety nowoczesne reflektory oślepiają, nawet czyste. A ich poziomowanie niestety jest nie skuteczne (paradoksalnie zbyt opóźnione) . Wracając do sedna o ile użytkownik będzie często mył klosze problem oślepiania innych może zminimalizować. Policja ogólnie nie ogarnie tak szczegółowo rodzajów lamp. Jak by nie było, żeby zrobić dobrze, czy ktoś domontowywał układ spryskiwaczy ?? Czy gra warta świeczki, bo z drugiej ręki trudno o auto z opcją B, przynajmniej z tych, zródeł gdzie szukam, czyli krajowych od pierwszego właściciela.

wszystko sprowadza się do mocy strumienia świetlnego.
jak jest powyżej jakiejś wartości to przepisy wymagają układów samopoziomowania i zmywania.
w corolli z ledami z soczewką (czyli opcja po środku, są jeszcze matrycowe) nie ma potrzeby stosowania żadnego z tych układów ale do 2024 był układ czyszczenia.
dlaczego teraz nie ma...nie wiadomo...znaczy wiadomo, pewnie oszczędności :)

Offline inzynier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marca 2025, 10:24:42 »
Coś nie halo z ustawodawcami... bo z tego co pamiętam a i w technice możliwe to jednak większe natężenie ze źródeł typu LED niż halogen, oczywiście w stosunku do mocy pobranej. Ale faktycznie może to być podstawą do takiej nie innej decyzji.

Przyszła mi jeszcze do głowy myśl, że w sumie można by wymienić tylko wnętrzności reflektora o ile obudowa szczególnie tylna ściana jest ten sam.

Odblokujcie edycję wcześniejszych postów, bo często coś się przypomni i jak nie ma dużo nowych odpowiedzi to warto zaktualizować wpis zamiast dodawać nowy..
Tymczasem foto reflektorów typu matrix, są niemal identyczne jak full led, soczewka wygląda identycznie, czerwoną elipsą wskazany świecący element matrycowy:
https://imgur.com/a/0hsIarI
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2025, 11:19:04 wysłana przez inzynier »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Marca 2025, 18:25:30 »
Coś nie halo z ustawodawcami...
Ustawodawca w ogóle nie odnosi się do technologii świecenia. Jest próg 2000 lumenów i tyle. Powyżej musi być poziomowanie i spryskiwacze.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline inzynier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Czerwca 2025, 14:17:21 »
W 2023 roku pojawiły się jeszcze ładniejsze światła full led:
https://imgur.com/a/kMM4BZV

1
Orientujecie się, czy do np Active hev kombi da się takowe zamontować ?
2
Czy wystarczy dotychczasowa modyfikowana wiązka z Ali, którą używano do poprzednich reflektorów full led ??

Proszę o merytoryczne odpowiedzi, czyli z uzasadnieniem. Szczególnie jeśli, ktoś twierdzi, że się nie da. Interesuje mnie wyłącznie montaż samodzielny, bez zlecania podwykonawcom.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2025, 14:19:57 wysłana przez inzynier »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl