Autor Wątek: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.  (Przeczytany 31101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Akumulator 12V do C-HR - zamiennik.
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Czerwca 2024, 14:08:33 »
Czy to oznaka, że należy wymienić akumulator?
Wymienić. Jednak nie w ASO, ja bym pojechał do serwisu akumulatorów, mnie też to czeka. Można wymienić na zwykły, ale lepszej jakości i wielu kolegów tak zrobiło. Można wymienić na aku typu EFB lub nawet typu AGM. Ten ostatni wytrzyma najdłużej, ale jest dwukrotnie droższy od zwykłego. Nie wiem na jaki wymieniają w ASO. Mi w ASO zaproponowali aku za ponad 600zł, a za takie pieniądze to można mieć AGM.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Czerwca 2024, 14:37:06 »
tu już koledzy podrzucali ten link w innym wątku: https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?t=129. Pooglądaj, posłuchaj.

Tyle, że ten film nic nie wnosi, bo jest dalej tak, jak było. Zapytaj Kolegi Zorian2, bo już przechodził te męki i z gwarancji "nie da się skorzystać", chociaż ją posiada
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.msg816319#msg816319
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Czerwca 2024, 14:48:17 »
tu już koledzy podrzucali ten link w innym wątku: https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?t=129. Pooglądaj, posłuchaj.

Tyle, że ten film nic nie wnosi, bo jest dalej tak, jak było. Zapytaj Kolegi Zorian2, bo już przechodził te męki i z gwarancji "nie da się skorzystać", chociaż ją posiada
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.msg816319#msg816319
Ja jestem po tym teście aku w ASO. Test pokazał, że do wymiany. Samochód jeździ bez problemów i tylko raz, ponad rok temu, uruchamiałem go z boostera. Sprawdziłem aku trybem testowym C-HR (włączyć w tryb accessory, przytrzymać audio (u mnie nutki) i przełączyć światła mijania kilka razy,3-4). W trybie accessory pokazuje 11,8V, po włączeniu świateł mijania spada do 11,5V. Po przełączeniu w ready rośnie do 12,5-12,8V. Ewidentnie aku kiepski, ale jak na razie wytrzymuje 10 dni postoju.

Offline barteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Czerwca 2024, 19:55:35 »
Panowie varta blue c22 52ah bedzie dobrym wyborem ? Czy lepsza vart silver 54ah  ? Cena podobna

Offline Katti114

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR
« Odpowiedź #64 dnia: 26 Czerwca 2024, 08:30:03 »
Dzień dobry, obejrzałam filmik. I w zasadzie, to źle świadczy o Toyocie. Wiedzą, że jest problem i siedzą cicho a byłam u nich w kwietniu. Powinni listownie prosić klientów o zgłoszenie się do ASO na darmowy test. 50% klientów pewnie i tak oleje sprawę a Toyota zachowa dobrą twarz i opinię. Tak znana światowa firma powinna bardziej dbać o reputację, jakość, profesjonalizm i poinformować swoich klientów o konieczności sprawdzenia akumulatora i możliwości jego wymiany. Oczywiście za darmo. Kilkakrotnie zwracałam uwagę na przeglądach technicznych, 4 wzywałam assistance w tym w nocy na lotnisku. Panowie przyjeżdżali i jakoś zawsze wiedzieli, że brakuje iskry na rozruch. Pan z serwisu ma zadanie uruchomić auto, wie jak to zrobić i swoją pracę wykona bez zarzutu, łatwo szybko i sprawnie. Toyota wysyła ankietę ocena satysfakcji klienta i im daję max, bo uruchomił auto. Ale nie zmienia to faktu, że temat znany Toyocie od kilku lat i wg mnie celowo przez Toyotę ukrywany. To jest wprost robienie durnia z klientów, a szczególności kobiet, bo przecież taki ładny pan z paniusią sobie poradzi. Teraz umówię się na test aku wg wskazań PR Regional Managera i zobaczymy jak rozwinie się historia. Nie wierzę w cuda, ale może załapię się na wymagania zawarte w procedurze opracowana przez centralę i wymienią akumulator za darmo. Tylko, że koło się zamyka, bo jak rano uruchomię auto boosterem, przejadę 30km do Toyoty na umówiony test, to akumulator będzie już naładowany i w ich opinii będzie pewnie ok. I po co nam paniusia czas zabiera. Auto pogwarancyjne należy się opłata. Wprost celowe naciąganie klienta na dodatkowe koszty. Nie, to jest układ zamknięty, z tego nie da się wyjść cało.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Czerwca 2024, 09:00:44 »
Toyota wysyła ankietę ocena satysfakcji klienta i im daję max, bo uruchomił auto.
Skoro dajesz im Max tzn że jesteś zadowolona. Nie rozumiem tych żalów 7

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Czerwca 2024, 14:09:09 »
Tylko, że koło się zamyka, bo jak rano uruchomię auto boosterem, przejadę 30km do Toyoty na umówiony test, to akumulator będzie już naładowany i w ich opinii będzie pewnie ok.
Wszystko załeży od podejścia speców w ASO. Ja nie mam problemów z aku, nie korzystam z boostera. Jednak test zrobiony w ASO pokazał, że aku słabnie i jest do wymiany. Trochę nie dowierzałem więc sam też go sprawdziłem i rzeczywiście trzeba zaplanować kupno.
Nie wiem, jak ASO może twierdzić, że aku jest OK, skoro wymaga tak częstego wspomagania boosterem. Bo nawet jeśli pokaże naładowanie w 100%, to przecież ocena pozostałej pojemności pokaże, że  jest kiepski i obciążenia nie wytrzymuje.

Problem dotyczy Toyot na całym świecie. Nawet na największym rynku w USA wkładali kiepskie tureckie akumulatory. Chociaż tam też czasami sprzedawali z aku typu AGM.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2024, 14:11:09 wysłana przez Glider »

Offline Katti114

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Czerwca 2024, 14:41:08 »
Toyota wysyła ankietę ocena satysfakcji klienta i im daję max, bo uruchomił auto.
Skoro dajesz im Max tzn że jesteś zadowolona. Nie rozumiem tych żalów 7

Dałam max, bo nie wiedziałam, że to jest problem słabego akumulatora zastosowanego przez producenta. Pytanie w ankiecie brzmi, czy jesteś zadowolona z serwisu w ramach zgłoszonej potrzeby assistance. No w tamtym momencie byłam, bo pan, który przyjechał uruchomił auto w pół minuty. Teraz wiem gdzie tkwi problem. 

Offline Katti114

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Czerwca 2024, 14:45:33 »
Tylko, że koło się zamyka, bo jak rano uruchomię auto boosterem, przejadę 30km do Toyoty na umówiony test, to akumulator będzie już naładowany i w ich opinii będzie pewnie ok.
Wszystko załeży od podejścia speców w ASO. Ja nie mam problemów z aku, nie korzystam z boostera. Jednak test zrobiony w ASO pokazał, że aku słabnie i jest do wymiany. Trochę nie dowierzałem więc sam też go sprawdziłem i rzeczywiście trzeba zaplanować kupno.
Nie wiem, jak ASO może twierdzić, że aku jest OK, skoro wymaga tak częstego wspomagania boosterem. Bo nawet jeśli pokaże naładowanie w 100%, to przecież ocena pozostałej pojemności pokaże, że  jest kiepski i obciążenia nie wytrzymuje.

Problem dotyczy Toyot na całym świecie. Nawet na największym rynku w USA wkładali kiepskie tureckie akumulatory. Chociaż tam też czasami sprzedawali z aku typu AGM.

Zatem będąc w ASO na teście akumulatora, muszę poprosić o papierowy raport i tam powinno być napisane, jaka jest ocena pozostałej pojemności.
Panowie z Toyoty z pewnością czytają to forum, zatem spodziewajcie się mnie :-).
Dziękuję za pomoc. Nigdy nie korzystałam z takiego forum. Super sprawa.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Czerwca 2024, 15:36:20 »
Zatem będąc w ASO na teście akumulatora, muszę poprosić o papierowy raport i tam powinno być napisane, jaka jest ocena pozostałej pojemności.
W tym wątku wcześnej kolega @barteck zamieścił zdjęcie wydruku takiego testu w ASO (dla sprawnego akumulatora)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Czerwca 2024, 17:12:17 »
Czy to jest ten turek?

« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2024, 17:14:12 wysłana przez tato60plus »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Czerwca 2024, 19:18:36 »
Nie.
No to chwalić Pana. A czy Corolle 2023 sedany z Turcji mogą takie mieć? Ostrzegłbym znajomego.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Czerwca 2024, 15:00:08 »
A czy Corolle 2023 sedany z Turcji mogą takie mieć? Ostrzegłbym znajomego.
Nie wiem jak w Polsce, ale w USA w zależności od transportu hybrydy Toyoty miały albo tureckie Mtlu, albo nawet najlepsze AGM (Bosh/Varta), lub wszelkie pośrednie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl