Autor Wątek: Skoki obrotów - RAV4 5gen HEV AWDi  (Przeczytany 2476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
Skoki obrotów - RAV4 5gen HEV AWDi
« dnia: 11 Grudnia 2023, 11:49:13 »
https://photos.app.goo.gl/DcT79KeE8ibvdNeB9
https://photos.app.goo.gl/eEo3Rgr1fmvYJ3Hi6

przepraszam za jakosc, mialem akurat zone pod reka zeby potrzymala kierownice, to cos tam nagralem
long story short - naped sobie czesto dokreca, w roznych okolicznosciach - obroty mocno skacza w sytuacjach gdzie nie jest to w zaden sposob skorelowane z naciskaniem pedalu gazu

dzieje sie to relatywnie czesto, niezaleznie od poziomu naladowania baterii, predkosci czy temperatury
czasami szybko rosnie i spada, czasami potrafi przytrzymac i ryrac przez 4-5 sekund

akustyka napedu jest, delikatnie mowic, lekko ponizej sredniej krajowej - i do tego jeszcze to

jezdzilem tylko dwoma innymi samochodami z napadem hybrydowym, corolla 1.8 122km i kia sportage hev FWD, ale w zadnym z nich nic takiego nie wystepuje

zaobserowaliscie u siebie cos podobnego?
rozumiem, ze silnik spalinowy doladowuje baterie (jesli to jest powod), ale ja nie musze tego sluchac

z gory dzieki

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Skoki obrotów - RAV4 5gen HEV AWDi
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2023, 11:54:09 »
To nie jest normalne zachowanie, coś jest na rzeczy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2023, 23:39:02 »
Zdecydowanie nie normalne. Silnik nie doładowuje baterii w ten sposób. Rozumiem, że auto nie przyspiesza, tylko rosną same obroty?

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2023, 09:07:36 »
Z tym doladowywaniem baterii to byl slepy strzal. Po prostu nie wiem do czego silnik potrzebuje 30l/100km i circa 4/5k obrotow.

Rozumiem, że auto nie przyspiesza, tylko rosną same obroty?

Raczej przy stalej predkosci, ale nie dam glowy czy nie dzieje sie tak tez przy lekkim dohamowywaniu czy przyspieszaniu.
Przy przyspieszaniu, gdzie ekonomizer wchodzi w zakres power po prostu nie bylbym stanie tego wylapac - ale nie wiem czy oba zjawiska sie nie nakladaja - tj naturalny skok obrotow i to cos.

Jade do ASO w piatek, zobaczymy.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2023, 16:48:53 »
No nic. Podlaczyli superkomputer, wyniki jak u 18-letniego sportowca.

Odbylismy jazde probna.
Prosze Pana, on tak ma - rzekl mistrz. Jak sie silnik spalinowy wlacza (bo akurat pojawilo sie przy wychodzeniu z trybu EV), to musi poryczec. Nic Pan nie zrobisz.

Poszukam w wolniejszych przebiegach czegos w necie, moze ktos mial podobny problem.
No chyba, ze to jest jednak normalne, wtedy gleboki uklon w kierunku inzynierow toyoty, gdzie po 30 latach pracy nad napedami hybrydowymi skonstruowali takie cudo.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2023, 18:54:49 »
Nie no, bez jaj... Jak masz możliwość, to podjedź do innego ASO. Ewentualnie poproś o przejażdżkę (koniecznie z mechanikiem!) jakąś demówką i niech pokaże, że w niej jest to samo.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2023, 18:59:52 »
Obejrzałem jeszcze raz Twoje filmiki. IMHO wszystko jest ok. Widac że wskaźnik ECO leci w górę. Może jednak nacisnąłeś gaz...  Ja w kazdym razie też cos takiego mam i powiedziałbym to samo co pan mistrz z ASO. Zawsze jak się jedzie wolno na styku EV i benzyna to moment przejścia na benzynę objawia się takim skokiem obortów. Gdy prędkość jest większa to tego nie słychać bo jest ogólnie głośniej, wskaźnik spalania nie strzela tak w górę no bo przy wiekszej prędkości jest ono siłą rzeczy mniejsze i chyba tyle.
Mnie to nie wkurza. Bardziej może te nieliczne momenty gdy solidnie trzeba depnąć gaz i czuć minimalna zwłokę a potem wycie. Stąd często po mieście jeżdżę w trybie Sport. Wtedy mam wrażenie ze reakcja na gaz jest natychmiastowa.

Edit: Jeśli jednak faktycznie trzymales gaz w stałym położeniu, droga była płaska i nagle się to działo to jest coś bardzo nie tak. Prędkość wzrosła minimalnie w obydwu przypadkach. To jak było z tym gazem?

Edit2: Na pierwszym filmie masz wskazwke poniźej pola ECO, jak tylko wychodzi powyżej odpala się silnik, za chwilę wskazówka leci i mamy EV, na drugim podobnie. No tak to działa. Zatem jeszcze raz. Jeżeli nie naciskałeś gazu i auto samo z siebie zaczynalo przyspieszać czemu towarzyszyły normalne dla RAV4 odgłosy silnika to jest bardzo źle - nie polemizuję, ale jeśli to byłdelikatny nacisk który spowodował przekroczenie bariery ECO na wskażniku to wszystko OK.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2023, 19:11:21 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudnia 2023, 19:25:00 »
Zakładam, że gaz nie był w tym momencie energicznie naciskany, bo gdyby był, to chyba nie byłoby pytania.
Nie zgodzę się natomiast z tym fragmentem:
Edit2: Na pierwszym filmie masz wskazwke poniźej pola ECO, jak tylko wychodzi powyżej odpala się silnik, za chwilę wskazówka leci i mamy EV, na drugim podobnie. No tak to działa. Zatem jeszcze raz. Jeżeli nie naciskałeś gazu i auto samo z siebie zaczynalo przyspieszać czemu towarzyszyły normalne dla RAV4 odgłosy silnika to jest bardzo źle - nie polemizuję, ale jeśli to byłdelikatny nacisk który spowodował przekroczenie bariery ECO na wskażniku to wszystko OK.

Delikatny nacisk na pedal gazu powoduje (u mnie) delikatny ruch wskaźnika nad ECO. Żeby był taki skok jak na filmiku, musiałbym zdecydowanie przygazować

EDIT: (a co mi tam - też zedytuje): na drugim filmiku ten wzrost jest dość długi, a autoprzyspiesza raptem o 3, czy 4km/h. Jestem w zasadzie przekonany, że jakbym się nie starał, nie byłbym w stanie osiągnąć takiego efektu
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2023, 19:27:58 wysłana przez firek »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2023, 19:49:10 »
Rejestrator parametrów do OBD zapinają na tydzień. Podpisujesz zgodę / oświadczenie i idzie znaleźć losową usterkę. Jak się chce. Jak gwarant za to nie zapłaci a nie zapłaci to odpowiedź oczywista i taką usłyszałeś
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudnia 2023, 19:54:56 »
Ja bym jedynie dodał, że zwiększanie obrotów przy braku zwiększenia prędkości to charakterystyczny ficzur hybrydy synergicznej Toyoty, o czym decyduje komputer w zależności od wielu różnych czynników. Nie jest to możliwe w "klasycznym" napędzie, a jeśli się zdarza to jest objawem usterki w postaci umierającego (ślizgającego się) sprzęgła.
Ktoś, dla kogo hybryda będzie pierwszym samochodem w życiu przyzwyczai się szybko, ale dla reszty z nas obciążonej doświadczeniami z przeszłości to może być spore wyzwanie. Znam takich, dla których jest to praktycznie nie do przejścia ;) Ale jeśli ktoś nie stroni od wiedzy i nauki, to po zrozumieniu zasady działania napędu synergicznego dojdzie do wniosku, że to genialne rozwiązanie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudnia 2023, 20:57:16 »
Jedyna opcja to wsiąść do innego auta i porównać. Dać się przejechac innej osobie która też ma ravkę. Na drugim filmie wcisnięcie gazu zaczyna sie przy 30 km/h. Około 33 odpala silnik i mam wrażenie że gaz jest juz odpuszczony a przy 36 puszczony calkiem. Dla mnie jest ok ale to trochę mało danych.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudnia 2023, 21:00:03 »
Parę dni faktycznie miałem dysonans poznawczy - rozbieżność pomiędzy pracą silnika a przyspieszaniem/prędkością.
Ale po tygodniu czy dwóch przyzwyczaiłem się.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudnia 2023, 15:56:58 »
Dobra, obejrzałem jeszcze raz i muszę odwołać to, co napisałem. Zgadzam się z marekj - tam jest wszystko ok. Jak się spojrzy na obroty, to widać, że one rosną minimalnie. Na chwilowe spalanie nie ma co patrzeć - czasem tak podskakuje przy włączeniu benzyny, szczególnie przy małych prędkościach. Oczywiście zakładam, że było lekkie dotykanie gazu - jeśli nie, to problem istnieje

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2023, 22:38:19 »
Mnie się zdaje, że to normalne zachowanie napędu hybrydowego (te skoki chwilowego spalania) podczas przejścia z EV na benzynę.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudnia 2023, 07:14:51 »
Dziekuje za komentarze.

Obejrzałem jeszcze raz Twoje filmiki. IMHO wszystko jest ok. Widac że wskaźnik ECO leci w górę. Może jednak nacisnąłeś gaz...

No bardzo mozliwe, ze delikatnie nacisnalem gaz. Nie jechalem na tempomacie, predkosc utrzymywalem w okolichach 3x km/h, bo u nas jest strefa. Natomiast nie rozumiem implikacji - chcesz powiedziec, ze za kazdym razem jak nacisne gaz to cos takiego sie bedzie dzialo?

Zawsze jak się jedzie wolno na styku EV i benzyna to moment przejścia na benzynę objawia się takim skokiem obortów

Samochod zawsze sie odpala w trybie EV, po czym przechodzi na benzyne i nic takiego nie obserwuje.

Nie no - auto nie przyspiesza, gdy nie naciskam gazu :)
Tak jak napisalem wczesniej, podobne skoki pojawiaja sie tez w innych okolicznosciach - gdy caly czas ekonomizer porusza sie w trybie ECO (bez wejcia/wyjscia z trybu EV). Postaram sie nagrac.
Wracajac do tego przypadku - wiesz dlaczego to sie tak zachowuje?

Rejestrator parametrów do OBD zapinają na tydzień. Podpisujesz zgodę / oświadczenie i idzie znaleźć losową usterkę. Jak się chce. Jak gwarant za to nie zapłaci a nie zapłaci to odpowiedź oczywista i taką usłyszałeś
Nie wiem czy dobrze zrozumialem - chodzi zeby zostawic auto na pare dni w ASO? O jaka zgode/oswiadczenie chodzi?
Zakładam, że gaz nie był w tym momencie energicznie naciskany, bo gdyby był, to chyba nie byłoby pytania.

Ja bym jedynie dodał, że zwiększanie obrotów przy braku zwiększenia prędkości to charakterystyczny ficzur hybrydy synergicznej Toyoty, o czym decyduje komputer w zależności od wielu różnych czynników. Nie jest to możliwe w "klasycznym" napędzie, a jeśli się zdarza to jest objawem usterki w postaci umierającego (ślizgającego się) sprzęgła.
Ktoś, dla kogo hybryda będzie pierwszym samochodem w życiu przyzwyczai się szybko, ale dla reszty z nas obciążonej doświadczeniami z przeszłości to może być spore wyzwanie. Znam takich, dla których jest to praktycznie nie do przejścia ;) Ale jeśli ktoś nie stroni od wiedzy i nauki, to po zrozumieniu zasady działania napędu synergicznego dojdzie do wniosku, że to genialne rozwiązanie.

Czyli to nie bug, tylko feature :)

Dobra, obejrzałem jeszcze raz i muszę odwołać to, co napisałem. Zgadzam się z marekj - tam jest wszystko ok. Jak się spojrzy na obroty, to widać, że one rosną minimalnie. Na chwilowe spalanie nie ma co patrzeć - czasem tak podskakuje przy włączeniu benzyny, szczególnie przy małych prędkościach. Oczywiście zakładam, że było lekkie dotykanie gazu - jeśli nie, to problem istnieje

Spalanie nie jest problemem - ostatecznie i tak liczy sie srednia. Chodzi jedynie o akustyke.

Outcome w sumie dobry - inni nie maja lepiej :)
Jeszcze raz dzieki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl