Dziekuje za komentarze.
Obejrzałem jeszcze raz Twoje filmiki. IMHO wszystko jest ok. Widac że wskaźnik ECO leci w górę. Może jednak nacisnąłeś gaz...
No bardzo mozliwe, ze delikatnie nacisnalem gaz. Nie jechalem na tempomacie, predkosc utrzymywalem w okolichach 3x km/h, bo u nas jest strefa. Natomiast nie rozumiem implikacji - chcesz powiedziec, ze za kazdym razem jak nacisne gaz to cos takiego sie bedzie dzialo?
Zawsze jak się jedzie wolno na styku EV i benzyna to moment przejścia na benzynę objawia się takim skokiem obortów
Samochod zawsze sie odpala w trybie EV, po czym przechodzi na benzyne i nic takiego nie obserwuje.
Edit2: Na pierwszym filmie masz wskazwke poniźej pola ECO, jak tylko wychodzi powyżej odpala się silnik, za chwilę wskazówka leci i mamy EV, na drugim podobnie. No tak to działa. Zatem jeszcze raz. Jeżeli nie naciskałeś gazu i auto samo z siebie zaczynalo przyspieszać czemu towarzyszyły normalne dla RAV4 odgłosy silnika to jest bardzo źle - nie polemizuję, ale jeśli to byłdelikatny nacisk który spowodował przekroczenie bariery ECO na wskażniku to wszystko OK.
Nie no - auto nie przyspiesza, gdy nie naciskam gazu

Tak jak napisalem wczesniej, podobne skoki pojawiaja sie tez w innych okolicznosciach - gdy caly czas ekonomizer porusza sie w trybie ECO (bez wejcia/wyjscia z trybu EV). Postaram sie nagrac.
Wracajac do tego przypadku - wiesz dlaczego to sie tak zachowuje?
Rejestrator parametrów do OBD zapinają na tydzień. Podpisujesz zgodę / oświadczenie i idzie znaleźć losową usterkę. Jak się chce. Jak gwarant za to nie zapłaci a nie zapłaci to odpowiedź oczywista i taką usłyszałeś
Nie wiem czy dobrze zrozumialem - chodzi zeby zostawic auto na pare dni w ASO? O jaka zgode/oswiadczenie chodzi?
Zakładam, że gaz nie był w tym momencie energicznie naciskany, bo gdyby był, to chyba nie byłoby pytania.
Ja bym jedynie dodał, że zwiększanie obrotów przy braku zwiększenia prędkości to charakterystyczny ficzur hybrydy synergicznej Toyoty, o czym decyduje komputer w zależności od wielu różnych czynników. Nie jest to możliwe w "klasycznym" napędzie, a jeśli się zdarza to jest objawem usterki w postaci umierającego (ślizgającego się) sprzęgła.
Ktoś, dla kogo hybryda będzie pierwszym samochodem w życiu przyzwyczai się szybko, ale dla reszty z nas obciążonej doświadczeniami z przeszłości to może być spore wyzwanie. Znam takich, dla których jest to praktycznie nie do przejścia
Ale jeśli ktoś nie stroni od wiedzy i nauki, to po zrozumieniu zasady działania napędu synergicznego dojdzie do wniosku, że to genialne rozwiązanie.
Czyli to nie bug, tylko feature
Dobra, obejrzałem jeszcze raz i muszę odwołać to, co napisałem. Zgadzam się z marekj - tam jest wszystko ok. Jak się spojrzy na obroty, to widać, że one rosną minimalnie. Na chwilowe spalanie nie ma co patrzeć - czasem tak podskakuje przy włączeniu benzyny, szczególnie przy małych prędkościach. Oczywiście zakładam, że było lekkie dotykanie gazu - jeśli nie, to problem istnieje
Spalanie nie jest problemem - ostatecznie i tak liczy sie srednia. Chodzi jedynie o akustyke.
Outcome w sumie dobry - inni nie maja lepiej

Jeszcze raz dzieki.