Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Stycznia 2024, 20:45:52 »
W 2012 roku w modelu  Renault Latitude miałem inteligentną klemę , która odcinała prąd w momencie gdy sterownik zarządził, aby starczyło na rozruch, jak pamiętam było to coś ok 11.6V .
Tak ciężko Toyocie zrobić coś podobnego;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Stycznia 2024, 21:37:31 »
W 2012 roku w modelu  Renault Latitude miałem inteligentną klemę , która odcinała prąd w momencie gdy sterownik zarządził, aby starczyło na rozruch, jak pamiętam było to coś ok 11.6V .
Tak ciężko Toyocie zrobić coś podobnego;)

W dobie tego, że telefon sygnalizuje, że drzwi/szyby są niezamknięte, mogłoby też być coś o stanie aku. No i ciekaw jestem, czy odpalenie klimatyzacji z telefonu działa in plus na akumulator 12V. Muszę kiedyś sobie miernik sprawić i to sprawdzić. Kiedyś była tu chyba dyskusja na ten temat ale nie wiem czy finalnie ktoś to sprawdzał. Nie wiem jak z legalnością włączania auta zdalnie, natomiast to też powinno być opcją, że w momencie jak spada napięcie to można go na chwilę załączyć zdalnie by ładował akumulator w trybie READY.

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Stycznia 2024, 22:58:42 »
Krytycznie niski satan naładowania bateri to 10.5 V.  Wszystkie baterie po przekroczeniu tej wartości ulegają niedwracalnemu uszkodzeniu co do pojemności . Maksymalny stan ładowania bateri napięciem to 14,4 V . Stan spoczynkowy Bateri powinien wynosić 12, 5 V do 12,8 V  . Baterie zawsze ładujemy napieciem max 14,4 V i prądem 10 % pojemności max . Czym mniejszy prąd ładowania tym bateria będzie mogła być dłużej eksploatowana . Oczywiście bateria powinna być ładowana też w zależności od jej temperatury ale to już inny temat .
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Stycznia 2024, 23:29:05 »
Ostatnio (pierwszy raz po 3 latach) ładowałem akumulator po odpięciu klem i wyjęciu z auta.
Nie ma w tym większej filozofii - wyciągam wkładkę wnęki, odkręcam 2 śruby mocujące akumulator oraz dwie śruby przy klemach i bez problemu wychodzi.
Klapę można następnie przymknąć ręcznie, tylko najlepiej nie domykać do końca bo gdy złapie zamek to trzeba ręcznie odblokowywać od środka - najlepiej podłożyć jakąś grubszą szmatkę tu gdzie jest zamek (jak się zamknie to też nie jest to jakiś duży problem - zdejmuję klapka w klapie, luzuję śrubkę blokadę i przekręcam dźwigienkę zwalniająca zamek).
Ładuję w wentylowanym pomieszczeniu (łazienka, okno uchylone) po odkręceniu korków do cel. Ładowanie trwało ok 15 h.
Opisałem to szczegółowo w innym wątku: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=53654.msg803529#msg803529
Przed i po ładowaniu wykonałem testy testerem do akumulatora - o dziwo przed ładowaniem stan naładowania było ok 80% - normalna jazda, trasy codzienne od 10 do 60 km.
Akumulator użytkowany (tak jak auto) od 3 lat.

ps. plus ładowania na zewnątrz jest taki, że nie trzeba biegać do garażu by sprawdzić jak się sprawy mają i ładowanie odbywa się temp. pokojowej.
Po naładowaniu i podłączeniu w aucie nie zauważyłem problemów czy komunikatów.
Odpinając klemy - najpierw masa, potem plus, a podłączając najpierw plus, a później masa.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2024, 23:47:50 wysłana przez Markid »

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:43:09 »
tak wiec koniec koncow jaki prostownik polecicie w miare rozsadnej cenie

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:45:59 »
a i jeszcze jedno pytanie jak sie wyjmie aku to pozniej nic sie nie dzieje z alarmem???

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:47:22 »
nic
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:49:36 »
ok dzieki za odp.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Stycznia 2024, 10:09:59 »

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Stycznia 2024, 10:14:02 »
... Po naładowaniu i podłączeniu w aucie nie zauważyłem problemów czy komunikatów. ...
Precyzyjniej rzecz biorąc to jeden drobny problem wystąpił - klapa nie chciała się zamknąć przyciskiem w kabinie ani też na klapie.
Wyłączyłem napęd, zamknąłem klapę manualnie, włączyłem napęd i już działa. Nie wiem jak to wytłumaczyć.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2024, 10:16:37 wysłana przez Markid »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Stycznia 2024, 14:03:01 »
Z klapą to normalne, w instrukcji nawet piszą że potrzebna jest kalibracja. Może chodzi o to przymknięcie manualne.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Stycznia 2024, 14:39:32 »
Moje ponad półtoraroczne obserwacje pozwalają mi stwierdzić, że najbardziej aku 12v drenuje tryb parkingowy kamerki. Kolejny problem to niedoładowanie akumulatora prostownikiem przynajmniej raz w roku. Ale nie jestem już mechanikiem, moja wiedza z tego zakresu skończyła się wraz z zakończeniem produkcji Fiata 126p, więc mogę się mylić:))

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Stycznia 2024, 14:51:58 »
Koledzy, a nie można ładować bez odpinania akumulatora ? Podpiąć ładowarkę do zacisków zamontowanego akumulatora.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Stycznia 2024, 15:10:57 »
Koledzy, a nie można ładować bez odpinania akumulatora ? Podpiąć ładowarkę do zacisków zamontowanego akumulatora.
Oficjalnie nie bardzo, zresztą rzadko który producent auta zezwoli na to w instrukcji bo nie ma pewności, czy felerna ładowarka/prostownik nie uwali elektroniki auta. Jeżeli natomiast masz ładowarkę w miarę nowoczesną i sprawną i ogarniającą podstawowe tryby (fazy) ładowania to można (choć dalej nieoficjalnie) bo sama Toyota dopuszcza ładowanie akumulatora bez odpinania klem - oczywiście swoim konkretnie wskazanym sprzętem warsztatowym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl