Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:28:42 »
BlackVue B112 chyba jednak będę musiał kupić ??
A dużo jeździsz? Dłuższe trasy?
Jazda codzienna ,po kilkanaście km , no chyba nikt nie będzie mnie zmuszał go dłuższych
żeby doładować sobie akumulator ? Auto kupiłem głównie do oszczędnej jazdy po mieście . pozdrawiam serdecznie
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:37:26 »
BlackVue B112
Jestem z RAV 4 hev z 2023 r bardzo zadowolony , tylko dziś już 5 raz w ciągu 3 m-cy od zakupu padł aku 12 V , asistante zaproszone do uruchomienia .
pozdrawiam
ps. umówiony na piątek w ASO z reklamacją na aku 12 V .
Tego typu guano  musisz założyć.
https://allegro.pl/oferta/zabezpieczenie-akumulatora-12v-70a-rozladowaniem-8881838121
Pozwoli ci na uruchomienie auta po dłuższym postoju, odetnie wodotryski w odpowiednim momencie, zanim wydrenują aku..

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:45:34 »
BlackVue B112 chyba jednak będę musiał kupić ??
A dużo jeździsz? Dłuższe trasy?
Jazda codzienna ,po kilkanaście km , no chyba nikt nie będzie mnie zmuszał go dłuższych
żeby doładować sobie akumulator ? Auto kupiłem głównie do oszczędnej jazdy po mieście . pozdrawiam serdecznie
Naturalnie, ja jedynie pisałem w odniesieniu do powerbanku który chcesz zainstalować, żeby zasilał Ci kamerę w trybie parkingowym to musisz trochę autem jeździć, by on się ładował. Krótkie trasy mogą Ci nie wystarczyć, to tak żebyś miał świadomość tego przed ewentualnym zakupem. Natomiast aku pewnie to rozładowywać nie powinno wtedy, jeśli by się ładowało jedynie w trakcie jazdy. Zawsze jeszcze istnieje możliwość by kamerę podpiąć tak aby wraz ze zgaszeniem auta nie pobierała prądu. Po prostu musisz sobie skalkulować czy zależy Ci na trybie parkingowym i czy będziesz w stanie doładować ten powerbank na tyle, żeby Ci to trzymało trochę :)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:57:01 »
Ale mam kamerę z zabezpieczeniem rozładowania akumulatora , chyba że źle podłączono
w ASO przy montażu ?
 70mai Adapter zasilania Hardwire Kit UP04 4G

Adapter Hardwire Kit UP04 4G to akcesorium, które rozszerza działanie kamery 70mai Dash Cam Omni o całodobowy tryb parkingowy oraz dostęp do sieci internetowej. Urządzenie pozwala korzystać z energii akumulatora tak, aby kamera mogła nagrać każde zdarzenie parkingowe. Dodatkowo adapter zasilania Hardwire Kit UP04 4G kontroluje poziom napięcia akumulatora, aby zapewnić odpowiednią moc do odpalenia auta. Nie dojdzie do sytuacji, w której tryb parkingowy będzie ważniejszy od możliwości odpalenia silnika !!!
pozdrawiam , dziękuję za porady

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Stycznia 2024, 18:01:29 »
Już ktoś to opisywał - te zabezpieczenia źle współpracują z hybrydą.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Stycznia 2024, 18:33:38 »
I ta twoja opinia kolego Topoll , chyba niestety zmusi mnie do rezygnacji z trybu parkingowego , a szkoda bo bardzo ładnie nagrywa takie sytuacje .
W piątek jestem  umówiony w ASO do ponownego badania AKU 12V  , jeśli będzie dostępny elektryk , to poproszę o podłączenie zasilania kamerek do zapłonu  , wtedy chyba problem zniknie ?
pozdrawiam serdecznie
życzę dobrego roku 2024

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Stycznia 2024, 18:59:23 »
Nadal używasz trybu parkingowego, wiedząc że powoduje rozładowanie akumulatora 12V? Działanie na zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy"... Dobrze, że chociaż nie biadolisz jaka to hybryda niedobra.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Stycznia 2024, 19:01:11 »
Ja rozumiem działanie tych wszystkich oprzyrządowań do odcinania energii z akumulatora tak, że w idealnej sytuacji, gdyby nie było strat prądu, gdyby auto nie pobierało na jeszcze inne rzeczy prądu jak zabezpieczenia itp to zostałoby go na tyle, że spokojnie auto byś odpalił. Natomiast kamerka pobiera Ci do jakiegoś tam momentu prąd równolegle z innymi pożeraczami a później prąd pobierają jedynie pożeracze (o ile odcięcie działa ok) :) więc kamerkę Ci to odetnie ale innych rzeczy już nie i finalnie ten akumulator się rozładuje. Faktycznie dla aut niehybrydowych to jest ok ale w hybrydach to bida.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Stycznia 2024, 19:55:35 »
Faktycznie dla aut niehybrydowych to jest ok ale w hybrydach to bida.
Przydałoby się rzetelne uzasadnienie skąd ta różnica pomiędzy hybrydą a standardowym napędem w rozładowaniu na postoju. Techniczna argumentacja, a nie tekst pana Józia z parkingu że często odpala hybrydy z powerbanka.
IMHO w praktyce takiej różnicy po prostu nie ma. A szukałem zawzięcie :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:35:22 »
Przydałoby się rzetelne uzasadnienie skąd ta różnica pomiędzy hybrydą a standardowym napędem w rozładowaniu na postoju. Techniczna argumentacja, a nie tekst pana Józia z parkingu że często odpala hybrydy z powerbanka.

No niestety ja nie jestem mechanikiem, nie mam wykształcenia technicznego, mogę bazować na tym co się dowiem na forum i trochę poza nim, dlatego mogę pewne rzeczy tłumaczyć jedynie w uproszczeniu ale wedle życzenia napiszę :) Choć mogę palnąć jakąś głupotę to tak to zrozumiałem, że pojemność akumulatora w hybrydzie jest mniejsza niż w spalinowych autach. Auto startuje z aku 12V, więc jak ma za mało tam prądu to zwyczajnie się nie włączy. Silnik spalinowy się nie odpali, bo najpierw musi się włączyć komputer. Silnik spalinowy zasilony może być dopiero później niejako z baterii trakcyjnej. Poza tym, że musisz uruchomić komputer to aby auto wstało musisz zasilić też styki połączeniowe z baterią trakcyjną, tego w spalinówce obsłużyć nie musisz. Co za tym idzie, jeśli masz mniejszą pojemność akumulatora i jeszcze więcej rzeczy, które musisz zasilić na start by w ogóle auto się odpaliło to w hybrydzie jest większa szansa na to, że auta nie odpalisz. Czekam aż mnie tu zaraz zjedzie ktoś za to co napisałem, że to tak nie jest, natomiast tak rozumiem ideę tego i większy pobór prądu na start w hybrydzie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:48:55 »
Też nie jestem mechanikiem samochodowym i wiem tyle co się dowiem od mądrzejszych ode mnie.

No niestety ja nie jestem mechanikiem, nie mam wykształcenia technicznego, mogę bazować na tym co się dowiem na forum i trochę poza nim, dlatego mogę pewne rzeczy tłumaczyć jedynie w uproszczeniu ale wedle życzenia napiszę :) Choć mogę palnąć jakąś głupotę to tak to zrozumiałem, że pojemność akumulatora w hybrydzie jest mniejsza niż w spalinowych autach. Auto startuje z aku 12V, więc jak ma za mało tam prądu to zwyczajnie się nie włączy. Silnik spalinowy się nie odpali, bo najpierw musi się włączyć komputer. Silnik spalinowy zasilony może być dopiero później niejako z baterii trakcyjnej. Poza tym, że musisz uruchomić komputer to aby auto wstało musisz zasilić też styki połączeniowe z baterią trakcyjną, tego w spalinówce obsłużyć nie musisz. Co za tym idzie, jeśli masz mniejszą pojemność akumulatora i jeszcze więcej rzeczy, które musisz zasilić na start by w ogóle auto się odpaliło to w hybrydzie jest większa szansa na to, że auta nie odpalisz. Czekam aż mnie tu zaraz zjedzie ktoś za to co napisałem, że to tak nie jest, natomiast tak rozumiem ideę tego i większy pobór prądu na start w hybrydzie.

Mniej więcej tak jak piszesz, tylko moim zdaniem aku12V jest mniejszy niż przy klasycznym napędzie ponieważ nie musi zasilić prądożernego rozrusznika. Z aku 12V startuje elektronika pokładowa w tym sterująca HV. Bardzo dużo prądu konsumuje na przykład elektryczna pompa hamulcowa - uruchamiająca się przy każdym otwarciu drzwi kierowcy. Natomiast poprzez zbyt napięty bilans energetyczny brakuje prądu dla dodatkowych, niefabrycznych akcesoriów co nadmiernie drenuje aku 12V. Czyli jak wyssie aku12V to HV jest martwa, bo nie może wystartować elektronika sterująca nią.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #86 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:49:28 »
@kenny, to co napisałeś dotyczy poboru prądu przy odpaleniu samochodu, a nie na postoju.
Ale i tak w przypadku tradycyjnego napędu mamy rozrusznik, który pożera nieporównywalnie większe ilości energii (nawet przy krótkotrwałym zapotrzebowaniu na prąd rzędu kikuset(!) amperów). Oznacza to, że w tym kontekście hybryda ma znaczniej łatwiej przy starcie.
Zresztą, dlatego wersje benzynowe mają fabrycznie większe akumulatory. Prąd rozruchowy w aku montowanych w spalinówkach jest ze 3x większy niż w hybrydach, pojemność w Ah jest już tylko nieznacznie większa.
I jeszcze jedna zagwozdka - jeżeli hybryda na postoju "bardziej się rozładowuje", to dlaczego producent wkłada do niej akumulator o mniejszej pojemności?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:56:19 »
Najważniejsze zadanie akumulatora 12V , to zasilanie i "otwarcie" styczników baterii trakcyjnej. 12 V w żaden sposób nie przyczynia do fizycznego uruchomienia spalinówki aby była jasność.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:57:23 »
Jak nie będziesz miał dodatków typu alarm, kamerka w trybie parkingowym. A niektóre kamerki potrafią nieźle ciągnąć. To ponoć w miarę trzyma się. Natomiast aku 12V przez napięty bilans energetyczny często bywa wtedy niedoładowany, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Do tego trzeba zmienić kilka nawyków, choćby stanie, czekanie na aktywnym napędzie hybrydowym.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:59:20 »
Dziś u nas w górach było z rana minus 11 stopni C , uprzejmy Pan z asistante jak przyjechał do mnie , to na pocieszenie a była godz. ok.9 tej powiedział , że moja
 RAV 4 to już dziś trzecia hybryda Toyoty którą uruchamia bosterem , a dzień się dopiero zaczął .
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl