Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #105 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:19:54 »
Naprawdę tego nie wiedziałeś????

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #106 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:20:23 »
Toyota i Lexus ma podany maksymalny pobór prądu podany do 0.06A
No ale chodzi o ewentualne różnice w limitach dla samochodów z napędem tradycyjnym i hybrydowym :)
Są takie w dokumentacji, czy nie ma?
Podany jest tylko dopuszczalny pobór. Nie widziałem wyszczególnienia na Pb czy Hybrydę.
No to problem rozwiązany – hybryda nie rozładowuje się bardziej niż benzyna, koniec, kropka. Sam napęd nie ma dla problemu rozładowania akumulatora 12V żadnego znaczenia.

Hybrydy są obecnie (niestety) bardzo popularne. Chętnie są też zabezpieczone akcesoriami. To może być jedna z przyczyn tego, że powerbanki mają z tymi samochodami dużo roboty.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 21:22:08 wysłana przez calzone »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:20:36 »
Jeśli chcecie mierzyć ten prąd to trzeba pamiętać by pomiary wykonać po min ok 30 min od zamknięcia auta i pozostawieniu pilota w spokoju w domu.
Dokładnie nawet 40min i  kluczyk min 5 od auta .

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #108 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:21:53 »
podał oficjalne wartości

Producent nie podaje takiej wartości. Można się oprzeć o wartość prądu, którą pobierają modele hybrydowe bez odłożonych jakichkolwiek akcesoriów i jest ~20mA.
Przy takim poborze dla aku 35Ah (naładowany w 100%)  producent zakłada, że samochód odpali po 30 dniach (ponad 30% pojemności aku)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:21:56 »
Tak jak mówiłem zabija nas ci co mają hybrydy pojemność akumulatora,zbyt małą jego pojemność!!!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #110 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:22:37 »
A niehybryd ile dziś uruchomił? Ktoś tu napisał o energii a cóż to jest energia? Jest to moc pobrana w czasie wyrażona w watogodzinach (Wh). Ja długo pracuje rozrusznik w aucie benzynowym? Dwie sekundy? A jaką rozrusznik ma moc nie wiem ale załóżmy, że ma 500W. Generując 500W mocy przez 2 sekundy pobiera 0.28Wh energii z akumulatora gdzie akumulator 12V o pojemności 55Ah gromadzi 660Wh. Weźmy teraz kamerkę w trybie parkingowym, która pobiera prąd załóżmy 0.2A przez 12h co daje 2.4Wh energii pobranej z akumulatora. To tyle co osiem rozruchów silnika spalinowego przy użyciu rozrusznika. Wnioski? Rozrusznik w sprawnym aucie nie jest aż tak dużym obciążeniem dla akumulatora natomiast niepozorna kamerka w trybie parkingowym to nie taki pikuś tylko raczej Pan Pikuś.
Powyższe obliczenia wykonałem na szybko, może niech ktoś kto ma wiedzę policzy aby potwierdzić bądź nie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #111 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:26:00 »
W przypadku niehybrydy pojemność akumulatora jest może mniej istotna, ważniejszy jest odpowiednio duży prąd rozruchowy. Aby akumulator dał odpowiedniego kopa na rozrusznik. Rozrusznik 0,5 kW to malutki. 1-2 kW w osobówkach zazwyczaj
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 21:28:28 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:26:46 »
Panowie @Colin i @Bartek79: czy w hybrydzie jest jakaś elektronika, która w odróżnieniu od wersji czysto benzynowej dodaje do prądu spoczynkowego na postoju jakieś konkretne wartości? Coś, co stale pożera prąd i jest przyczyną rzekomego częstego rozładowywania hybryd?
Nie piszę o starcie systemu, przekaźnikach, pompie serwo itp. bo to wszystko i tak dużo mniej zużyje prądu niż rozrusznik.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:29:42 »
Toyota i Lexus ma podany maksymalny pobór prądu podany do 0.06A
No ale chodzi o ewentualne różnice w limitach dla samochodów z napędem tradycyjnym i hybrydowym :)
Są takie w dokumentacji, czy nie ma?
Podany jest tylko dopuszczalny pobór. Nie widziałem wyszczególnienia na Pb czy Hybrydę.
No to problem rozwiązany – hybryda nie rozładowuje się bardziej niż benzyna, koniec, kropka. Sam napęd nie ma dla problemu rozładowania akumulatora 12V żadnego znaczenia.

Hybrydy są obecnie (niestety) bardzo popularne. Chętnie są też zabezpieczone akcesoriami. To może być jedna z przyczyn tego, że powerbanki mają z tymi samochodami dużo roboty.
No tak, ale do dyskusji wyszedłeś od cytowania posta mojego i topolla, trochę jakbyśmy w nich twierdzili, że tak właśnie jest, że hybryda się szybciej rozładowuje. Wydaje mi się, że jedynie tam stwierdziliśmy fakt, że takie odcięcie napięcia jak LEBIK zaprezentował w hybrydzie jest zawodne (argumentacja poszła w kolejnych postach), że odpalanie auta spalinowego i hybrydowego zachodzi inaczej a dodatkowo pojemność aku ma znaczenie dla jego krótszej użyteczności przy odpaleniu samochodu :) także mam nadzieję, że teraz jest to spójne czemu odcięcie w hybrydzie jest mniej efektywne niż w spalinówce.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:31:42 »
Kolego animuss radzę się zapoznać jak działa twoja hybryda i w jaki sposób jest odpalana i uruchamiana.
Wszystko ładnie opisane .

https://e.autokult.pl/jak-dziala-naped-hybrydowy-toyoty-od-25-lat-niezmiennie-tak-samo-co-tylko-swiadczy-o-geniuszu-japonskich-inzynierow,6841681837640224a

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:31:48 »
Naprawdę tego nie wiedziałeś????
W hybrydzie Rav4 V wysokonapięciowy akumulator trakcyjny zasila silnik elektryczny, wprawiający auto w ruch, a ten mały akumulatorek 12 V zasila światła, elektronikę i wiele elementów wyposażenia, więc myślałem, że też i rozrusznik.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 21:42:28 wysłana przez animuss »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #116 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:35:22 »
Wprowadzasz dezinformację !!! Po uruchomieniu hybrydy akumulator 12V niczego nie zasila. Napięcie 12V w instalacji pochodzi z baterii trakcyjnej poprzez przetwornicę napięcia.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:35:53 »
także mam nadzieję, że teraz jest to spójne czemu odcięcie w hybrydzie jest mniej efektywne niż w spalinówce.
Nie będzie to spójne dopóki nie będzie podparte konkretnymi danymi. Poza tym odcięcie jakie by nie było zależy od elektroniki kamerki, nie od rodzaju napędu. O napędzie tu rozprawiamy, bo chodzi o to czy hybrydy mają jakiś problem (nie kamerki czy ich sterowanie).
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 21:37:53 wysłana przez calzone »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #118 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:41:25 »
Wprowadzasz dezinformację !!! Po uruchomieniu hybrydy akumulator 12V niczego nie zasila. Napięcie 12V w instalacji pochodzi z baterii trakcyjnej poprzez przetwornicę napięcia.
Nie do końca tak jest. Przetwornica nie pracuje cały czas. W okresach gdy przetwornica nie pracuje elektronika jest zasilana z akumulatora 12V. Można to poznać po wysokości napięcia w obwodzie niskonapięciowym, gdy jest 14,4 V to pracuje przetwornica (zasila elektronikę i ładuje akumulator 12V), a gdy trochę ponad 12 V to przetwornica nie pracuje i wtedy akumulator 12 V zasila elektronikę.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 21:43:27 wysłana przez Markid »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:41:49 »
czy w hybrydzie jest jakaś elektronika, która w odróżnieniu od wersji czysto benzynowej dodaje do prądu spoczynkowego na postoju jakieś konkretne wartości? Coś, co stale pożera prąd i jest przyczyną rzekomego częstego rozładowywania hybryd?
Dobrze, że napisałeś  "rzekomego".
Użytkuję RAV4 IV ponad 6 lat i czasami stoi auto dłużej niż miesiąc, pod chmurką, zima, lato, nigdy aku nie padło, ale ma tylko 2 alarmy, żadnych wodotrysków, kamera na ścianie go pilnuje.
Nigdy nie ładowałem aku w hybrydzie.
RAV4 V mam kika miesięcy, więc czas pokaże.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl