Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #120 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:47:03 »
także mam nadzieję, że teraz jest to spójne czemu odcięcie w hybrydzie jest mniej efektywne niż w spalinówce.
Nie będzie to spójne dopóki nie będzie podparte konkretnymi danymi. Poza tym odcięcie jakie by nie było zależy od elektroniki kamerki, nie od rodzaju napędu. O napędzie tu rozprawiamy, bo chodzi o to czy hybrydy mają jakiś problem (nie kamerki czy ich sterowanie).

Jak odcięcie zalęży od elektroniki kamerki? Odcięcie to zależy od tego do jakiej wartości spadło napięcie na akumulatorze. Jeśli jest akumulator bardziej pojemny, to będzie spadać wolniej, co za tym idzie kamerka wytrzyma dłużej i później ją odetnie i my do tego piliśmy wcześniej. Drugą sprawą jest to na co zużywany jest prąd i ile go musi być by wstało auto. To jest to co napisałem Ci ja i Bartek, że chodzi o zasilenie styków baterii trakcyjnej, której nie masz w spalinówce. Jak tego nie będziesz miał z czego zasilić to nie odpalisz auta i tyle. W momencie jak kamera zeżre prąd i zjedzie do jakiegoś granicznego napięcia, moduł odcinający ją wyłączy a pozostałe rzeczy będą pobierać prąd tak samo jak w spalinówce tylko będą napięcie obniżać szybciej w hybrydzie przez wzgląd na niższą pojemność akumulatora, więc akumulator szybciej nie będzie nadawał się do odpalenia auta (nie mówię o odpaleniu silnika spalinowego w hybrydzie) a o włączeniu tej całej elektroniki itd i to są różnice w obu napędach/ich włączaniu/zasileniu/pojemności aku. Zacytowałeś nas przypisując nam inne znaczenie naszych słów :)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:01:07 »
Jak odcięcie zalęży od elektroniki kamerki? Odcięcie to zależy od tego do jakiej wartości spadło napięcie na akumulatorze. Jeśli jest akumulator bardziej pojemny, to będzie spadać wolniej, co za tym idzie kamerka wytrzyma dłużej i później ją odetnie i my do tego piliśmy wcześniej. Drugą sprawą jest to na co zużywany jest prąd i ile go musi być by wstało auto. To jest to co napisałem Ci ja i Bartek, że chodzi o zasilenie styków baterii trakcyjnej, której nie masz w spalinówce. Jak tego nie będziesz miał z czego zasilić to nie odpalisz auta i tyle. W momencie jak kamera zeżre prąd i zjedzie do jakiegoś granicznego napięcia, moduł odcinający ją wyłączy a pozostałe rzeczy będą pobierać prąd tak samo jak w spalinówce tylko będą napięcie obniżać szybciej w hybrydzie przez wzgląd na niższą pojemność akumulatora, więc akumulator szybciej nie będzie nadawał się do odpalenia auta (nie mówię o odpaleniu silnika spalinowego w hybrydzie) a o włączeniu tej całej elektroniki itd i to są różnice w obu napędach/ich włączaniu/zasileniu/pojemności aku. Zacytowałeś nas przypisując nam inne znaczenie naszych słów :)
1. Napięcie odcięcia ustawił sobie producent aftermarketowego zabezpieczenia, czyli nie zależy od napędu
2. Bartek tłumaczył podstawowe kwestie innemu koledze, ja wiem co jest zasilane z czego w hybrydzie :)
3. Oczywistym jest, że przy mniejszej pojemności mniejszy aku rozładuje się szybciej przy tym samym prądzie rozładowania. Jeżeli więc w hybrydzie jest mniejszy aku, to padnie prędzej. Ale to nie ma nic wspólnego z tym, czy rodzaj napędu ma wpływ na rozładowywanie się akumulatora. Rozładowywanie powodowane trybem parkingowym i tak zachodzi w czasie, kilka dni, może kilkanaście - ze względu na ujemny bilans energetyczny, bo auto użytkowane  między postojami nie jest w stanie doładować do aku tyle energii, ile ten utracił na zasilanie kamerki na parkingu. Różnica między większą a mniejszą pojemnością aku będzie w takiej sytuacji taka, że mniejszy aku rozładuje się wcześniej niż większy. Ale i tak prędzej czy później rozładują się oba i auto nie ruszy. Więc nie ma sensu mieszać do tematu pojemności akumulatora i obwiniać hybrydę że ma mniejszą pojemność aku. Tak zdecydował producent i tyle. Możesz sobie wymienić na większy - ja tak zrobiłem :) ale nigdy nie powiem komuś, u kogo co chwilę pada aku, że to jest rozwiązanie problemu.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:08:03 »
Rozwiązaniem problemu byłoby samoczynne uruchamianie się silnika spalinowego, przy krytycznym stanie baterii, oczywiście poza naszym dozorem, ale i tak kiedyś skończyłaby się benzyna i też byście byli niezadowoleni. :grin:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:09:17 »
Kolego animuss radzę się zapoznać jak działa twoja hybryda i w jaki sposób jest odpalana i uruchamiana.
https://e.autokult.pl/jak-dziala-naped-hybrydowy-toyoty-od-25-lat-niezmiennie-tak-samo-co-tylko-swiadczy-o-geniuszu-japonskich-inzynierow,6841681837640224a
Ciekawy artykuł, dzięki. :-)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Stycznia 2024, 00:09:45 »
A nie możnaby zrobić jakiejś "wajchy", którą dałoby się ręcznie dopiąć baterię trakcyjną w przypadku rozładowania małego aku?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Stycznia 2024, 00:20:35 »
A nie możnaby zrobić jakiejś "wajchy", którą dałoby się ręcznie dopiąć baterię trakcyjną w przypadku rozładowania małego aku?
Raczej gruba przeróbka by to była ;) Toyota na pewno tego nie zrobi.
To że na parkingu bateria trakcyjna nie podładowuje akumulatora 12V wynika z tego, że to ona jest w tym systemie "święta" i nie powinna paść nigdy.
Skala problemu gdy padnie akumulator trakcyjny jest o niebo wyższa niż w przypadku baterii 12V.

ps. Poza tym bateria trakcyjna wcale nie jest taka wielka (hev, bo w phev to owszem) jak nam się czasem wydaje, to tylko ok 3 razy większy ładunek niż ten w małym aku 12V.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 00:24:31 wysłana przez Markid »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 09 Stycznia 2024, 00:43:54 »
Korba  by była jak w sam raz i nawet by zdała egzamin, kręcisz 5 minut prądnicą, ładuje aku, chowasz do bagażnika, zapalasz i jedziesz. 
https://youtu.be/4cL56PGg_5Y

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 09 Stycznia 2024, 12:43:06 »
Tata tak odpalał Gaz’a 69:) ale w Toyocie nie widziałem nigdzie dziury na korbę.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Stycznia 2024, 16:36:58 »
Jest jeszcze inna możliwość zamiast korby.

https://youtu.be/-vHVz0JYCu8
Gdyby cały dach był solarny, to prawdopodobnie spokojnie latem można by zejść ze spalaniem paliwa o 1-1,5 litra.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 17:05:57 wysłana przez animuss »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Stycznia 2024, 16:53:41 »
Gdzieś tu było pisane bodajże hybryda hundai  ma właśnie na wypadek rozładowania aku taki przycisk, którym go trochę podładujemy z akumulatora trakcyjnego i możemy dalej jechać :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Stycznia 2024, 17:22:57 »
...KIA też.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pajgar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Stycznia 2024, 18:52:02 »
Korba  by była jak w sam raz i nawet by zdała egzamin, kręcisz 5 minut prądnicą, ładuje aku, chowasz do bagażnika, zapalasz i jedziesz. 
https://youtu.be/4cL56PGg_5Y
Tak korbą będziesz ładował akumulator, jeszcze przez prądnice.
Teraz już wiadomo dlaczego kręci się śmigłem przed odpaleniem samolotu, żeby podładować aku  :-)

Wysłane z mojego Lenovo K33a48 przy użyciu Tapatalka

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Stycznia 2024, 20:05:18 »
Tak korbą będziesz ładował akumulator, jeszcze przez prądnice.
Teraz już wiadomo dlaczego kręci się śmigłem przed odpaleniem samolotu, żeby podładować aku  :-)

Takie pudełko i problem rozwiązany.
https://www.youtube.com/watch?v=bQHlIS5fCIM

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Stycznia 2024, 21:25:25 »
Raczej gruba przeróbka by to była ;) Toyota na pewno tego nie zrobi.
To że na parkingu bateria trakcyjna nie podładowuje akumulatora 12V wynika z tego, że to ona jest w tym systemie "święta" i nie powinna paść nigdy.
Skala problemu gdy padnie akumulator trakcyjny jest o niebo wyższa niż w przypadku baterii 12V.

Miałem oczywiście na myśli dodanie tej opcji przez producenta na etapie projektowania modelu, a nie u Zdzisia w garażu:) tego prądu na rozruch kompa nie trzeba wiele, więc ryzyko rozładowania chyba czysto hipotetyczne...

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Stycznia 2024, 23:41:18 »
...tego prądu na rozruch kompa nie trzeba wiele, więc ryzyko rozładowania chyba czysto hipotetyczne...
To takie typowe zachowanie pijaka, który przepił wszystkie pieniądze z wypłaty i teraz na gwałt chce pożyczyć szluga.
https://forum.budujemydom.pl/static/emoticons/takaemotka.gif

Nasuwa się tu jedno pytanie, czy w bagażniku jest tyle miejsca, żeby włożyć większy akumulator i o ile większy.
Nie wierzę, że ktoś wydaje 2-3 tyś. na jakieś wodotryski, które drenują baterię, a nie stać go na większy aku, tylko szarpie za to ASO.

Z drugiej beczki, jeżeli są auta bardziej doposażone fabrycznie,  nie chodzi o druciarstwo w ASO, to czy mają jakieś problemy z padaniem akumulatora, czy producent fabrycznie stosuje w nich większe akumulatory.   
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2024, 00:07:38 wysłana przez animuss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl