Autor Wątek: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i  (Przeczytany 38564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: po jakim czasie nie odpalania akumulator 12voltowy padnie i
« Odpowiedź #240 dnia: 18 Lipca 2024, 21:04:40 »
, że z nowymi hybrydami Toyoty wszystko jest ok. A

Przypomnę, że w Lexusie są takie same jaja. Czy NX, czy UX czy RX - temat bliźniaczy. Zbywani Klienci odpłatnie wykonują już diagnozę/demontują prądożerne na siłę wepchane akcesoria/alarmy na abonament i wymieniają akumulator na swój koszt gdyż chcieliby korzystać z samochodu a nie z Assistance.  Na diagnozę problemów z aku na gwarancji w ASO "trzeba czekać" na termin i zajmuje ona uwaga: TRZY DNI
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2024, 21:23:20 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 18 Lipca 2024, 22:38:03 »
Nie jest ok ale jestem w stanie zakaceptowac sytuację że raz czy dwa razy w roku odpale auto z powerbanka - w
Niektórzy odpalają o wiele częściej. Ja raczej bym nie zaakceptował sytuacji, kiedy nie znam dnia ani godziny, kiedy nie pojadę samochodem. A czasami może się człowiekowi spieszyć. A tu zonk.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #242 dnia: 18 Lipca 2024, 22:54:55 »
Niektórzy odpalają o wiele częściej. Ja raczej bym nie zaakceptował sytuacji, kiedy nie znam dnia ani godziny, kiedy nie pojadę samochodem. A czasami może się człowiekowi spieszyć. A tu zonk.

Nie mam jeszcze Ravki, ale zanim ją zamówiłem już sporo czytałem. Wiedziałem, że w hybrydach jest problem z akumulatorem, ale z lektury tego co ludzie piszą wynika, że nie aż taki jak to przedstawiasz w tej wypowiedzi. Z tego co czytam to nie jest problem w rodzaju "nie znasz dnia ani godziny kiedy nie pojedziesz samochodem", ale problem w rodzaju - "Jeśli nie jeździsz samochodem dłużej niż tydzień to możesz mieć problem". No chyba, że Twój sposób używania samochodu polega właśnie na tym, że auta używasz rzadziej niż raz w tygodniu, wtedy faktycznie "nie znasz dnia ani godziny", ale podejrzewam, że jednak większość osób kupuja samochód po to, żeby nim jeździć.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #243 dnia: 18 Lipca 2024, 23:09:18 »
Może i akumulator w toyocie padnie i auto nie odpali ale o takie rzeczy pytają też i przy mercedesach :)

Zawsze można zamienić akumulator na jakiś inny problem.

Tak przy temacie MB  :-)

Link do ulubieńca naszych forumowiczów :

https://youtu.be/0xiphwqDpjU?si=8O4GBM6AtaDMdCuE

A może zróbmy listę pewniaków żeby się nie męczyć z samochodami  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: 19 Lipca 2024, 07:19:26 »
https://youtu.be/0xiphwqDpjU?si=8O4GBM6AtaDMdCuE
Ledziu , jestem w szoku na kogo się powołujesz  :shock: Nawet pamiętam co pisałes jak ten człowiek zrobił film o uszkodzonej Toyocie  :grin:
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2024, 07:21:17 wysłana przez pireus »

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #245 dnia: 19 Lipca 2024, 08:04:23 »
Być może ktoś powie że sobie z was jaja robię bo nie piszę o rozwiązaniu ale to potwierdzony fakt.

Kiedy wsiadasz do Hybrydy to pierwsze co słyszysz to dźwięk uzbrajającej się pompy.

Każdy zna swoje auto. Wszelkie odstępstwa w czasie trwania dźwięku i jego modulacji mogą zwiastować słabnący AKU i przymusowy postój za dwa trzy dni.
Wtedy nie ma co czekać, warto sprawdzić i doładować.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #246 dnia: 19 Lipca 2024, 08:27:49 »
Każdy zna swoje auto.
No zna tylko 99,9% użytkowników nie będzie się wsłuchiwać żadne pompy i inne elementy nowego auta tylko wciśnie start i chce jechać co jest oczywiste. 

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #247 dnia: 19 Lipca 2024, 08:38:12 »
Też twierdzę że to po prostu niedoładowanie jest przyczyną problemów. Jak pisałem wczesniej w zeszły weekend akumulator padl mi do zera. Odpaliłem po krótkim podladowaniu, przejchałem od tego czasu jakieś 900 - 1000km. Nie ładowałem go zewnętrznie.
Wczorja podpiąłem OBD i ptrzę co tam pokazuje.
W trybie ACC czyli (nie Ready) napięcie natychmiast spadło do 11,6-11,8
W trybie Ready włączyło się ładowanie na 14,4 - 14,6
Gdy jadę to po krótkim czasie spada na 12,4 -12,6
Czasami się podnosi na 14,6 - zwykle gdy się zwolni lub zatrzyma.

Pokrywa się to trochę z tym co Markid pokazywał. Jesłi tak to działało gdy jechałem po tym rozładowaniu to ten akumulator nie jest jakoś specjalnie dobrze naładowany ;-).  Czyżby spisek akumulatorowy. W ten sposób to one wyzioną ducha zaraz po gwarancji skoro są wiecznie nienaładowane.

Przed następnym postojem 14 dni pod lotniskiem podładuję go z zewnątrz - moze wtedy przezyje ten postój. No lipa, panie, lipa.
Jak widać czas każdy ok 30 min i ładowanie bez przerwy 14.2V

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #248 dnia: 19 Lipca 2024, 09:00:41 »
...tylko na ile pewny jest ten wskaźnik w Chińczyku?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 19 Lipca 2024, 09:02:28 »
Sprawdzony i porównany miernikiem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #250 dnia: 19 Lipca 2024, 09:04:37 »
Zawsze wiedziałem, że Twój egzemplarz jest wyjątkowy ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #251 dnia: 19 Lipca 2024, 09:09:59 »
To było po całkowitym rozładowaniu? Pół godziny to nadal nic ale oznaczałoby że po rozladowaniu stara się to jednak podładowac uczciwie. Nie mniej powinno to trwać min 10 godzin przy załozeniu ze prąd ładowania to 10% pojemności akumulatora, a tego nie wiemy. Tak z grubsza licząc, bo wiadomo że pod koniec prąd jest duzo mniejszy. U mnie od czasu rozładowania minęło jakieś 12 godzin jazdy czyli nie ma opcji żeby juz sie do końca naladowal, a widzę, że 14,4 V pojawia się okazjonalnie. Coś z tym ladowaniem nie tak. Troche żałuję że po rozładowaniu nie odpalilem sobie od razu Torque - widziałbym co sie dzieje.

Kurcze, kiedyś auta w instalacji w czasie pracy silnika miały po prostu 14,4V non-stop, a tu jakies cuda. No i ewidentnie jest to zepsute.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #252 dnia: 19 Lipca 2024, 09:10:34 »
Też już dwa razy Powerbank poszedł w ruch. To kompletnie niczego nie zmienia, jak mamy "malutki" Aku.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 19 Lipca 2024, 09:14:16 »
To było po całkowitym rozładowaniu? Pół godziny to nadal nic ale oznaczałoby że po rozladowaniu stara się to jednak podładowac uczciwie. Nie mniej powinno to trwać min 10 godzin przy załozeniu ze prąd ładowania to 10% pojemności akumulatora, a tego nie wiemy. Tak z grubsza licząc, bo wiadomo że pod koniec prąd jest duzo mniejszy. U mnie od czasu rozładowania minęło jakieś 12 godzin jazdy czyli nie ma opcji żeby juz sie do końca naladowal, a widzę, że 14,4 V pojawia się okazjonalnie. Coś z tym ladowaniem nie tak. Troche żałuję że po rozładowaniu nie odpalilem sobie od razu Torque - widziałbym co sie dzieje.

Kurcze, kiedyś auta w instalacji w czasie pracy silnika miały po prostu 14,4V non-stop, a tu jakies cuda. No i ewidentnie jest to zepsute.
To nie jest problem ładowania. Taka jest strategia pracy układu w hybrydzie, a problemem jest po prostu zbyt niska pojemność akumulatora i z tym wiążące się wieczne problemy z brakiem możliwości rozruchu.
Po to właśnie się robi obecnie "przyuczanie" we wszystkich nowych autach po wymianie akumulatora 12V ,aby jednostka zarządzająca ładowaniem obliczyła sobie na nowo sposób ładowania.
Dodam jeszcze że kolega ma Priusa strego i tak samo ładowanie jest co jakiś czas na poziomie 14.3V z przerwami na 12.2V ...
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2024, 09:21:01 wysłana przez Bartek79 »

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 19 Lipca 2024, 09:34:29 »
Ja nie wiem u mnie też jest wyjątkowy egzemplarz. Pojechałem na wakacje 14 dni stał pod lotniskiem odpalił. Miesiąc później stał 18 dni w garażu i odpalił bez problemu. Mam pastylkę BLE i kamerę ale ona wyłącza się po zapłonie. Od nowości nie doładowywałem samochodu.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl