Autor Wątek: spalanie lpg  (Przeczytany 17208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

strzelec11

• Gość
spalanie lpg
« dnia: 26 Lipca 2005, 15:46:30 »
avensis 1,6 spalanie lpg: miasto 12-13, poza miastem 11, jazda spoikojna, bez szaleństw, instalacja II generacji. Mam pytanie ile pala wasze toyotki, mnie sięwydaje, że to trochęza dużo. Zakładając instalacjęczytałem, że gazu spali 10-15% więcej niż benzyny, a tu mi wychodzi 30%. Wielokrotnie jeżdziłem do gazowników( instalacja na gwarancji), kombinoiwali, zmieniali nastawy, a spalanie pozostało nadal za duże.
Czy takie spalanie jest normą, czy można coś z tym fantem zrobić.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
spalanie lpg
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2005, 21:29:57 »
10-15% to mrzonki i pobożne życzenia gazowników. W rzeczywistości, żeby to wszystko dobrze chodziło, to musi sobie łyknąć ze 20-30% więcej gazu. W moim przypadku to jest nawet 30-45%, ale noga jak z ołowiu ;)
Ale przyznam, że jak na 1.6 to raczej sporo, bo pali prawie tyle co moje 2.0 :(
Masz przypadkiem silnik LB ? Do takiego musi być porządny gazownik, a nie zakładacz.
Poszukaj po forum o silnikach Lean Burn i przygodach z ich czujnikami, błedami, LPG...
Jest tego dużo.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

CarinaGTI

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2005, 21:59:42 »
strzelec11, tyle co teraz ci pali ave to mi paliła średnio poprzednia GTI, czyli 12l, a przy dynamicznej jeździe (zazwyczaj tak jeździłem) max z maxa 14-15l to już musiałem siępostarać przy mojej instalce II.

Spro-ket

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca 2005, 00:09:36 »
Ależ Waszee chipopotamy mają pragnienie   :o  
Warto czasem zerknąć.

sp0rting

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2005, 09:09:00 »
dla porównania seat ibiza 1.6 automat też brał 12-13 ...tyle że to inna technologia....

z 1.6 powinna ci spalac w okolicach 9-10l max, padre miał takiego i nigdy ponad 9 nie wyszedł :) mi tam czasem sie udało zwłaszcza z włączoną klimą. a instalka Landi-Renzo.

topol

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipca 2005, 11:00:10 »
Moja 1.6 do 8,5 l LPG/100 km - zimą.

p_flori

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2005, 22:35:42 »
Nissan palił mi 7  PB; 9-9,5 LPG a jego regulacje miałem opanowaną do perfekcji,
Toyka na sekwencji łyka srednio 8 l (wiekszość trasy) czyli tez ok 1-1,5 l wiecej niż PB. Zestrojenie na oszczędnie sekwencji powodowało rozjazd mapy wtrysków i zapalanie kontrolki MIL - musi łyknąć trochęwięcej, by sonda i komputer nie ogłupiały.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
spalanie lpg
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2005, 08:28:58 »
Moja carinka 1,6  wciągnęła 12,6 litra po mieście, z klimą i 50 % drogi  z przyczepką załadowaną na full.
Ale cały czas eksperymentuje z ustawieniami instalki. Spalanie raz wzrosło nawet do 14 litrów a z dynamiką było tak sobie. Ale żeby auto chodziło prawie tak jak na benzi musi wypić 20 do 30% więcej gazu niz benzi..
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

MaÂślak

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2005, 23:38:11 »
U mnie w 1,6  jeszcze nigdy nie udalo mi sie przekroczyc 11 l LPG na 100 nawet w zimie,  średnio przy normalnej jeździe wychodzi mi ok 9l jeżdżąc spokojnie ok. 8 l

T.N.

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2005, 14:23:07 »
Spokojnie panowie, temperatura spalania LPG jest znacznie wyższa niż benzyny i jazda na zbyt ubogiej mieszance kończy sięzniszczeniem gniazd zaworowych (podobnie jak w benzynie, tylko szybciej). Nie warto więc przesadzać z oszczędnością LPG - i tak wychodzi znacznie taniej niż benzyna, a głowica potrafi kosztować sporo.
Chociaż, z drugiej strony, szwagier - spec od głowic i pomp wtryskowych miał ostatnio klienta z silnikiem od accorda, który zrobił 300kkm na benzynie i padł po kolejnych 80kkm na gazie - idealna głowica ze szrotu kosztowała go kilkaset złotych, więc może jest to sposób?

T.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
spalanie lpg
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2005, 14:30:50 »
Cytat: T.N.
Spokojnie panowie, temperatura spalania LPG jest znacznie wyższa niż benzyny i jazda na zbyt ubogiej mieszance kończy sięzniszczeniem gniazd zaworowych (podobnie jak w benzynie, tylko szybciej). Nie warto więc przesadzać z oszczędnością LPG - i tak wychodzi znacznie taniej niż benzyna, a głowica potrafi kosztować sporo.

dokładnie lepiej mieszanka za bogata niż za uboga, przy drastycznie ubogiej już po kilku tyś będzie słychać zawory
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

p_flori

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpnia 2005, 18:18:58 »
Dlatego po każdym kręceniu instalką - czy to sekwencją, czy śrubą - powinna być analiza spalin (Corolkęustawiam na 0.98-0,99 lambda), no hyba, że znasz na tyle auto, że po kopie - i żlopie - poznasz czy masz mieszankębogatą czy ubogą. Znam auta które jeżdżą po 100-200 kkm na ubogiej i nic se z tego nie robią.

T.N.

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpnia 2005, 18:37:02 »
Cytat: p_flori
Znam auta które jeżdżą po 100-200 kkm na ubogiej i nic se z tego nie robią.

A ja nie znam...

T.

CarinaGTI

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpnia 2005, 18:57:04 »
nie dokońca sięzgodze, że jeśli mieszanka jazda podczas zbyt bogatej mieszanki jest oki, kto ma 2 generacjęmoże sobie sam regulować, i wydać kilkadziesiąt złotych na miernik mieszanki i po sprawie, nie musicie już odwiedzać gazowników, ktorych osobiście uważam nie tylko w zakresie regulacji za partaczy!

p_flori

• Gość
spalanie lpg
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpnia 2005, 20:04:53 »
Cytat: T.N.
Cytat: p_flori
Znam auta które jeżdżą po 100-200 kkm na ubogiej i nic se z tego nie robią.

A ja nie znam...
T.

znam, ponieważ mam takie jedno... i jest nie do zdarcia.
Cytuj (zaznaczone)
nie dokońca sięzgodze, że jeśli mieszanka jazda podczas zbyt bogatej mieszanki jest oki

ja też sięzgadzam, że ma być stechiometryczna, tylko nissanek przy stechiometrycznej żarł 12-14 l/100 km, więc siłą rzeczy musi jeździć na ubogiej  :abadgrin  . Zaś Rolka - najlepiej sie czuje przy wartościach lambda j.w. choć 0.98 to jeszcze norma. Przy 1.0 - rozjeżdzało mapęwtrysków.
A co do gazowników - Carina - niewielu jest takich na których psów nie wieszać...
Kolejna sprawa - to jakość gazu - przez to i więcej palą auta i instalki siępsują mimo najlepszych chęci naszych i gazowników.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl