Niedługo będę odbierał nową RAV4 hybrydę. Podpowiedzcie jak zabezpieczyć auto przed korozją i kradzieżą? Planuję zrobić też podstawowe wygłuszenie.
1. Czy zgodzić się na montaż zabezpieczenia antykradzieżowego przez ASO? Czytałem, że są dwie wersje montowane standardowo przez ASO - Cobra i BLE. Która lepsza? Czy faktycznie są one w stanie zabezpieczyć auto przed kradzieżą? Czy może lepiej nie godzić się na montaż i wybrać coś innego - np. CanLock?
2. Czym zakonserwować podwozie auta? Czy możecie polecić jakiś serwis, który ma doświadczenie w rozbieraniu Toyoty i wykonanie takiego zabezpieczenia w rozsądnej cenie?
3. Czy robił ktoś wygłuszenie i ma porównanie przed i po? Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami?
BLE - myslę, że tak (przynajmniej jak dla mnie), choć trzeba pamiętać, że to tylko utrudnienie, nie zabezpieczenie... wszystko jest tylko utrudnieniem (ale po co ułatwiać

)... jak dla mnie auto powinno od dawna jak telefon, rozpoznawać człowieka po odcisku/twarzy... dodajesz 2-3 twarze, zależnie ile potrzebujesz, i po temacie...
Konserwacja - sam się zastanawiam i chyba odpuszczę... po 7 latach poprzednia RAV4 miała tylko jakies ogniska przy srubkach, reszta na luzie, auto cały czas garażowane na zewn... ktos tu w okolicy podobno robi dobrze i za rozsądne pieniądze - może podjatę zobaczyć, ale raczej nie skorzystam
Wygłuszenie - jesli lubisz posłuchać sobie dobrze muzyki i spodziewasz się, że i tak zmienisz głosniki, bo firmowe obsysają - to na pewno trzeba zacząć od wygłuszenia.. standardowo - drzwi, bagażnik i nadkola, zgodnie z wieloma sugestiami w różnych miejscach... jesli natomiast nie jestes fanem radia, lubisz dźwięk auta i trochę więcej szumu pow. 120km/h Ci nie przeszadza, to odpusć

Ja dodatkowo jeszcze dokładam ceramikę na blachy i szyby oraz folię na swiatla, wnęki klamek i ranty drzwi. Zrobiłem tak z poprzednią 7-letnią RAV4 i byłem bardzo zadowolony. Mycie w połowie czasu, brud się tak nie klei, brak potrzeby użycia szczotek (poza felgami), piękny kolor, a przy sprzedaży wciąż wyglądała lepiej, niż nowa... Folię/szkło na wyswietlacze do srodka mam - ale nie wiem, czy użyję.