Autor Wątek: RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?  (Przeczytany 12865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: RAV4 z salonu - jak zabezpieczyć auto?
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Maja 2024, 22:11:44 »
Jasna to pierwsza warstwa

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Maja 2024, 22:18:30 »
Ciemniejsza to 2 warstwa

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Maja 2024, 23:51:56 »
Bardzo dobrze, że to zrobiłeś. Łatwiej zapobiegać przyczynie niż leczyć skutki.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Maja 2024, 22:05:39 »
Jasna to pierwsza warstwa

Zdjęcie 1, Na dole błotnika przy progu to rdza/konserwacja/jakieś maskowanie?

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Maja 2024, 22:57:39 »
Niedługo będę odbierał nową RAV4 hybrydę. Podpowiedzcie jak zabezpieczyć auto przed korozją i kradzieżą? Planuję zrobić też podstawowe wygłuszenie.

1. Czy zgodzić się na montaż zabezpieczenia antykradzieżowego przez ASO? Czytałem, że są dwie wersje montowane standardowo przez ASO - Cobra i BLE. Która lepsza? Czy faktycznie są one w stanie zabezpieczyć auto przed kradzieżą? Czy może lepiej nie godzić się na montaż i wybrać coś innego - np. CanLock?
2. Czym zakonserwować podwozie auta? Czy możecie polecić jakiś serwis, który ma doświadczenie w rozbieraniu Toyoty i wykonanie takiego zabezpieczenia w rozsądnej cenie?
3. Czy robił ktoś wygłuszenie i ma porównanie przed i po? Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami?

BLE - myslę, że tak (przynajmniej jak dla mnie), choć trzeba pamiętać, że to tylko utrudnienie, nie zabezpieczenie... wszystko jest tylko utrudnieniem (ale po co ułatwiać ;) )... jak dla mnie auto powinno od dawna jak telefon, rozpoznawać człowieka po odcisku/twarzy... dodajesz 2-3 twarze, zależnie ile potrzebujesz, i po temacie...

Konserwacja - sam się zastanawiam i chyba odpuszczę... po 7 latach poprzednia RAV4 miała tylko jakies ogniska przy srubkach, reszta na luzie, auto cały czas garażowane na zewn... ktos tu w okolicy podobno robi dobrze i za rozsądne pieniądze - może podjatę zobaczyć, ale raczej nie skorzystam

Wygłuszenie - jesli lubisz posłuchać sobie dobrze muzyki i spodziewasz się, że i tak zmienisz głosniki, bo firmowe obsysają - to na pewno trzeba zacząć od wygłuszenia.. standardowo - drzwi, bagażnik i nadkola, zgodnie z wieloma sugestiami w różnych miejscach... jesli natomiast nie jestes fanem radia, lubisz dźwięk auta i trochę więcej szumu pow. 120km/h Ci nie przeszadza, to odpusć :)

Ja dodatkowo jeszcze dokładam ceramikę na blachy i szyby oraz folię na swiatla, wnęki klamek i ranty drzwi. Zrobiłem tak z poprzednią 7-letnią RAV4 i byłem bardzo zadowolony. Mycie w połowie czasu, brud się tak nie klei, brak potrzeby użycia szczotek (poza felgami), piękny kolor, a przy sprzedaży wciąż wyglądała lepiej, niż nowa... Folię/szkło na wyswietlacze do srodka mam - ale nie wiem, czy użyję.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2024, 22:59:28 wysłana przez xclone »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Maja 2024, 09:54:16 »
BLE - tak i dodatkowo poza salonem canlock lub inna blokada can niewykrywalna do momentu zadziałania. Wtedy złodziej przez okno widzi że jest BLE - czyli standardzik, przechodzi to. i po włączeniu start/stopu - zonk. Auto wyje - i nie wiadomo gdzie szukać. Tez da się obejść ale wymaga to czasu i raczej odpuści, co najwyzej narobi szkód w aucie ale od tego mamy AC.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Norman888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Listopada 2024, 00:06:09 »
BLE - tak i dodatkowo poza salonem canlock lub inna blokada can niewykrywalna do momentu zadziałania.
Czyli założenie  blokady canlock w np wersji z zabezpieczeniem przed lawetą i syreną w środku, zrobione przez specjalizujący się w tym warsztat nie spowoduje czepiania się ASO w razie problemów z elektryką?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Listopada 2024, 00:11:14 »
Musieliby to znaleźć a i tak to nie powód do nieuznania gwarancji. Przed oddaniem do ASO ustawiasz canlocka w tryb serwisowy i nic nie widać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline karnap

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Listopada 2024, 10:29:01 »
Czy możecie polecić gdzie robią dobrze ceramikę ?(najlepiej woj. podkarpackie lub świetokrzyskie)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Listopada 2024, 17:08:26 »
Czy możecie polecić gdzie robią dobrze ceramikę ?(najlepiej woj. podkarpackie lub świetokrzyskie)
Jeśli chodzi o Kielce to bardzo popularny i nietani (niestety) jest Souczek , możesz jeszcze sprawdzić Auto Spa & Detailing. A tak od siebie dodam że lepszy będzie PPF od ceramiki, ogólnie temat rzeka

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Listopada 2024, 20:41:32 »
A tak od siebie dodam że lepszy będzie PPF od ceramiki, ogólnie temat rzeka

PPF będzie lepszy, ale też dużo droższy - full body na ravkę to pewnie tak >16k (i to zależnie od tego na jakiej folii). Pomiędzy ceramiką a PPF jest jeszcze elastomer. Można też skorzystać z opcji mieszanej - część folia a część ceramika/elastomer. Każda z tych opcji ma swoje zalety i wady - zgadzam się całkowicie, że to temat rzeka.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl