Autor Wątek: Zakup RAV4 genV - pytania  (Przeczytany 18850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakup RAV4 genV - pytania
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Stycznia 2024, 15:59:22 »
Ale przecież kolejność jest ustalona w/g wyników [dB] 90 km/h
No tak, przepraszam mój błąd. W fonie źle przesunąłem pozycję. Masz rację.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Stycznia 2024, 19:19:31 »
Teoretycznie by to okazywało, że z rav4 jest całkiem ok. W 17% stawki przy 90km/h, w 33% przy 140, a za nią sporo aut nieporównywalnie bardziej opływowych.

W praktyce widzę, że np NX wypada słabiej, więc chyba nie za bardzo ten test:)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Stycznia 2024, 21:27:35 »
Ostatnio na stronie firmy wyciszającej samochody zapytałem, który samochód jest tak wyciszony, jak oni robią to w swoich warsztatach, czyli wyklejony dach, podłoga, nadkola i ściana grodziowa. Pokazywali na przykładzie Lexusa. Odpowiedzieli mi, że nawet BMW x6 czy Audi Q8 nie ma wygłuszenia i oni takie fury też wygłuszają. Także nie tylko Toyota, ale żaden samochód nie jest w pełni wygłuszony. A może ktoś wyprowadzi mnie z błędu i podepnie zdjęcia fabrycznego wygłuszenia np. Volvo xc90? 

Było to co prawda już prawie 4-ry lata temu, ale użytkowałem przez 4-mc XC90 (auto z silnikiem benzynowymT6, był on wypożyczalni ;-) i przy 120 km/h we wnętrzu panowała po prostu cisza. Był to najlepiej wyciszony samochód jakim jeździłem, nie wspominając już o mega wygodnych fotelach. Jedyno co mi się nie podobało to spalanie ~13l/100km.

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Stycznia 2024, 22:08:22 »
Temat miał być o ewntualnych pytaniach przy zakupie a nie o bolączkach czy niedociągnięciach konstrukcyjnych. Zainteresowani zakupem zapewne zdają sobie prawę z jakości wyciszenia tego modelu.

Poczekaj rok kupisz zupełnie nową ravkę,a za 140 tys dostaniesz zupełnego golasa .

Ten nie wygląda na zupełnego golasa:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-hybrid-4x4-222km-executive-skyview-vebasto-biala-perla-ID6G8wRc.html

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Stycznia 2024, 22:44:56 »
Wyjątkowo atrakcyjna cena. Ja za znacznie gorszą wersję z 2022 zapłaciłem znacznie więcej, co prawda mój miał przebieg tylko 8 tys. km.

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Stycznia 2024, 22:55:17 »
Wyjątkowo atrakcyjna cena. Ja za znacznie gorszą wersję z 2022 zapłaciłem znacznie więcej, co prawda mój miał przebieg tylko 8 tys. km.

Szkoda tylko, że biały (przepraszam perłowy)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Stycznia 2024, 23:08:59 »

Za moich młodych czasów mówiło się " Na lakierze się nie jeździ" i brało co było. :cheesy:

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Stycznia 2024, 23:53:44 »
Temat miał być o ewntualnych pytaniach przy zakupie a nie o bolączkach czy niedociągnięciach konstrukcyjnych. Zainteresowani zakupem zapewne zdają sobie prawę z jakości wyciszenia tego modelu.

Poczekaj rok kupisz zupełnie nową ravkę,a za 140 tys dostaniesz zupełnego golasa .

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-hybrid-4x4-222km-executive-skyview-vebasto-biala-perla-ID6G8wRc.html
za 140tys szukasz toyoty  z tak dużym przebiegiem ?? Dobra cena to jest tu  ;   https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-toyota-rav4-2-5-4x2-hybrid-comfort-style-2020r-salon-polska-ID6G9b8k.html  Choć dla mnie brak podgrzewanych foteli od razu eliminuje chęć zakupu jakiegokolwiek auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Stycznia 2024, 06:42:55 »
Nie zauważyłeś, że On szuka rav4 AWDi?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Stycznia 2024, 12:02:35 »
Cytat: Glider w Wczoraj o 22:44:56

Za moich młodych czasów mówiło się " Na lakierze się nie jeździ" i brało co było.

Przesiadłem się z białego Priusa+ na białą RAV4 ;)
Ale... widzialem taką samą białą oklejoną jakimiś pomarańczowymi wstawkami. Pod klamką, brzegi drzwi naokoło i klapka wlewu paliwa....nie wiem jak było z tyłu...
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2024, 12:32:51 wysłana przez Glider »

Offline szybki_wacław

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 4gen lift
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Stycznia 2024, 20:25:38 »
Poczekaj rok kupisz zupełnie nową ravkę,a za 140 tys dostaniesz zupełnego golasa . Wiesz że jak jedziesz ravką to masz wrażenie że jedziesz stodołą  z otwartymi wrotami ?? Nigdy nie jechałem tak słabo wyciszonym autem , no może fiatem 126 50 lat temu
Czy to znaczy, że ceny nie będą tak wzrastały? Co masz na myśli?

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Stycznia 2024, 21:17:59 »
Poczekaj rok kupisz zupełnie nową ravkę,a za 140 tys dostaniesz zupełnego golasa . Wiesz że jak jedziesz ravką to masz wrażenie że jedziesz stodołą  z otwartymi wrotami ?? Nigdy nie jechałem tak słabo wyciszonym autem , no może fiatem 126 50 lat temu
Czy to znaczy, że ceny nie będą tak wzrastały? Co masz na myśli?

jak teraz kupi model który jest aktualnie w sprzedaży ,to za rok będzie jeździł ,,starym autem, ,bo wchodzi nowy model rav4. Przełom 2024/25 .
Ceny będą wzrastały , bo w Polsce zawsze rosną , tym bardziej że toyota najlepiej się sprzedaje jako auta nowe, to trzeba z klientów wycisnąć kasę ile się da.
Ot taka polityka koncernów.............

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Stycznia 2024, 10:06:43 »
jak teraz kupi model który jest aktualnie w sprzedaży ,to za rok będzie jeździł ,,starym autem, ,bo wchodzi nowy model rav4. Przełom 2024/25 .
Ceny będą wzrastały , bo w Polsce zawsze rosną , tym bardziej że toyota najlepiej się sprzedaje jako auta nowe, to trzeba z klientów wycisnąć kasę ile się da.
Ot taka polityka koncernów.............

To akurat przyszło do nas z Niemiec. Tam ludzie najczęściej zmieniają samochody.
Na rynku amerykańskim jest całkiem inaczej. Średni wiek samochodu jeżdżącego w USA to ponad 10 lat.
No i Toyota, w USA ponad 30% ludzi, którzy kupili nową hybrydę Toyoty jeździ nią co najmniej 10 lat.

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Stycznia 2024, 11:07:17 »
Było to co prawda już prawie 4-ry lata temu, ale użytkowałem przez 4-mc XC90 (auto z silnikiem benzynowymT6, był on wypożyczalni ;-) i przy 120 km/h we wnętrzu panowała po prostu cisza. Był to najlepiej wyciszony samochód jakim jeździłem, nie wspominając już o mega wygodnych fotelach.
Jakby rozebrała go do wygłuszenia firma wygłuszająca, to okazałoby się, że trzeba też cały wyklejać. Wyciszenie nie koniecznie osiąga się matami butylowymi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl