Autor Wątek: Zakup RAV4 genV - pytania  (Przeczytany 18855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Zakup RAV4 genV - pytania
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Lutego 2024, 14:33:54 »
Ty zawsze rogala zakręcisz
Jakiego rogala? Zawsze uważałem , że samochód starszy w tej samej kondycji i podobnej specyfikacji, powinien być tańszy od nowszego, jeżeli chce znaleźć nowego właściciela. Jeżeli ten starszy, był wyceniony drożej, to raczej nic dziwnego że został kupiony nowszy.
(ciekawe dlaczego nowszy był tańszy) to
Bo sprzedający był pazerny a chytry dwa razy traci.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Lutego 2024, 16:25:44 »
Zawsze uważałem , że samochód starszy w tej samej kondycji i podobnej specyfikacji, powinien być tańszy od nowszego, jeżeli chce znaleźć nowego właściciela.

(ciekawe dlaczego nowszy był tańszy) to

To napiszę jak było.
Właściciel nowszego musiał szybko sprzedać. Powody nieistotne, po prostu szybko, nawet jeśli taniej... No i nie mał czasu sprzedawać samodzielnie więc poszło przez salon....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Lutego 2024, 16:50:30 »
I to ma sens.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Lutego 2024, 19:09:35 »
Pireus: a odpowiedź mi, bez kręcenia na następujące pytanie:

Mamy 3 samochody, identycznie wyposażone, z podobnym przebiegiem, w porównywalnym stanie. Są z produkcji:

Styczeń 22
Grudzień 22
Styczeń 23

Czy według ciebie 2 pierwsze powinny być w podobnej cenie, natomiast ostatni jest wart sporo więcej?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Lutego 2024, 19:26:57 »
 Przecież napisałem
samochód starszy w tej samej kondycji i podobnej specyfikacji, powinien być tańszy od nowszego,
To teraz sobie uszereguj w/g wieku. A różnica w cenie dwóch pierwszych powinna być większa niż dwóch ostatnich. Tą samą metodologię wyceny stosuje Eurotax i wszystkie TU.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Lutego 2024, 19:40:46 »
A różnica w cenie dwóch pierwszych powinna być większa niż dwóch ostatnich
No i w zasadzie o tym piszę od 3 dni...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #96 dnia: 04 Lutego 2024, 19:47:05 »
...ja też  :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 04 Lutego 2024, 19:52:24 »
No i w zasadzie o tym piszę od 3 dni..
Dobrze że użyłeś słowa w zasadzie
Rok w tą, czy tamtą ma marginalne znaczenie
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 19:56:40 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 04 Lutego 2024, 22:36:56 »
No i w zasadzie o tym piszę od 3 dni..
Dobrze że użyłeś słowa w zasadzie
Rok w tą, czy tamtą ma marginalne znaczenie

A ty jak zwykle czepiasz się słówek. Napiszę dosadniej: DOKŁADNIE o tym piszę od 3 dni. Jak najbardziej podtrzymuję moja słowa z cytatu, który wkleileś, szkoda tylko, że wyrwałeś go z kontekstu.

Rozumiem, że pod wpływem naszych argumentów zmieniłeś zdanie i uważasz teraz, że autu z grudnia 22 jest bliżej do stycznia 23, niż  stycznia 22, choć nie wiem czemu teraz zaczynasz udawać, że od początku tak pisałeś:)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Lutego 2024, 10:49:53 »
Nie zmieniłem zdania. Od początku pisałem, że auto starsze zarówno wiekiem jak i rocznikiem będzie tańsze od tego nowszego. A któremu, do którego bliżej, jeśli chodzi o cenę to już sprawa drugorzędna. Ty zaś pisałeś że rok w tą, czy tamtą ma marginalne znaczenie. Nie ma marginalnego znaczenia. Ma znaczenie zasadnicze. Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Mam duże wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 10:51:30 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Lutego 2024, 18:09:48 »
Nie zmieniłem zdania. Od początku pisałem, że auto starsze zarówno wiekiem jak i rocznikiem będzie tańsze od tego nowszego. A któremu, do którego bliżej, jeśli chodzi o cenę to już sprawa drugorzędna. Ty zaś pisałeś że rok w tą, czy tamtą ma marginalne znaczenie. Nie ma marginalnego znaczenia. Ma znaczenie zasadnicze. Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Mam duże wątpliwości.

Nie kolego. Ty pisałeś, że auto z grudnia poprzedniego roku będzie znacząco tańsze od auta że stycznia roku kolejnego, bo (jak twierdziłeś ) "jest o rok starsze".

Cały czas podtrzymuję, że rok w jedną czy drugą ma niewielkie znaczenie, tylko przytoczę tu kontekst w którym to pisałem. A pisałem wtedy, że dużo ważniejszy jest przebieg, historia wypadkowości i ogólny stan danego egzemplarza.

PS: do dziś mi w pamięci utkwiło, jak w temacie o oponach napisałem coś w stylu "co z tego, że opony A zahamują o 5m wcześniej w jednych warunkach, jeśli w innych zahamują o 15m dalej?". Ty wyciales z tego zdania wszystko od słowa "jeśli " i pisałeś, że dla mnie nie ma znaczenia bezpieczeństwo.... Teraz robisz dokładnie to samo
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 18:12:23 wysłana przez firek »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 05 Lutego 2024, 19:43:47 »
Ty pisałeś, że auto z grudnia poprzedniego roku będzie znacząco tańsze od auta że stycznia roku kolejnego, bo (jak twierdziłeś ) "jest o rok starsze
To poproszę o cytat ze słowem znacząco, to po pierwsze, a po drugie co oznacza  to słowo i jaka kwota jest znacząca  w/g Ciebie, 100 zł, 1000 zł czy 10 tys.zł
. A pisałem wtedy, że dużo ważniejszy jest przebieg, historia wypadkowości i ogólny stan danego egzemplarza.
Bo nie porównujemy jabłek to moreli, tylko żeby miało to sens, porównujemy samochody w podobnej specyfikacji, z podobnym przebiegiem.  Bo wersje tych samych modeli samochodów mogą się różnic w cenie zakupu od kilku do kilkudziesięciu tys. zł
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 19:48:20 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 05 Lutego 2024, 23:46:41 »
Dobra, poddaję się. Dalej wciskaj kity, że białe jest czarne, ale nie mi.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Lutego 2024, 03:37:13 »
Strasznie nudny ten wątek.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 06 Lutego 2024, 08:03:40 »
.
Dobra, poddaję się. Dalej wciskaj kity, że białe jest czarne, ale nie mi.
To poproszę o cytat ze słowem znacząco
Skoro tak napisałem i na to się powołujesz. Chyba że masz kłopoty ze zrozumieniem i konfabulujesz
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 08:05:28 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl