Autor Wątek: RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami  (Przeczytany 32148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xrychu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2023 comfo
RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami
« dnia: 24 Stycznia 2024, 22:51:31 »
Witam !

Jako świeży użytkownik Rav4 C+S 4x4 Hybryda, jestem bardzo zadowolony z faktu posiadania tego cacka.
Jednak kilka spraw dosyć mocno mnie denerwuje, może drodzy uczestnicy tego forum, macie te tematy już rozpracowane.
Pewnie dobrym adresatem tych pytań jest dealer, ale jak to zwykle bywa, to nie jest taka prosta sprawa, szczególnie, że auto kupowałem w dosyć odległym od zamieszkania miejscu.
Ale do rzeczy.

1. RSA, czyli rozpoznawanie znaków. Mam problem z ustawieniami związanymi właśnie z RSA. 
RSA można wyłączyć - na poziomie głównego menu ustawień - i to można zrobić podczas jazdy. Można też, wejść głębiej do ustawień tej opcji (a więc nie ją włączyć/ wyłączyć) i tam ustawić sposób powiadamiania, np. związanego z przekroczeniem dozwolonej prędkości (to ustawienie dostępne jest tylko na postoju, podobnie jak wiele innych, co mnie strasznie irytuje)
Może to powiadomienie być wyłączone, może to być powiadomienie wizualne lub wizualne + dźwiękowe.
Domyślnie włączone jest właśnie powiadomienie wizualno-dźwiękowe, co powoduje, że Ravka bipa 3x, jeśli przekroczy się dopuszczalną prędkość.
Pomijając, że nie ma tu miejsca na ustawienie jakiegoś progu przekroczenia (np. w fordzie tak mam - bipa jeśli przekraczam szybkość o więcej niż 10km/h), to te ustawienia - tj. sposób powiadamiania oraz ogólnie całe RSA - działają tylko do czasu wyłączenia samochodu.
Ponowne odpalenie, powoduje, że RSA jest włączone, a powiadomienie o przekroczeniu prędkości działa w wersji wizualno-dźwiękowej.
Czy Wy też tak macie?

2. Zdalne uruchamianie klimatyzacji z czarnej aplikacji My Toyota. Działa, klima się uruchamia.
Podchodzę do tak "uruchomionego samochodu", w chwili otwarcia drzwi silnik się wyłącza... i co gorsza, nie mogę go już normalnie odpalić.
Jestem przekonany, że to jest związane z zabezpieczeniem Cobra-Pro, które mam. Podejrzewam, że w chwili odpalenia zdalnego, Cobra poszukuje mojej pastylki, a skoro jej nie widzi, to zabezpieczenie jest aktywowane.
Finalnie, muszę wyjść z auta, zamknąć je i ponownie wejść - wtedy normalnie odpala.
Czy macie na to jakiś patent?

3. Wchodząc w ustawienia (na tablecie), potem w nawigację, wybierając opcję aktualizacji map - mam komunikat o błędzie aktualizacji i konieczności kontaktu z dealerem. Na ten kontakt czekam, ale może ktoś, coś?!

4. Nie mogę znaleźć ustawień odpowiedzialnych za pobieranie mejli z telefonu po BT - wcale nie chcę mieć w wiadomościach mejli - SMSy mi wystarczą.
Mejle mam co kilka minut (z reguły spamy) i nie chcę być o tym fakcie co chwilę powiadamiany a tym bardziej pytany, czy mi takiego mejla nie przeczytać.
Mając okazje jeździć innymi modelami Toyoty, zawsze te mejle się pojawiały, ale to nie był moje samochody, tylko auta zastępcze, więc nie stanowiło to problemu. Obecnie doprowadza mnie to do szału.

Z góry dzięki za info!

Rychu

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: RAV4 - 2024, problemy z ustawieniami i pewnymi funkcjami
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2024, 06:17:28 »
Ponowne odpalenie, powoduje, że RSA jest włączone, a powiadomienie o przekroczeniu prędkości działa w wersji wizualno-dźwiękowej.

Bug oprogramowania, zgłosić problem w serwisie na gwarancji. Może kiedyś wypuszczą poprawkę :)

to jest związane z zabezpieczeniem Cobra-Pro

Wada montażu / softu centralki. Do poprawki na gwarancji

mam komunikat o błędzie aktualizacji

Nowe multimedia - nie ma co Toyoto.... Zgłosić na serwisie, też za free naprawa

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2024, 06:33:11 »
Niby ISA ma być od lipca 2024 obowiązkowa w nowych autach ale obowiązkowa, to nie znaczy, że już teraz może jej nie być w aucie :) może wyszli przed szereg już. Ja odbierałem auto w październiku i nie sygnalizuje mi dźwiękowo. Choć pewnie najbardziej prawdopodobna opcja to ta opisana przez colina :)

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2024, 08:36:46 »
Odnośnie znaków drogowywch... od lipca obowiązkowa w autach, ale gdy byliśmy  w salonie Hyundaia we wrześniu dealer nas uprzedzał  ze Nowy tuscon po lifcie gdy wyjdzie wiosną,  też będzie  miał dźwiękowe powiadomienia które będzie można wyłączyć w trakcie  jazdy, ale ono o tak się załączy. Takie rozwiązanie  miała już kona w Zeszłym roku i mimo bolączki użytkowników nie było możliwości stałego wyłączenia.  Myślę że rav 4 my 24 wprowadziło odgórnie jak i inne marki. Ale liczyłam ze nasza Ravka ze stycznia będzie jeszcze "po staremu"

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2024, 10:18:26 »
Wiesz, nie musi tak być. Ta zmiana powinna się tyczyć takich aut które mają nową homologację. Zakładam że lift to wymusza już, podobnie nowe modele. W MY24 się nie zmieniło praktycznie nic więc może być po staremu. Może ktoś się odezwie kto odbierał w tym roku auto też.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2024, 12:47:13 »
Wiesz, nie musi tak być. Ta zmiana powinna się tyczyć takich aut które mają nową homologację. Zakładam że lift to wymusza już, podobnie nowe modele. W MY24 się nie zmieniło praktycznie nic więc może być po staremu. Może ktoś się odezwie kto odbierał w tym roku auto też.

Moja jest wyprodukowana w październiku i jeśli dobrze rozumiem dokumenty, to homologację ma z 18.09.2023. Czyli nową.
Przy RSA dokopałem się tylko do włącz/wyłącz - nie znalazłem możliwości ustawienia aby wyłączyć tylko dźwięki; też nie próbowałem całkowicie wyłączać. Sprawdzę przy następnej okazji.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:18:16 »
Przy RSA dokopałem się tylko do włącz/wyłącz - nie znalazłem możliwości ustawienia aby wyłączyć tylko dźwięki
C-HR z 2019 mam i wizualnie i dźwiękowo, z możliwością ustawienia progu przekroczenia, mam na +10km, dopiero wtedy pika.
RAV4 z 2022 mam tylko wskaźnik wizualny bez pikania i zmiany progu prekroczenia - i nie znalazłem jak to zmienić.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:27:24 »
A w tych nowszych ravkach to RSA jakoś lepiej działa? W mojej z 2021 to jest tragedia. Rozpoznaje wszystko co nie powinna. Znaki na zjazdach, znaki z tabliczkami "tylko pow. 3.5T", nie kasuje ich za skrzyżowaniami, itd, itd., To się kompletnie do niczego nie nadaje i całe szczęście że nie pipczy bo bym chyba zwariował z tym do reszty. Całe szczęście że navi wyświetlają ograniczenia. Też nie jest to w 100% dobrze ale o niebo lepiej, jak się czasami człowiek zapomni popatrzeć własnymi oczami na znak.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:31:58 »
Nie jest idealnie ale nieźle. Raczej rzadko łapie niewłaściwe znaki LP
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:39:08 »
Działa źle. Nie kasuje znaków, często ma je gdzieś, wrzuca autostradę w mieście itp. Po pierwszych 2 dniach przestałem zwracać uwagę na to co mi wyświetla.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:42:27 »
Mam nowa corollę.
Sprzedawca mnie wyraźnie poinstruował, że gdy włączam  przez apkę klime/ogrzewanie i leci timer 10 min z odliczaniem wstecznym. Jesli chcesz skorzystac z auta przed upływem tych 10 min. To obowiazkowo wyłącz przy pomocy apki pracę klimy/ogrzewania.

Tak samo jest otwieranie i zamykanie drzwi z apki.
Ta funkcja generalnie służy do zamkniecia auta gdy to zapomnimy zrobić recznie.
Zakulczowanego auta z pilota czy z klamki apka nie otworzysz.
Otworzysz je tylko wtedy gdy wczesniej apką zamkniesz.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2024, 17:58:35 »
Cytat: JaKubus w Dzisiaj o 12:47:13
Przy RSA dokopałem się tylko do włącz/wyłącz - nie znalazłem możliwości ustawienia aby wyłączyć tylko dźwięki
C-HR z 2019 mam i wizualnie i dźwiękowo, z możliwością ustawienia progu przekroczenia, mam na +10km, dopiero wtedy pika.
RAV4 z 2022 mam tylko wskaźnik wizualny bez pikania i zmiany progu prekroczenia - i nie znalazłem jak to zmienić.

OK. Najgorzej jak ślepowron próbuje czytać te drobne literki. Jestem dalekowidzem i to się przydaje przy jeżdzie, ale nie przy zmienianiu ustawień.
RSA - rzeczywiście krótkie wciśnięcie OK włącza i wyłącza, długie przytrzymanie OK pozwala zmienić ustawienia.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2024, 08:41:05 »
Cytat: JaKubus w Dzisiaj o 12:47:13

OK. Najgorzej jak ślepowron próbuje czytać te drobne literki. Jestem dalekowidzem i to się przydaje przy jeżdzie, ale nie przy zmienianiu ustawień.
RSA - rzeczywiście krótkie wciśnięcie OK włącza i wyłącza, długie przytrzymanie OK pozwala zmienić ustawienia.

Potwierdzam, dłuższe przytrzymanie włącza opcje. Wcześniej nie zauważyłem.
I potwierdzam też, że po restarcie zapłonu wraca do wersji wizualna+dźwiękowa...

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2024, 07:24:34 »
Ja wylaczylem sygnalizacje dzwiekowa przekroczenia predkosci i takie ustawienie jest zachowane.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2024, 11:43:42 »
mnie na szczęście nic nie pika po przekroczeniu prędkości( odebrana koniec wrzesnia 2023), a że głupoty pokazuje czasem na ograniczeniach prędkości to byłoby to mega wkurzające, tak samo dziękuję opatrzności, że niema tego gównianego systemu skupienia kierowcy, czasem wsiadam do auta które ten szajs... dramat, w przyciemnianych okularach w pochmurny dzień żeby to oszukać dziwnie sie wygląda, klikanie po tablecie za każdym razem, wynalazek szatana.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl