Autor Wątek: Wymiana oleju w skrzyni  (Przeczytany 33287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Wymiana oleju w skrzyni
« Odpowiedź #120 dnia: 17 Lipca 2026, 12:40:13 »
Jakim więc cudem eCVT dziala?
Bez cudów - eCVT to konstrukcyjnie bardzo prosta przekładnia bez elementów ciernych, więc nawet w nie najlepszych warunkach w większości wypadków działa.
... ale jak chcesz dojechać do kilku mln km to już bym sugerował wymienić olej. ;)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #121 dnia: 17 Lipca 2026, 14:29:25 »
A co się stanie jeśli w takich warunkach użytkowania pojazdu jak powyżej oleju się nie wymieni a pojazd będzie miał ponad 400 tysięcy przebiegu? Według tych zaleceń powinienem olej wymienić już szesc razy a tego nie zrobiłem. Jakim więc cudem eCVT dziala?

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale… serio, ta rozmowa z powodu argumentu, którego używasz (już Ci napisałem, że nazywa się takie "anegotycznymi" i mają się nijak do wszystkich) zaczyna wyglądać jak dyskusja z 12-latkiem o przejeżdżaniu na czerwonym…

To, że 100 razy przejechałeś i nic się nie stało to jakaś gwarancja na przyszłość i wskazówka dla innych, że tez mogą i będzie git?

Super, naprawdę nic mnie tak nie cieszy jak czytanie, że Twoje auto przejechało ponad 400 tys. km bez problemu, bo chciałbym, by moje też.

Ale to czy zagwarantujesz mi, że moje też przejedzie i mogę oleju nie wymieniać? Pokryjesz koszt naprawy za rok, dwa czy trzy, czy jednak (jak sądzę) nie będziesz taki chętny do partycypacji w koszcie...

Nie mam problemu z wydaniem pieniędzy na serwis auta tylko muszę widzieć zasadność. Mój Auris to nie jest moje oczko w głowie czy obiekt kultu  tylko jeden z wielu przedmiotów ktore służą mi w codziennym życiu. Mam inne hobby niż cywilne auto i tam przekierowuję fundusze I jeśli nie widze zasadności wykonania jakiejś czynności przy Aurisie to jej nie wykonuję. Widze natomiast zasadnosc nadpisania logiki sterowania wentylatorem baterii i o to dbam dzieki czemu bateria po przebiegu 447 tys.km nadal żyje gdzie znane mi są przypadki wymiany po 200-250 tys.km bo ktoś nie dbał.

A ktoś Cie tu namawia? Przecztałes, oceniłeś, dokonałes wybu - super. My też. W czym problem?

Ty wierzysz w niezniszczlny olej, ja nie wierze.
Ty wierszy, ze zmiana nie ma znaczenia, ja wierze, ze moze pomoc.

To jakis kłopot dla Ciebie?

Powiedz, że tak uważasz, tak robisz i już… ale nie uzasadniaj tego faktem, że "100 razy przejechałem na czerwonym i nic się nie stało".
Pozdro!

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #122 dnia: 17 Lipca 2026, 15:43:45 »
A co się stanie jeśli w takich warunkach użytkowania pojazdu jak powyżej oleju się nie wymieni a pojazd będzie miał ponad 400 tysięcy przebiegu?
W takim przypadku należy lecieć do Częstochowy na kolanach, sypiąc wokół kwiatkami. Na koniec rzucić na tacę. Albo może Exen'owi, zależy w co kto wierzy.

Czego NIE należy? Otóż, nie należy robić z wyjątku reguły - nie należy mówić innym że skoro ja nie poszedłem 50 lat do dermatologa to oni też nie powinni, czy że skoro ja nie wymieniłem oleju X to oni też nie powinni i ta wymiana co o niej piszą to nie ma sensu.

Otóż, ta wymiana ma sens. Przytoczyłem oficjalny dokument z US/Canada, był z roku 2004 ale dalej jest aktualny, dotyczył wymiany w skrzyniach manualnych i automatycznych - w tym eCVT.
To, że TME pomija pewne dokumenty w swoich publikacjach, nie oznacza że one nie istnieją - co @Colin potwierdził i trudno z faktami dyskutować.
Jako klient masz prawo nie zastosować się do rekomendowanych wymian i nie zgadzać się na zalecane przez serwis kroki. Ale nie polecaj tego innym, bo zwyczajnie masz szczęście że nic się nie wydarzyło w Twoim przypadku.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2026, 15:46:37 wysłana przez p50waw »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #123 dnia: 17 Lipca 2026, 16:09:11 »
Dokument z 2004 odnośnie Priusa z 2013? No ktoś tu nieźle antycypował. I do tego manualna skrzynia biegów w Priusie. Ty w ogóle czytasz co publikujesz? Poza tym eCVT to nie jest automatyczna skrzynia biegów. Co do automatycznej skrzyni biegów pelna zgoda, że olej powinno sie zmieniać a dodatkowo jeśli jest taka możliwość dołożyć porządną jego chlodnicę.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2026, 16:11:42 wysłana przez przmor »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 17 Lipca 2026, 16:45:38 »
I do tego manualna skrzynia biegów w Priusie.
"Replace automatic transmission fluid every 72 months/96,000 km
(for condition # 2 above, only)."
Geniuszu, z angielskiego mam ledwie C2 ale gdzie mi do Twojego Stanu Oświecenia.
Wracając do wątku - tu masz dokument do RAVki, eCVT jak każda inna:
https://di-uploads-pod14.s3.us-east-1.amazonaws.com/maplewoodtoyota/uploads/2019/02/2019-RAV4-Warranty-Maintenance-eGuide.pdf
strona 45
60 000 mil = 96 000 km :)
Miłego dnia ! :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #125 dnia: 17 Lipca 2026, 17:02:24 »
Dopóki nie zrozumiesz różnicy między automatic transmission a eCVT to i paski będziesz w hybrydzie chciał wymieniać bo tak w tej instrukcji jest napisane And don't forget to re-torq propeller shaft bolt for 4WD car.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2026, 17:06:21 wysłana przez przmor »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 17 Lipca 2026, 17:42:16 »
for 4WD car.
Gadał dziad do obrazu ... :) wystawiłeś sobie wspaniałą wizytówkę eksperta :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 17 Lipca 2026, 18:02:17 »
Najgorsze w obecnych czasach jest to, że ja odpuszczę bo z kimś kto nie odróżnia eCVT od automatycznej skrzyni biegów nie chce mi sie dyskutować ale Ty dalej będziesz pisał bzdury, które inni będą powtarzać.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Lipca 2026, 19:00:05 »
for 4WD car.
Gadał dziad do obrazu ... :) wystawiłeś sobie wspaniałą wizytówkę eksperta :)
Pozwolę sobie wtrącić 5 gr.  :-)
Kolega @przemor zastosował przenośnie, taki żart obrazujący zestawienie ecvt i automatu  :laugh:

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 17 Lipca 2026, 19:06:34 »
Najgorsze w obecnych czasach jest to,
że ludziom nie przychodzi do głowy że można przeczytać treść tekstu ze zrozumieniem i w kontekście w którym ona występuje.

Jeśli dla Ciebie jest niepojęte, że instrukcja którą załączyłem, z roku 2004, jest dalej obowiązującą w roku 2015 i w roku 2026  zakresie interwału wymiany oleju skrzyni biegów oraz innych wymian techniczno-eksploatacyjnych (świece, olej, filtry) bo dobre instrukcje dotyczące trwałości materiałów eksploatacyjnych nie wymagają zmiany, to naprawdę powinieneś się zastanowić czy to co myślisz że wiesz jest tym co wiesz.

Nie ma geometrycznego postępu w zakresie technologii olejów do smarowania przekładni (eCVT też jest przekładnią) i nic tu się nie zmieniło od wielu lat.

Więc proszę zastanów się kto tu pisze słowa niemające sensu, jak to jego skrzynia chodzi od wieków na fabrycznym wiekuistym oleju - a my jesteśmy laikami i się nie znamy (chociaż widzieliśmy na własne oczy jak wygląda olej z eCVT po 150kkm).

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #130 dnia: 17 Lipca 2026, 19:47:21 »
  Wtrącę tylko że e-Cvt nie jest też przekładnią tylko jest przekładnią, a nie skrzynią biegów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 17 Lipca 2026, 20:02:10 »
Najgorsze w obecnych czasach jest to,
że ludziom nie przychodzi do głowy że można przeczytać treść tekstu ze zrozumieniem i w kontekście w którym ona występuje.

Jeśli dla Ciebie jest niepojęte, że instrukcja którą załączyłem, z roku 2004, jest dalej obowiązującą w roku 2015 i w roku 2026  zakresie interwału wymiany oleju skrzyni biegów oraz innych wymian techniczno-eksploatacyjnych (świece, olej, filtry) bo dobre instrukcje dotyczące trwałości materiałów eksploatacyjnych nie wymagają zmiany, to naprawdę powinieneś się zastanowić czy to co myślisz że wiesz jest tym co wiesz.

Nie ma geometrycznego postępu w zakresie technologii olejów do smarowania przekładni (eCVT też jest przekładnią) i nic tu się nie zmieniło od wielu lat.

Więc proszę zastanów się kto tu pisze słowa niemające sensu, jak to jego skrzynia chodzi od wieków na fabrycznym wiekuistym oleju - a my jesteśmy laikami i się nie znamy (chociaż widzieliśmy na własne oczy jak wygląda olej z eCVT po 150kkm).
Ludzie tacy jak Ty zniechęcają do dzielenia się swoimi doświadczeniami na forach. Mi się już odechciało. Kiedyś to było fajne forum.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #132 dnia: 17 Lipca 2026, 21:55:11 »
Skorzystajmy z elektronicznej wersji "mądrości ludowej".

Opisz zalecenia producentów samochodów osobowych z wydzieloną przekładnią główną (tylni most) co do wymiany oleju.

1. Oficjalne stanowisko producentów: „Fill for Life” (Lifetime)W większości współczesnych samochodów osobowych z napędem na tył (RWD) lub na cztery koła (AWD/4WD) – np. w standardowych modelach BMW, Mercedes-Benz czy Lexus – producenci deklarują, że olej w tylnym moście jest bezobsługowy i wystarcza na cały okres żywotności pojazdu (Fill for Life).W oficjalnych harmonogramach serwisowych przewiduje się jedynie:  Regularną kontrolę szczelności obudowy.  Sprawdzanie i ewentualne uzupełnianie poziomu oleju.  Haczyk marketingowy: Dla producenta „żywotność samochodu” (lifetime) oznacza zazwyczaj okres gwarancji lub przebieg rzędu 150 000 – 180 000 km. Po tym przebiegu starszy, zdegradowany olej drastycznie przyspiesza zużycie łożysk i kół zębatych. 

3. Realne zalecenia ekspertów i mechaników (Praktyka)  Niezależni eksperci, producenci olejów (np. Ravenol, Motul, Castrol) oraz mechanicy zajmujący się regeneracją przekładni są zgodni: olej w tylnym moście podlega starzeniu oksydacyjnemu oraz ścinaniu mechanicznemu.

Podsumowując: Jeśli planujesz utrzymać samochód w sprawności powyżej przebiegu rzędu 150 tysięcy kilometrów, zignoruj wpisy o oleju typu lifetime i wymień go profilaktycznie co ok. 60 000 km. Koszt litra oleju przekładniowego i 15 minut pracy na podnośniku jest niewspółmiernie niski w porównaniu do kosztów regeneracji wyjącego tylnego mostu. 
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #133 dnia: 18 Lipca 2026, 15:30:34 »
Ludzie tacy jak Ty zniechęcają do dzielenia się swoimi doświadczeniami na forach. Mi się już odechciało. Kiedyś to było fajne forum.
I będzie lepiej jak będziesz się tego trzymał, bo tych twoich wpisów, ile to ty swoim aurisem nie zrobiłeś kilometrów bez wymiany tego lub tamtego i wszystko jest ok, to już wystarczy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Lipca 2026, 08:52:08 »
I będzie lepiej jak będziesz się tego trzymał, bo tych twoich wpisów, ile to ty swoim aurisem nie zrobiłeś kilometrów bez wymiany tego lub tamtego i wszystko jest ok, to już wystarczy.
Tak sobie myślę że była to jakaś odmiana od czytania 30 razy w tygodniu o złej Toyocie i beznadziejnych pracownikach autoryzowanych stacji.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2026, 08:54:12 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl