Autor Wątek: Toyota Prius II remont silnika  (Przeczytany 26192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
Odp: Toyota Prius II remont silnika
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Lutego 2024, 22:04:23 »

A już te filmiki z „jałową” dyskusją nt. noszenia masek są dopełnieniem do całości.
Nie ważne czy te maski miały sens czy nie miały, czy pandemia była czy nie.
Nie noszenie masek to narażanie innych na utratę zdrowia i/lub życia w imię jakiegoś własnego ego, numerologii, matriksa itp.

Człowieku, co ty bredzisz. Te filmiki są prywatne, nagrywane były wyłącznie dla moich dzieci i mojej żony, pracownicy sanepidu (zaślepionej propagandą), że by oni mieli własne zdanie na ten temat. Zresztą dzieci byli jedyne którzy nie korzystały z masek w szkole i był to ich wybór a nie moje widzimisię. Niczego ich nie uczę tylko pokazuję możliwości, sami wybierają co dla nich najlepsze.  i były to jedyne dwoje dzieci na całą szkolę którzy z własnej woli chodziły do szkoły, kiedy szkoła była zamknięta dla reszty bo reszta bała się wysunąć nosa z domu. I choć dyrektor szkoły się bronił to i tak miał obowiązek ich gościć i bawić bo tak stanowi prawo dla tych którzy go rozumieją i umieją z niego korzystać w całym zakresie.

Jam mam dokument bez terminowy i bez ograniczeń który mnie zwalnia od noszenia maseczki gdzie kolwiek, wiec nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz tymi tekstami wyrwanymi z kontekstu. Raczej nie jest to dyskusja tylko rzucanie hasłami.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Lutego 2024, 22:18:07 »
No i super :).
Powodzonka w działaniu.

Może Ci się przyda:
https://hybrids.ru/wp-content/uploads/2021/04/EM-1NZ-FXE-Engine-Mechanical.pdf

W tym filmiku masz pokazane jak sobie poradzić z tymi tłokami i pierścieniami (4 minuta).
https://www.youtube.com/watch?v=ckcJKSVe6NY

I to jest demonstracja poziomu twojej świadomości, czy demonstracja porażki jaką niosą uchodźcy z afryki? Potrzeba trzy sztuki by wsadzić jednego tłoka, wcale się nie dziwię, że tam taka nędza. Ja to zrobiłem sam bez użycia narzędzi tylko palce które kochają to co robią, bo popychając pierścienie metalem, możesz ich uszkodzić, dobijając tłok wpychasz go krzywo, możesz uszkodzić tłok i cylinder, porysować go krzywym pierścieniem. Dla tego te remonty w większości u mechaników tak beznadziejne bo nie znają podstawowych zasad, nie rozumieją tego co robią. Kiedyś mi przykręcili tłumik na sztywno do silnika, za tydzień auto trafiło na warsztat bo tłumik się urwał w dwu miejscach:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Lutego 2024, 22:43:03 »
Mechanik który weryfikował usterkę w moim priusie, sprawdzał wtryski i stwierdził że są dobre. Patrzyłem na niego jak na guru, przerażała mnie jego wiedza i umiejętności. A teraz z przerażeniem patrzę na ten nie sprawny wtrysk i ogarnia mnie rozpacz bo nigdy nie znalazłbym usterki gdybym mu zawierzył. Brak kompresji był spowodowany zwykłym płukaniem cylindra benzyną co powodowało utratę warstwy oleju która gra główną rolę w uszczelnieniu cylindra. Czar prysnął:) życie zweryfikowało każdego z nas. Rozebrałem silnik z powodu przeciekającego wtrysku:) No prawie, że. Jak pisałem wcześniej drobne liczne usterki w końcu doprowadziły do unieruchomienia silnika, należało się mu odświeżenie.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Lutego 2024, 22:57:46 »
No i super :).
Powodzonka w działaniu.

Może Ci się przyda:
https://hybrids.ru/wp-content/uploads/2021/04/EM-1NZ-FXE-Engine-Mechanical.pdf

W tym filmiku masz pokazane jak sobie poradzić z tymi tłokami i pierścieniami (4 minuta).
https://www.youtube.com/watch?v=ckcJKSVe6NY

Dzięki mam instrukcję, ciekawi mnie to, że wszystkie mają po angielsku albo japońsku, mają za nic inne narody. Jakbym ten barbarzyński język był niezbędny i wszyscy mają go znać.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Lutego 2024, 10:47:50 »
Sworznie zakute, z jednym tokiem problem, bo jeden rowek jakiś krzywy, pierścień na odcinku 1 cm ciasno wchodzi, a tak nie powinno być. Włożyłem pierwszy tłok w którym niebyło kompresji, nalałem ropę do cylindra czekam czy ucieknie, nie powinno. Strasznie ciężko rękami włożyć tłok bo pierścień olejowy kiepskiej konstrukcji, inżynierowie musieli dwoić i troić by coś takiego kiepskiego wymyślić. Wiedziałem, że tak będzie i próbowałem zamówić coś innego ale gościu w hurtowni nie dało się wytłumaczyć o co mi chodzi, machnąłem ręką, jakoś sobie poradzę. To dopiero drugi silnik, więc jak będzie trzeci to kupię urządzenie do instalacji tłoków w cylindrze bo żal paznokcie https://youtu.be/VlQjfzP65Vo

Minęło 12 godzin, poziom ropy w 1 cylindrze taki sam, problem kompresji usunięty skutecznie. Czekam na poprawki rowka jednego z cylindrów i składam silnik. Wtryski znalazłem na szrocie z 1999 rocznika za 100 zł cały komplet razem z listwą, nie wiem czy to nie przesada, czy takie coś jeszcze działa. Ma ktoś doświadczenie z używanymi wtryskami?

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Lutego 2024, 10:00:16 »
Udało się naprawić wtryski od nissana, będę próbował przedmuchać wtrysk priusa jeszcze raz, może da się go uruchomić: https://youtu.be/J4drIRbHWtE

Dodam jeszcze, że obejrzałem mnóstwo materiału na temat wtrysków i ich diagnostyki i metoda powietrzna jest bardziej miarodajna. Wtryski sprawdzane na testerach na zimno, żaden mi znany je nie podgrzewa. Więc wadliwe wtryski są niewykrywalne. Metoda powietrzna daje 100% pewność. Prosta ale skuteczna.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2024, 07:52:16 wysłana przez Damian91 »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Lutego 2024, 21:13:37 »
Wtrysk który lal udało się przetkać, wszystko działa. Listwa wtryskowa, pordzewiała w miejscach gdzie puścił oring:  https://youtu.be/VfphM8RR3Ek
Wymieniłem też oringi na wtryskach benzynowych i gazowych w nissanie. Opłacało się, bo na gazie szarpało a po wymianie oringów i przedmuchania listwy, szarpań brak. Okazało się, że to właśnie była przyczyna a nie problemy w sterowniku. To samo pewnie zrobiłby gazownik za 4 sówki. brawo ja:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Lutego 2024, 18:28:40 »
Rozbroiłem jednego wtryska, wyciągnąłem filtr, niestety nie udało się go przepłukać mimo płukania i moczenia, będę wymieniał filtry we wszystkich wtryskach. 200 tys robią swoje. https://youtube.com/shorts/UaIfdgE87b4?feature=share

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Lutego 2024, 11:00:18 »
Rozebrałem wentylator baterii, kręci się z oporem, więc prawdopodobnie nie działał od dawna bo lekko zakurzony: https://youtu.be/dn-jfhaI7CQ

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Marca 2024, 19:25:23 »
Odjechany temat :) Powiedz zero jak udało Ci się ogarnąć baterię. Rozebrałem swoją i konektory wyglądają podobnie jak u Ciebie. Po teście modułów wszystkie wypadają dobrze oprócz jednego ale nie jest z nim tragicznie więc chyba poczyszczę wszystko i składam na nowo.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Marca 2024, 20:09:31 »
Odjechany temat :) Powiedz zero jak udało Ci się ogarnąć baterię. Rozebrałem swoją i konektory wyglądają podobnie jak u Ciebie. Po teście modułów wszystkie wypadają dobrze oprócz jednego ale nie jest z nim tragicznie więc chyba poczyszczę wszystko i składam na nowo.

Dawaj zdjęcia zobaczymy, najprostsze to papier ścierny

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Marca 2024, 20:13:33 »
Właśnie znalazłem odpowiedź na dziwne zachowywanie się silnika. Kiedy jeden tłok padł to silnik pracował nie równo ale przy odłączeniu zasilania cewki tego cylindra silnik zaczynał pracować równo. Okazuje się że w takiej sytuacji silnik elektryczny zaczyna wspomagać silnik spalinowy. Wniosek jeden, dbaj o silnik przedłużysz żywot baterii.

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Marca 2024, 21:48:46 »

Dawaj zdjęcia zobaczymy, najprostsze to papier ścierny
Zdjęcia są w kilku ostatnich postach w temacie PRIUS - problem z baterią HV. Wszystkie cele wyglądają od strony prądowej raczej git oprócz celi 2. Wycieki pewnie spowodowane przegrzewaniem się baterii.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Marca 2024, 22:13:37 »
Jaszcze sprawa oleju w skrzyni, mam zamiar go wymieniać co roku, jak to robię w jednym z samochodów w automacie. Dobrze się składa, że w priusie ten olej tak mocno się nie zużywa więc będę go przelewał do automatu a z automatu do mechaniki. Jak dobrze mieć kilka samochodów same oszczędności. Udało się dobrać dwa samochody z takim samym rozmiarem opon więc tu mam też z górki:) Jedynie prius nie wymiarowy.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Marca 2024, 11:55:45 »
Zamówiłem filtry do wtrysków, tylko jeden był zatkany we wtrysku nie sprawnym, reszta była ok: https://youtu.be/Vwi7uw_sew0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl