Autor Wątek: Toyota Prius II remont silnika  (Przeczytany 26148 razy)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
Odp: Toyota Prius II remont silnika
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Marca 2024, 14:35:21 »
Podłączyłem halogen 600w do baterii priusa  https://youtu.be/94LdsCHZVWg

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Marca 2024, 14:38:27 »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Marca 2024, 14:42:35 »
Silnik chodzi równo ale niema siły. Doszedłem do tego, że zawór VVT nie działa. Niema sygnału a po drugie. niema ciśnienia oleju a ni na zaworze ani na filtrze zaworu. I tego nie rozumiem, nie wiem jak to ma działać na razie nie znalazłem żadnej informacji jak olej dostaje się do zaworu. Jak otwieram korek to olej tryska z pod pokrywy więc pompa działa. Muszę wykręcić czujnik ciśnienia i na nim sprawdzić jakie ciśnienie oleju.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Marca 2024, 15:20:56 »
Czy tylko ja widzę na tych filmikach Priusa I, zamiast II?

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Marca 2024, 17:32:43 »
Toyota Prius I XW11 z 2001 roku Samochód dostępny był jedynie w Japonii, jednak pewna liczba egzemplarzy została sprowadzona przez prywatne osoby do Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii[5]. Sprzedaż samochodu w Europie rozpoczęto we wrześniu 2000 roku.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Marca 2024, 12:13:43 »
Po długiej chwili poszukiwania odpowiedniej redukcji w miejsce czujnika ciśnienia oleju - udało się znaleźć! Mam zestaw redukcji ale żadna nie pasowała, znalazłem łącznik wtyczek do TV, prawie pasuje:) Ciśnienie wynosi 2 bara w chwili rozruchu zimnego silnika. Raczej jest ok, przynajmniej pompa działa. Nie jasno czemu niema ciśnienia na zaworze vvt, nie udało się znaleźć żadnej informacji, jak to dokładnie działa w tym silniku. Spróbuję przedmuchać sprężonym powietrzem, może coś przegapiłem przy składaniu silnika. Podejrzewałem, że jakaś uszczelka wypadła pod czas montowania głowicy ale nic nie leży na posadce. Ściągnę pokrywę zobaczę czy olej dochodzi do wałków zaworów.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Marca 2024, 05:29:29 »
Skaner zobaczył usterkę czujnika płynu hamulcowego, faktycznie wtyczka nie była założona:). niestety obecny skaner nie pozwala na adaptację więc odpalam silnik na godzinkę i próbuję jeździć dookoła domu. Nie równa praca silnika zaczyna ustępować ale pojawiają się nadal chwili braku mocy. Czekam na nowe kable do komputera, pościągałem kilka programów serwisowych więc w końcu dojdę do przyczyny usterki silnika.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Marca 2024, 20:47:23 »
Wyczyściłem zawór podciśnienia i go uruchomiłem, silnik przestał się zacinać, pracuje równo. W serwisie toyoty i mechanik nie zrzeszony proponowali go wymienić bo nie działa. Czy są jeszcze mechanicy czy tylko wymieniacze i odczytywać kodów zostały:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Marca 2024, 06:59:14 »
Co dziennie odpalam silnik i chodzi około godziny, coraz lepiej, bo pierścienie się docierają ale jak na razie niema jak tym jeździć bo pod czas jazdy za chwilę gaśnie silnik i wywala błędy zapłonu. Coś się dzieje pod obciążeniem. Pokazuje błąd płynu hamulcowego, faktycznie go mało, może to mi blokuje. Nie znalazłem na razie odpowiedzi czy taka usterka jak brak płynu blokuje auto, chyba doleje go z innego auta i sprawdzę jak jest, było by głupio gdyby faktycznie to byłaby ta przyczyna choroby priusa. Nie rozumiem też czemu silnik nie gaśnie na parkingu a cały czas chodzi, powinien zgasnąć jak naładuje baterię. Tak jakby włączył się tryb serwisowy i dla tego nie gaśnie albo słaby akumulator i próbuje go naładować, trzeba będzie pomierzyć ile ma volt, bo dałem pierwszy który był pod ręką. Nie mam za dużo czasu tym się zajmować. Przyszły części do powerbanku na 3kw i właśnie go składam chciałem go używać w toyocie jako dodatkową baterię ale już został sprzedany i znów muszę czekać na następny.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Marca 2024, 19:18:46 »
Odpalanie auta na godzinę zaowocowało dobrymi skutkami. Silnik się dotarł, zapłon nie wypada. Pod czas jazdy już nie wywala żadne błędy ale dalej silnik niema sili w górę i zwalnia. Brak reakcji na odpięcie zaworu vvt nie jest zrozumiałe. Pewnie błąd nie istotny. Ano i bateria 12v ma 11.80v pewnie dla tego silnik nie gaśnie bo próbuję ją naładować. Trzeba by coś kupić albo wstawić starą baterię. Niestety padłą i miała 6v i 1A jak ją zwierałem na krótko. Zrobiłem jej zamianę plus na minus i ożyła, teraz ma 13V ale nie sprawdzałem ile pojemności.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 19:23:06 wysłana przez zero »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Marca 2024, 05:29:48 »
Czy ktoś wie jak działa przepustnica? Chodzi oto, że dziś zauważyłem, że na P jak naciskasz na pedał przyspieszenia to przepustnica się nie otwiera a jeżeli ją podważyć śrubokrętem to samochód gaśnie. Nie wiem jaka jest zasada jej działania, możliwie że działa tylko pod czas jazdy ale gdybym się okazało, że jest nie sprawna to to byłby problem braku siły pod czas jazdy. Niestety nie mam kogo zapytać tak starymi samochodami nikt już się nie zajmuje. W ogóle nikt się nie zajmuje samochodami oprócz warsztatów mechanicznych:) Miałem szczęście, że urodziłem się  w czasach kiedy każdy naprawiał swój samochód sam.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Marca 2024, 19:31:54 »
Włożyłem baterię 12v. Bateria padła od 3 miesięcznego maratonu po mechanikach. Bateria miała 6v i 1A na zwarciu. Bateria była do wyrzucenia dla tego postanowiłem ją przebiegunować i zobaczyć co z tego wyjdzie. Prius ją zaakceptował, podładował trochę i zgasił silnik. Czyli miałem rację, że bateria nie priusa powodowała to, że silnik nie gasł i cały czas pracował.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Marca 2024, 20:09:48 »
Fajny ten blog.
Szkoda tylko, że Prius jak nie jeździł tak nie jeździ.
Podziwiam za chęci, upór oraz wolny czas do zmarnowania. :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Marca 2024, 22:58:26 »
Czy ktoś wie jak działa przepustnica?..
 Miałem szczęście, że urodziłem się  w czasach kiedy każdy naprawiał swój samochód sam.
Też się wtedy urodziłem i własnie dlatego mam w dooopie samodzielne naprawy.
Wolę w tym czasie zarabiać pieniądze, a fachowcom zostawić co ich (choć o tych coraz trudniej)
Tak, kiedyś wszystko trzeba było samemu robić, malować dom, naprawiać auto i jeszcze najlepiej być lekarzem, fryzjerem, stolarzem itp.
Zauważyłeś, że zrobiło się w końcu  normalniej?
Jeśli masz taką pasję, to O.K. Jeśli nie, to szkoda nerwów i czasu.
Ja też lubię zmienić klocki, tarcze, umyć i zawoskować auto itp. To dla mnie teraz rekax, ale reanimacja trupa metodą prób i błędów...co kto lubi
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2024, 23:00:15 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Marca 2024, 07:10:53 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl