Autor Wątek: Toyota Prius II remont silnika  (Przeczytany 26103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
Odp: Toyota Prius II remont silnika
« Odpowiedź #135 dnia: 07 Grudnia 2024, 17:38:41 »
Parę tygodni temu posypał się tylny hamulec w jednym z kół. Dwa miesiące temu wymieniali łożyska, pewnie , źle złożyli.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 07 Grudnia 2024, 21:30:00 »
Jakiś problem ze znalezieniem całego zestawu hamulców. Ma ktoś doświadczenie, gdzie szukać?

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 08 Grudnia 2024, 09:52:49 »
Doszedłem do tego co się stało. Wypadła jedna szpilka trzymająca szczękę.

Parę tygodni temu posypał się tylny hamulec w jednym z kół. Dwa miesiące temu wymieniali łożyska, pewnie , źle złożyli.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 08 Grudnia 2024, 20:34:59 »
zespół się siłownik zamka zamyka ale nie otwiera, próbowałem go rozebrać ale się nie udało, wystarczyło nim popukać po drzewie i coś tam zaskoczyło, wszystko działa:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 11 Grudnia 2024, 21:43:41 »
Już mam prototyp "straż baterii". Czyli urządzenie które będzie przerywało ładowanie baterii ładowarką zewnętrzną. Wystarczy wystawić skrajne napięcia i straż będzie po prostu przerywał rozłączał minus ładowarki. Oprócz tego straż, też umie mierzyć temperaturę i też będzie przerywał ładowanie. Gdy próbowałem ładować większym prądem baterię to zauważyłem, że się grzeje. Co daje straż, daje możliwość ładowania baterii byle jakim prądem, nawet można będzie podłączyć baterie wprost pod panele fotowoltaiczne i też się naładuje bez żadnych sterowników i przetwornic.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Grudnia 2024, 22:38:58 »
Zamontowałem ledy

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Grudnia 2024, 22:41:21 »
zespół się siłownik zamka zamyka ale nie otwiera, próbowałem go rozebrać ale się nie udało, wystarczyło nim popukać po drzewie i coś tam zaskoczyło, wszystko działa:)

Siłownik jednak dalej szwankował, musiałem go wymienić. Zamówiony nie pasował, więc musiałem przełożyć dźwignię ze starego

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Grudnia 2024, 22:43:44 »
Stan baterii

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 19 Grudnia 2024, 10:16:36 »
Stan baterii

Wczoraj byłem w trasie, przejechałem 300 km, zabrałem ze sobą ładowarkę elektromagnetyczną, nadaje z częstotliwością 300 Hz, pole przyjazne do organizmu człowieka. Bateria dziś pokazywała 69% pojemności. Wzrost pojemności jest zaskakującym zjawiskiem. W trasie katowałem samochód i gnałem prawie, tam gdzie możliwe do140kmh. Bateria raczej była ciągle rozładowywana. Nie mogę uwierzyć w to, że bateria zaledwie miejsc temu była totalnym złomem.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 04 Stycznia 2025, 15:15:25 »
Samochód odpaliłem z dodatkową baterię wszsytko działa. Opisałem szczegóły podłączenia i pierwszego odpalenia na elektrodzie, zapraszam po dalsze szczegóły tam, bo na elektrodzie jest łatwiejsze prowadzenie wątku.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4097269.html#21376486

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 05 Stycznia 2025, 14:37:02 »
Pod czas wycia samochodu, znalazłem dziurę pod tylnym kołem. Zalepiłem ją, taśmą dekarską, trzeba ją podgrzać wtedy się lepi. Na dachach działa na samochodzie może też zadziała.

<a href="https://www.imagevenue.com/ME19SBAK" target="_blank"> 1dz.jpg[/url]<a href="https://www.imagevenue.com/ME19SBAL" target="_blank"> 2dz.jpg[/url]<a href="https://www.imagevenue.com/ME19SBAM" target="_blank"> 3dz.jpg[/url]<a href="https://www.imagevenue.com/ME19SBAN" target="_blank"> 4dz.jpg[/url]<a href="https://www.imagevenue.com/ME19SBAO" target="_blank"> [img width= height= alt=5dz.jpg]https://cdn-thumbs.imagevenue.com/58/62/fe/ME19SBAO_t.jpg[/img][/url]<a href="https://www.imagevenue.com/ME19SBAP" target="_blank"> 6dz.jpg[/url]

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 05 Stycznia 2025, 19:48:04 »
Parę miesięcy temu miałem wypadek samochodem. Nie byłem sprawcą. Zapytany przez ubezpieczenie sprawcy czy potrzebuję samochód zastępczy, powiedziałem, że tak ale na już i, że pożyczę u sąsiada. Po wypłacie odszkodowania, zwróciłem się z zapytaniem: Witam, odebrałem dziś samochód. le dni mam wpisać za najem auta i jaką kwotę?. Odpowiedzieli, że 5 dni i podali kwotę. Ale samochód był u mechanika 11 dni. Zawarłem umowę najmu pojazdu z sąsiadem na 11 dni i tyle im policzyłem. Przyszłą odpowiedź, że przyznali kwotę za 5 dni, reszta nie zasadna. Nic na razie się nie odzywam, czekam aż wypłacą. Będę się odwoływał:) Robię tak już czwarty raz a raz dostałem więcej za najem auta niż odszkodowanie. Oczywiście ma to sens jak masz kilka aut i nie potrzebujesz auta zastępczego:) Posiadanie kilku aut nie ogranicza cię do korzystania z auta zastępczego.

kilka lat temu miałem wypadek samochody w którym ucierpiałem dosyć dotkliwie. Do dziś korzystam z rehabilitacji i w ogóle moje zżycie się zmieniło diametralnie. Nie byłem sprawcą. Mimo badań i wniosków lekarzy. Nie przyznano mi żadnego odszkodowania. Podałem do sądu sprawcę i firmę. Założyłem w summie 4 wnioski w różnych sądach. Zamierzam jeszcze co najmniej podać jeszcze jeden wniosek do sądu właściwego siedziby firmy. W dwóch na razie mi przyznano adwokata z urzędu i zwolniono od kosztów sadowych. Pierwszy etap przygotowawczy wykonałem samodzielnie, uczyłem się temu 3 lata. Analizowałem inne sprawy, czytałem prawo:). Jeden z  adwokatów okazał się kumaty i sporo mnie pomógł. Czym mnie zaskoczył, ile miałem odczynienie z adwokatami z urzędu to byli do bani, bak kontaktu i w ogóle nie chciało się im pracować.

Gdyby ktoś potrzebował rady w podobnych sprawach, to chętnie pomogę
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2025, 19:51:30 wysłana przez zero »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 10 Stycznia 2025, 06:52:01 »
Ciąg dalszy wymiany amortyzatorów. Wczoraj wymienili amortyzatory z przodu. Okazało się że są oryginalne nawet w stanie takim, że mogłyby sobie jeszcze pojeździć. Zadziwiające, że cokolwiek nie zdemontuję jest oryginalnym. Wszystkie zdemontowane części zostawiam, kto wie czy za parę lat nie będą na wagę złota:)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 08 Kwietnia 2025, 13:08:19 »
Nie mogłem dojść do tego czemu samochód pali 7 litrów. Ostatnio zaczął gasnąć pod czas jazdy. Odpiąłem czujnik powietrza i od razu wyniki poprawiły się, teraz pali 3,5l. Takie naprawy to ja rozumiem:) Zamiast wymieniać części na nowe, rezygnować ze starych:). Ktoś wie jaki tłumik zastępczy końcowy pasuje do tego modelu?

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #149 dnia: 09 Kwietnia 2025, 22:21:56 »
mam taki: Przepływomierz powietrza samochodowego 22204-21010 197400-2000
czy pasuje taki: 22204-22010 197400-2030 ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl