Autor Wątek: Toyota relax  (Przeczytany 16735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Toyota relax
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Lutego 2024, 08:34:18 »
Otóż twierdzi, że najlepiej kupować 2-3 latki, nie psują się, nie trzeba płacić za serwis ASO nie musi mieć AC i po roku zmienia auto na kolejne.
Tylko, że 2-3 latki mało kto sprzedaje, a jeżeli już, to trzeba uważać żeby nie natrafić na minę, bo może powodem tej sprzedaży jest jakaś wada ukryta samochodu, trudna do zdiagnozowania i naprawy, i właśnie z tego powodu jego właściciel go sprzedaje. No chyba, że zakup od znajomego, to jak najbardziej, dobry interes.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Lutego 2024, 08:44:23 »
Wiem, skurcze, miotam się z myślami, zobaczymy, co wymyślę. Nie jestem ignorantem, tylko nie mam za dużo kasy, emeryt jestem, choć bidy nie klepię.
Przede wszystkim zmień przyzwyczajenie w zakresie ubezpieczyciela. PZU to firma gdzie kasę przepala się bez zastanowienia. Bazują głównie na ubezpieczeniach grupowych w spółkach skarbu państwa i starszych ludziach przyzwyczajonych do narodowego ubezpieczyciela. W niewielu produktach są konkurencyjni na rynku. Nie pracuję tam, ale jestem dość dobrze poinformowany o mechanizmach tam panujących, ale z przyczyn oczywistych nie będę Was wprowadzał w szczegóły.
Uwierz mi że na rynku są inni ubezpieczyciele, którzy dają AC w cenie przyzwoitej, znacznie taniej niż w PZU, a rozliczenie ewentualnych szkód jest bez udziału własnego, na oryginalnych częściach bez amortyzacji i naprawa w ASO (bezgotówkowe rozliczenie szkody).
Bezsensowne generalizowanie. Trzeba weryfikować i sprawdzać a nie bazować na uprzedzeniach. 
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Lutego 2024, 08:48:03 »
Uwierz mi że na rynku są inni ubezpieczyciele, którzy dają AC w cenie przyzwoitej, znacznie taniej niż w PZU,
Pewnie , że są ale mi tylko PZU dawało ubezpieczenie AC w sensownej kwocie. Tak więc nie ma reguły

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Lutego 2024, 08:56:43 »
Pewnie , że są ale mi tylko PZU dawało ubezpieczenie AC w sensownej kwocie. Tak więc nie ma reguły
Warto też np. w CUK sprawdzić. Mają tam oferty kilku firm i czasem też możliwość jakiejś dodatkowej zniżki od siebie.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Lutego 2024, 09:03:20 »
Cytat: shark_ link=topic=56095.msg810304#msg810304  date=1709064143
I kto oszczędził ?
No wiadomo że Twój znajomy   :-)
Zasada którą stosuje już od dawna tylko musiałem ją trochę zmodyfikować o szybkie znudzenie autem oraz duże roczne przebiegi. W międzyczasie doszło kilka aspektów które skomplikowały sytuację no ale dla chcącego nic trudnego   :-)
Dokładnie tak. Różny ubezpieczyciel chce dotrzeć do różnych grup odbiorców. Jedno co ich łączy to w razie "W" oszukiwanie swoich klientów.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Lutego 2024, 09:17:08 »
. Jedno co ich łączy to w razie "W" oszukiwanie swoich klientów.
To prawda.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Lutego 2024, 16:54:48 »
. Jedno co ich łączy to w razie "W" oszukiwanie swoich klientów.
To prawda.
Kolejny raz mamy pełną zgodę. :)
Nikt tak nie oszukuje tak jak ubezpieczalnie.
Przy przyjmowaniu kasy obiecanki cacanki, jak trzeba wypłacić to ściema z jakąś amortyzacją itp.
U mnie wszystkie szkody z OC kończyły się w sądzie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Lutego 2024, 18:04:27 »

Po co w sądzie? Ja zderzak robiłem bezgotówkowo w ASO z OC sprawcy i do tego Auris był już po gwarancji. Mimo że uszkodzenie było niewielkie, wymienili zderzak na nowy. Nie było problemów. Na pewno nie zawsze jest tak różowo. Czasami bywają schody.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Lutego 2024, 18:26:02 »
Najlepsze teraz jest to, że  dadzą w salonie rabat przy kupnie nowego auta , tu jakiś bonus, może souvenir, dodatkowa gwarancja niewiele warta a oc/ac  tylnymi drzwiami  w kwocie  za którą  można z rodziną na tydzień jechać na Dominikanę. I tak jak piszecie jak co do czego to przy wypłacie konkretnej kwoty drugie dno. Jak mi postawili warunki ubezpieczenia przy zakupie furgonu to mało się nie przewróciłem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Lutego 2024, 18:47:38 »
Ja nawet się nie dziwię, że ubezpieczyciele kombinują. Zwyczajnie bronią się. Jest, skurde, teraz tyle oszustów, kombinatorów i cwaniaczków, tak kantują ubezpieczycieli, że zrobili sobie na tym źródło dochodów, a tracą na tym uczciwi - podwyżki składek, trudności w uzyskaniu odszkodowania, eh. Poza tym w takim ZUS-ie jest to samo. No i kto powie, że nie mam racji?
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2024, 18:49:51 wysłana przez fynooh »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Lutego 2024, 18:53:23 »
Dokładnie tak. Tak jak z tą akcją w Lidlu. Można było zwrócić puste opakowanie i dostać kasę z powrotem. Akcja była w całej europie chyba. U nas po 2 dniach odwołali ją po 2 dniach. Tyle osób zwracało opakowania. Kupowali, przekładali o zwracali…

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Lutego 2024, 18:58:18 »
Kupowali, przekładali o zwracali…

Jacyś pojebani ci ludzie. Jak tak można? Zresztą co się dziwić, skoro w naszym rządzie było to samo. Wybrańcy i reprezentanci narodu kradli równo, gdzie popadnie. Na koniec kariery 10 milionów to standard i samozadowolenie ogromne.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2024, 19:07:13 wysłana przez fynooh »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Lutego 2024, 19:03:11 »
Kupowali, przekładali o zwracali…

Jacyś pojebani ci ludzie. Jak tak można?
Mnie się nie pytaj, ja nie wiem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Lutego 2024, 22:25:26 »

Po co w sądzie? Ja zderzak robiłem bezgotówkowo w ASO z OC sprawcy i do tego Auris był już po gwarancji. Mimo że uszkodzenie było niewielkie, wymienili zderzak na nowy. Nie było problemów. Na pewno nie zawsze jest tak różowo. Czasami bywają schody.

Tylko akurat w moim przypadku poziom napraw blacharskich w ASO znacząco odbiega od tego czego oczekuje za takie pieniądze.
Zgodnie z KC, mam dostać zadośćuczynienie w pieniądzu, za wyrządzoną szkodę. Bez wciskania jakiś zamienników itp. Trzy razy składałem pozew przeciwko ubezpieczalni. Trzy razy dostałem to co chciałem, łącznie ze zwrotem za rzeczoznawcę itp. Ale znajomy prawnik, który pracuje dla PZU bez ściemniania wyjaśnił, że 1 na 100 się upomina, reszta łyka co im dają.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Lutego 2024, 13:33:07 »
Tylko akurat w moim przypadku poziom napraw blacharskich w ASO znacząco odbiega od tego czego oczekuje za takie pieniądze.

Z tym się zgadzam. Zderzak w Aurisie robili mi w ASO trzy razy. Za pierwszym razem było lekkie szpachlowanie i malowanie i wyszło dobrze. Za drugim razem zrobili tak, że widoczne było takie koliste jajo od szpachli i tak już zostało. Nie zdecydowałem się na poprawkę, bo za daleko mam do ASO i jest problem z zostawianiem auta i jeżdżeniem busami oraz psychiczny problem z ciągłym ściąganiem i zakładaniem tego zderzaka i osprzętu, czujników.  Za parę miesięcy dostałem w zderzak trzeci raz i wtedy wymienili na nowy, ale wyszło tak, że z kolei bardzo źle zaczęły działać czujniki parkowania. Coś popsuli, albo nawet podmienili, sam nie wiem. Zaczęli poprawiać, połowicznie zrobiło się trochę lepiej. Mieli poprawić resztę, żeby było bez zarzutu, ale w międzyczasie sprzedałem Aurisa. Cena za naprawę zderzaka była wtedy 800 zł, a w niezależnym warsztacie do 500 zł. Tak, że za sporo większe pieniądze naprawy lakiernicze w ASO pozostawiają wiele do życzenia, masz rację.
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2024, 13:48:59 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl