Autor Wątek: Yaris IV modyfikacje usprawnienia  (Przeczytany 11153 razy)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Yaris IV modyfikacje usprawnienia
« dnia: 02 Marca 2024, 23:43:02 »
Taki sobie wątek gdzie możemy wpisać co zrobiliśmy w yarisce.
Zacznę od mojej: w dzień w którym ją odebrałem a w zasadzie przez kilka zrobiłem konserwację podwozia: masa polimerowa na podłogę i nadkola(z demontarzem wydechu i wszystkich osłon), farba antykorozyjna na elementy zawieszenia, wosk w profile zamknięte. Żwiększyłem również grubość wygłuszenia/wypełnienia między błotnikiem a przednimi drzwiami. Później doszło wygłuszenie tylnych nadkoli od wewnątrz i podłogi bagażnika, wygłuszenie podłogi z tyłu i z przodu w kabinie, wymiana żarówek oświetlenia kabiny bagażnika i tablicy rej. na ledy (dwa rodzaje: do tablicy ciemniejsze żeby nie było festynu do kabiny i bagażnika jaśniejsze). Oprócz tego dodatkowy patent antyzłodziejski (odcięcię pewnego kluczowego obwodu), oklejenie dołów drzwi i progów folią oraz podniesienie fotela kierowcy (mam długie nogi i jeszcze nie spotkałem samochodu w którym nie musiałbym tego upgradeować) wraz z korektą jego nachylenia (podnosi komfort wsiadania).
Planowane: oklejenie maski, podświetlenie przycisków lampki wnętrza, wymiana przełączników szyb na podświetlane, wygłuszenie drzwi i niektórych osłon (np pod tylnym siedzeniem). Modyfikacja elektryki tak aby wraz ze światłami dziennymi świeciły się tylne pozycyjne i dołożenia lampek w drzwiachoświetlających podłoże wokół auta i być może lampki sufitowej w tylnej części kabiny (chyba w obudowie anteny)
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2024, 23:57:57 wysłana przez marx50 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Yaris IV modyfikacje usprawnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2024, 10:40:14 »
Ja w bagażniku dołożyłem po obu stronach listewki LED w czarnej obudowie i teraz nareszcie coś widać. Zasilane z oryginalnej lampki przez przejściówkę W5W aby nie ciąć instalacji.
Podobną listwę dałem na zaślepkę anteny z tyłu kabiny, bo fabrycznie panuje tam ciemność.

Fotel też zmodyfikowałem, ale tylko odchylenie.

Na tylnej osi dystanse 22mm, czarne obudowy lusterek(mam białą perłę).

Jeszcze kilka drobiazgów-są zdjęcia w moim wątku w Galerii.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2024, 10:43:25 wysłana przez ghost2255 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2024, 09:26:17 »
Założyłem podświetlone przełączniki do szyb. Niestety nie da się tu chyba zdjęć wrzucić pozostaje fotosik: https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/mx9vAwBcOwV3~gXakzvYRbVIQ2Kh8h
https://www.fotosik.pl/zdjecie/6be7744254f16a70

Wreszcie jest po chrześcijańsku i widać co się naciska a nie po omacku (mają piktogramy a nie tylko diody). Wgl cały czas nie umiem wyjść z podziwu nad pomysłem niepodświetlonych przycisków ale na szczęście udało się to rozwiązać.
Potrzebna jest mała korekta elektryczna bo przycisk pasażera w oryginale nie miał podświetlenia i chińczyki rozwiązały to jakoś tak że działa jak jest załączony zapłon. Przyciski kierowcy za to zawsze gdy włączone są światła.
A że mam wersję z oświetleniem ambientowym to tam się wepnę od strony pasażera ale to przy okazji wyciszania drzwi.
Aha i do listy życzeń dochodzi lampka oświetlenia schowka.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2024, 10:27:35 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2024, 13:48:48 »
Upgrade lampki wnętrza żeby wiadomo było gdzie naciskać po ciemku. Przy okazji poszedl przewód do tyłu i w okolice drzwi i schowka.
Pierwszy do lampki tylnej jaką mam zamiar założyć w obudowie anteny. Drugi do lampek podświetlenia drzwi które zrobie przy okazji wygłuszania i do podświetlenia schowka. Może coś dodam w lusterkach i będą się zaświecać przy podchodzeniu gdy wykryje kluczyk.
www.fotosik.pl/zdjecie/98ee31cbda05276a
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2024, 13:52:48 wysłana przez marx50 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2024, 15:03:15 »
Bardzo fajny mod.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2024, 15:07:05 »
Też jestem pełen podziwu. Ja nie mam takiej żyłki do ulepszania.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2024, 15:12:25 »
Ktoś się może z tego śmiać ale to auto w rodzinie zostanie na długo (albo będe tym jeździł ja albo przejdzie na małżonkę) i tak jak tu mówiliśmy na początku ma ono pewne braki. Więc mam wybór albo sie wkurzać na nie i np. szukać po omacku wspomnianych włączników a mega mnie to wkurza albo to naprawić. Normalnie by włozyło sie lampke z innego modelu/wersji ale nie widzę nic takiego co by pasowało a ten cały ecall tam zaszyty komplikuje sprawę.
Tu inne ujecie:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/432335ac2c65e450
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2024, 15:25:02 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2024, 15:20:05 »
Ktoś się może z tego śmiać
Nie ma się z czego śmiać, robisz to profesjonalnie, a nie odpustowo upiększasz auto jak niektórzy. Można się tylko wkurzać, bo każdy dopłaciłby pewnie ten tysiąc złotych, żeby mieć to wszystko bez własnej pracy i majsterkowania.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2024, 15:30:29 »
No niestety odpustu troche też jest bo mam 100 m drogi szutrowej która obija drzwi i progi więc poszła folia carbon
www.fotosik.pl/zdjecie/b368d822240065cf

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2024, 15:32:52 »
Ja w RAV4 sprzed liftu też mam te lampki nie podświetlone i świetnie Cię rozumiem.
Edit: no...te dwa kolory zamierzone? Bo faktycznie "dziwaczny" pomysł.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2024, 15:36:17 wysłana przez Krisman »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2024, 15:38:36 »
Nie lepiej było jakiś PPF przezroczysty?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marca 2024, 15:48:17 »
Ja w RAV4 sprzed liftu też mam te lampki nie podświetlone i świetnie Cię rozumiem.
Edit: no...te dwa kolory zamierzone? Bo faktycznie "dziwaczny" pomysł.
Zamierzone- pomarańczowy jest do funkcji door, białe "normalne". Ta lampka jest jakaś mega nieprzyjazna jak dla mnie. Zwykle jest przełącznik -off-door-obie lampki i do tego przyciski dla kierowcy i pasażera. Tu przycisk dla door taki sam jak pozostałe  Już taki pesel i w pamięci tyle wozideł że pier..li mi się.
Zastanawiam się nad tylna lampką. Wziałbym z avensisa etc. żeby było tez z toyoty (taka jak jest przy osłonkach przeciwsłonecznych wymiarami powinna się tam zmieścić w tym deklu od anteny ale ona nie ma przelącznika a chciałbym zachowac funkcje off-door-włączona(pociągniete przewody na to pozwolą. Więc trzebaby poszukać czegoś niewielkiego ale z takim wlaśnie przełącznikiem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marca 2024, 15:50:48 »
Pytałem o folię  :)
Lampki extra.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2024, 15:54:36 »
Nie lepiej było jakiś PPF przezroczysty?
Ghost2255, Krisman
po primo nie bardzo umiem to kleić, po secundo kierowałem sie inspiracjami z neta gdzie dwa kolory zwykle są:
W selection style mam czarny dach i czarny bok pasuje ale srebrny, hm sam nie wiem. Idea był taka żeby nie było smutne jak p..da. Najwyżej się zmieni ;-). Zobaczymy jak bedzie z letnimi kołami bo tu są zimowe stalówy

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.metamark.co.uk%2Fmedia%2Fblog%2FMDC_Yaris.jpg&tbnid=JUNzJ2MI7IPY7M&vet=12ahUKEwiur9jzsuKEAxXkxwIHHfl3B3IQMygVegQIARB1..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.metamark.co.uk%2Fblog%2Fbarn-find-wraps-have-arrived.html&docid=V949csbpJxmKXM&w=1044&h=500&q=yaris%20gr%20wrap&safe=active&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwiur9jzsuKEAxXkxwIHHfl3B3IQMygVegQIARB1
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2024, 16:05:46 wysłana przez marx50 »

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Marca 2024, 19:48:14 »
Fajne te mody. Ja zrobiłem regulowany podłokietnik, lampke LED z czujnikiem ruchu na baterie w bagażniku (dzięki czujnikowi trzymie już rok bez wymiany baterii), miękkie podusie na tulelu środkowym na kolana. Chciałem dać lampkę LED na tył bo panują tam ciemności ale nie mam pomysłu jak to zrobić.
Co do wymiany żółtych żarówek na przód na ledy. Trudne to jest?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl