Autor Wątek: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?  (Przeczytany 22712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
Moje pytanie wzięło się stąd, że fabryczny serwis Toyoty mówi ,,nie zawracaj pan sobie tym głowy", zaś Podręcznik Użytkownika (Corolla HB -TS) mówi jedynie żeby przez pierwsze 800km nie ciągać przyczepy. I w związku z tym, kiedy wymieniacie olej po raz pierwszy ? Po 15 tys. km jak mówi plan serwisowy, apka MyToyota i Podręcznik Użytkownika ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2024, 16:08:44 »
Jeśli kupisz Suzuki Swace to olej wymienisz po pierwszym 1000km a jeśli Corolle to po pierwszych 15000km.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2024, 16:22:05 »
Mam 1,5 tys nalotu. Nie pałuję zimnego silnika, nie przekraczam 140 km/h,  staram się nie trzymać jednostajnych obrotów silnika, nie stosuję trybu kick-down (but w podłodze).
Nosilem się z zamiarem wymiany oleju po 2 tys. Kierownik serwisu ASO  w prywatnej rozmowie spytał ile zrobię w rok, odpowiedziałem ok 8-9 tys. Stwierdził nie ma sensu. Pozatym trzeba mieć na uwadze że silnik faktycznie robi połowę przebiegu bo druga połowa jest na prądzie.
No i leję e5 czyli pb98
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2024, 17:34:13 »
Wymień olej wraz z filtrem. Będziesz spać spokojnie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Lesniea

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2023 TS
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2024, 17:57:33 »
Pytałem w ASO ile kosztuje wyłącznie wymiana oleju (tzn. Olej Toyota 0w20+filtr) i krzyknęli 650 ;( , ogólnie przeważają opinie by olej wymienić po 1500-2000 km. Ponadto zdarzają się wpisy o znajdowaniu opiłków  na bagnecie (widziane gołym okiem). Na razie nic takiego nie zauważyłem w Corolla TS 1.8 Hybrid.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2024, 21:19:14 »
Fabrycznie jest 0w16 i tego trzymaj

ciezki_paluch

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2024, 01:41:51 »
Ja bym dodał jeszcze, że warto sprawdzić poziom oleju.
W mojej E12 po każdej wymianie oleju serwis wlewał około 3/4 litra oleju powyżej zalecanego poziomu (czyli połowa pomiędzy min a max).
I nowej jest podobnie - poziom oleju powyżej max.
Sam nie wiem kogo słuchać, bo wg jednych ekspertów oleju można zalać dwa litry więcej i nic się nie będzie działo, a według innych trzeba się trzymać zaleceń na bagnecie.
Ja uważam że jeśli jest zalecenie w instrukcji między min a max, to powinno się tego przestrzegać.
A mechanicy z ASO powinni na pamięć znać ilość oleju jaką powinno się do danego silnika nalać.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2024, 05:24:14 »
Podręcznik Użytkownika (Corolla HB -TS) mówi jedynie żeby przez pierwsze 800km nie ciągać przyczepy
Tam jest dokładniej rozpisane w instrukcji do 1000 km jak postępować str 184. Czy wymieniać olej, znając życie ponad 99% ludzi tego nie robi i jakoś żyje.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2024, 16:40:00 »
Wymień olej wraz z filtrem. Będziesz spać spokojnie
Po jakim przebiegu ?

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2024, 16:42:57 »
Podręcznik Użytkownika (Corolla HB -TS) mówi jedynie żeby przez pierwsze 800km nie ciągać przyczepy
Tam jest dokładniej rozpisane w instrukcji do 1000 km jak postępować str 184. Czy wymieniać olej, znając życie ponad 99% ludzi tego nie robi i jakoś żyje.
Strona 184 Podręcznika Użytkownika Toyota Corolla HEV HB-TS : Nawigacja i system multimedialny

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2024, 16:51:11 »
Jeśli kupisz Suzuki Swace to olej wymienisz po pierwszym 1000km a jeśli Corolle to po pierwszych 15000km.
Napisałem : Toyota Corolla HB TS GR i nawet fotkę dodałem

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2024, 17:13:22 »
ciezki_paluch
Toyot Leżący

Samochód:: Corolla 2.0 TS

« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 01:41:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja bym dodał jeszcze, że warto sprawdzić poziom oleju.
W mojej E12 po każdej wymianie oleju serwis wlewał około 3/4 litra oleju powyżej zalecanego poziomu (czyli połowa pomiędzy min a max).
I nowej jest podobnie - poziom oleju powyżej max.
Sam nie wiem kogo słuchać, bo wg jednych ekspertów oleju można zalać dwa litry więcej i nic się nie będzie działo, a według innych trzeba się trzymać zaleceń na bagnecie.
Ja uważam że jeśli jest zalecenie w instrukcji między min a max, to powinno się tego przestrzegać.
A mechanicy z ASO powinni na pamięć znać ilość oleju jaką powinno się do danego silnika nalać.
Fabrycznie zalane na MAX oleju. Natomiast serwisanci (nie tylko Toyoty) leją na max i wyżej. Jak ich złapiesz na tym, te same durne gadki ,,nie ma znaczenia". Otóż ma ! Kiedy odkręcisz korek wlewu oleju - czujesz zapach benzyny ?

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2024, 17:17:15 »
Tak, wiem. I tylko w ASO Toyota. Bo zawodowi handlarze olejem, akurat 0W16 Toyoty ,,nie ujawniają pochodzenia ani karty produktu". Sprawdziłem.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2024, 17:22:02 »
Moje pytanie wzięło się stąd, że fabryczny serwis Toyoty mówi ,,nie zawracaj pan sobie tym głowy", zaś Podręcznik Użytkownika (Corolla HB -TS) mówi jedynie żeby przez pierwsze 800km nie ciągać przyczepy. I w związku z tym, kiedy wymieniacie olej po raz pierwszy ? Po 15 tys. km jak mówi plan serwisowy, apka MyToyota i Podręcznik Użytkownika ?
Mój zaprzyjaźniony doradca ASO (znamy się jeszcze z jego poprzedniej pracy w innej marce) doradził wymianę oleju po ok. 2-3 kkm. Wymieniłem po 2,5 kkm. Za tydzień jadę na przegląd po 15 kkm. Poziom oleju na bagnecie cały czas ten sam, zmienił się trochę kolor (ściemniał, więc go widać  :-) ). Olej TGMO 0W16.
Co do docierania, to tak do 2 kkm unikałem gwałtownego przyśpieszania, mocnego hamowania silnikiem, jazdy ze stałymi obrotami, nie przekraczałem 120 km/h.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marca 2024, 17:23:48 »
Tak, wiem. I tylko w ASO Toyota. Bo zawodowi handlarze olejem, akurat 0W16 Toyoty ,,nie ujawniają pochodzenia ani karty produktu". Sprawdziłem.

https://eneosoil.pl/produkty/eneos-x-prime-0w-16/
Rozważ taki.
194 zł to nie 600 zł

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl