Autor Wątek: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?  (Przeczytany 22740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Odp: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Marca 2024, 20:25:30 »
Dyskusja jak wiele innych, też się nad tym zastanawiam i jedyne ciekawe informacje to badania oleju. Pytanie, czy te zwiększone wartości metali coś zmieniają w ogólnym korzystaniu z auta. Mój interwał wymiany i tak będzie na poziomie 10-12 tys. km, bo tak użytkuje auto na rok. Wychodzi, że po 20 latach i tak ledwo dobije do 250 tys. km, więc znając moje szczęście auto się samo rozleci ;)
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Marca 2024, 23:10:09 »
Jak widać wciąż wielu użytkowników nie wyszło z epoki dużego fiata i poloneza...
Nie miałem ani jednego z tych złomów, które podałeś jako swoje wzorce.  W kwestii pracy, spasowania, docierania układu cylinder-tłok w silniku spalinowym nie zmieniło się NIC. Zmieniła się technologia. Silniki są dzisiaj projektowane na max 250 tys. km a prototypy pakowane pod maski. Ty jesteś kierowcą testowym, ale Twoich uwag nikt nie słucha. Najbardziej się zmienił PR - wszystkie samochody są najlepsze i bez wad. Kupiłem toyotę  żeby nie jeździć co tydzień do serwisu ( jak moim VW) żeby po 100 tys nie padł silnik (jak w audi FSI). Na moje pytanie dostałem już wyczerpujące odpowiedzi, za które jestem wdzięczny. W miarę zdobywania doświadczeń  z toyotą podzielę się nimi z Użytkownikami.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Marca 2024, 00:16:53 »
To na koniec powiem Ci, że moje bezawaryjne 380 tys.km hybrydowym Aurisem to pikuś. Znajomy ma już ponad 520 tys.km przejechane tyle że  na LPG. Podobnie jak ja oleju w eCVT nie zmieniał od nowości bo to zapewne kolejny Twój dylemat będzie za jakiś czas, zmieniać czy nie zmieniać :)

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Marca 2024, 16:24:27 »
To i ja swoje zdanie wtrącę. Mam 1.2 t Toyotkę i olej wraz z filtrem wymieniłem przy ok 1000km (chyba 950 km).
Uwazam, ze ma to sens, na początku przez jakieś 3 tys silnik się układa podczas normalnej eksploatacji, wiec opiłki są a jakże. Opiłki pojawiają się oczywiście później, ale na początku bardziej je widać. Nowy filtr je wyłapie i zatrzyma jeśli jest drożny, jeśli jest zapchany, to te opiłki pójdą w obieg i bedą siać zniszczenia.
Dodajmy do tego, ze w pierwszym oleju znajdują się dodatki chemiczne wynikające z samego montażu elementów silnika, które niekoniecznie są pożądane w oleju i mają wpływ na jego jakość, czy PH. Raczej szedłbym w te stronę, ze lepiej wymienic olej, niż go nie wymieniać przez dłuższy czas.
Przez jakieś 6 tys km samochodem jeździłem delikatnie, starałem się nie pokonywać krótkich odcinków, zapalać/gasić, do tej pory tankuje paliwo premium, wymieniam olej co ok 10tys km. Mam nastukane prawie 52 tys km. Powodzenia.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Marca 2024, 16:28:22 »
Spytam przewrotnie  :shock:
A co ile wymieniacie filtr paliwa  :grin:
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Marca 2024, 17:12:21 »
Jako, że zainicjowałem dyskusję, więc może ją zakończę (jeżeli ktoś ma coś do dodania, proszę pisać !) . Na koniec coś na pokrzepienie serc wszystkich toyociarzy  :grin: Pewien wybitny spec motoryzacji, właściciel sieci serwisów, postanowił zaszpanować i kupił Cadillaca za niemal milion złotych. Cadillac okazał się szrotem a do tego nie ma prawa jeździć po polskich drogach. Więc właściciel sieci MK4 pomyka Toyotą  :grin: :cool:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Marca 2024, 18:11:12 »
Co tylko dobitnie pokazuje jaki z niego „spec”…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Marca 2024, 18:33:10 »
Więc właściciel sieci MK4 pomyka Toyotą
Chyba M4K Garage.
Nie znam , ale myślisz, że Ty jesteś lepszy?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Marca 2024, 19:21:45 »
Podpytałem chandlowca czy wymieniać olej po 1000km?  Odpowiedź brzmiała jak chcem pojeździć dłużej ravką to lepiej wymienić. Zrobię to poza Aso. Czy muszę kupować oryginał filtr oleju czy może być zamiennik? Czy jak będzie zamiennik nie przyczepia się później na 1 przeglądzie?

Ręce opadają. Sprawy proste, jak drut, a ludzie mają takie dylematy, aż im głowy od tego parują. Nikt normalnie nie pyta się handlowców, kiedy wymieniać olej. Raz, że handlowiec to handlowiec i może guzik wiedzieć, a poza tym to są sprawy oczywiste, są też instrukcje obsługi. Ja oczywiście chcę pojeździć dłużej, tzn. bezproblemowo i żeby kupujący moje auto był zadowolony i żadnego oleju po 1000 km nie wymieniałem. Zrobili mi to na I przeglądzie, po 15 tys. km. Na drugi przegląd dostarczyłem swój olej, Toyota 0W 16, i nieoryginalny filtr Hengst. Nieoryginalne mam też filtry powietrza i klimatyzacji, bo ASO-wski filtr klimatyzacji to straszny łach był. Od razu zmieniłem na swój Hengst. Jedynie filtr fabryczny był ok. W nowym aucie opiłków w oleju może i trochę jest, ale na pewno nie jest to garść, że zapcha filtr. Te parę drobnych opiłków wychwyci filtr i na pewno nie będą one krążyły i niszczyły silnika. Auto docierałem normalnie je eksploatując, bez żadnych zabiegów. Prosto po wyjeździe z salonu wracałem do domu 60 km ekspresówką z prędkością 120 km/h, gdzie obroty silnika były w granicach 1200 - 1500, czyli niewielkie i w sam raz na docieranie.. W tej chwili mam przejechane 32 tys. km, oleju od wymiany do wymiany nie ubywa mi ani na milimetr, ani też nie przybywa, jak to tu gdzieś piszą o przybywaniu oleju. Spróbowałem tu streścić swoją odpowiedź na kilka zapytań powyżej :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2024, 19:25:52 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Marca 2024, 20:11:05 »
Pewien wybitny spec motoryzacji
Wybitny ;-)

Więc właściciel sieci MK4 pomyka Toyotą
Ale jeździ tą Toyotą którą wybitnie obsmarował czy ta którą potem wybitnie chwalił ? A nie sorki to są dwie te same Toyoty   :-)
To jest pikuś  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Marca 2024, 20:31:45 »
Ale jakże symptomatyczne…

A którą Toyotą jeździ? Tak przez ciekawość a nie śledzę tego osobnika. Irytuje mnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Marca 2024, 01:01:13 »
Uwazam, ze ma to sens, na początku przez jakieś 3 tys silnik się układa podczas normalnej eksploatacji, wiec opiłki są a jakże. Opiłki pojawiają się oczywiście później, ale na początku bardziej je widać.
serio widziałeś te opiłki ? Policzyłeś je, a może zważyłeś ?
Przez jakieś 6 tys km samochodem jeździłem delikatnie, starałem się nie pokonywać krótkich odcinków,
Jak miałeś do przejechania 2-3 km to szedłeś pieszo, jechałeś rowerem, a może dodatkowo nadkładałeś drogi samochodem i robiłeś zamiast dwóch piętnaście kilometrów ?
żadnego oleju po 1000 km nie wymieniałem. Zrobili mi to na I przeglądzie, po 15 tys. km.
normalne podejście
W tej chwili mam przejechane 32 tys. km, oleju od wymiany do wymiany nie ubywa mi ani na milimetr, ani też nie przybywa,
i zrobisz jeszcze 10 x 32 tys i nic nie będzie się działo. Przy pierwszym moim VVTi zrobiłem 175 tys. bez wymiany oleju po pierwszym tysiącu i jakoś opiłków i innych glutów nie zauważyłem. Obecne auto uzytkowane jest tak samo. Ma 102 tys. i wymiana co 15 tys. i również nic złego się nie dzieje.
Prosto po wyjeździe z salonu wracałem do domu 60 km ekspresówką z prędkością 120 km/h,
Ja wracałem z Warszawy do Pabianic A2. Więc na początek Corolla przerobiła wszystkie prędkości od 0 do 140 km/h i jakoś się nie zepsuła po drodze do domu.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Marca 2024, 10:40:23 »
Przez jakieś 6 tys km samochodem jeździłem delikatnie, starałem się nie pokonywać krótkich odcinków

Ta delikatność może przynieść więcej szkody, niż pożytku. To podejście z czasów Polonezów, Maluchów i Syrenek. Teraz auta dociera się, jeżdżąc normalnie, a nie delikatnie. W sumie teraz nie ma czegoś takiego, jak docieranie. Silniki są teraz staranniej obrobione i wstępnie dotarte w fabryce, że po odbiorze auta, wsiadamy i normalnie jeździmy, oczywiście bez skrajności, jak np. but w podłodze, szczególnie na zimnym silniku. Ja, mimo że jestem starszej daty i pamiętam Polonezy, duże fiaty, Syrenki i maluchy i delikatne techniki ich docierania, teraz w Corolli nie przechodziłem żadnego okresu docierania, jeździłem od razu normalnie, na krótkich i bardzo krótkich odcinkach też.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2024, 10:43:27 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Marca 2024, 22:26:47 »
W sumie teraz nie ma czegoś takiego, jak docieranie. Silniki są teraz staranniej obrobione i wstępnie dotarte w fabryce
Możesz nas oświecić, gdzie i jak w fabryce silników Toyota Motor Poland (w Wałbrzychu albo Jelczu) ,,wstępnie docierają silniki" ?
Jak znajdziesz chwilkę, przeczytaj Podręcznik Użytkownika Toyoty HB : do przebiegu 800km nie ciągać przyczep. Znaczy się ,,Toyota delikatna" :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Marca 2024, 00:31:06 »
U mnie jest jeszcze lepiej bo "w ogóle nie ciągać przyczep". Auris HSD.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl