Autor Wątek: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?  (Przeczytany 22736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
Odp: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?
« Odpowiedź #105 dnia: 13 Marca 2024, 21:26:36 »
ps. Najfajniejszy jest filmik o cichej Camry.
Lepszy od ględzenia Pertyna o cichej Toyocie TS GR Sport ?

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 13 Marca 2024, 21:43:16 »
Nie zakładałem dyskusji o PF125 czyli złomach z PRL-u. Ani o tym jak Włosi wydymali komunistów z Warszawy, bo polski fijat PF125p miał tyle wspólnego z włoskim Fiat 125, ile moja Toyota GR Sport z Ferrari.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 14 Marca 2024, 08:20:13 »
Serwisy, nie tylko Toyoty, oszczędnie gospodarują prawdą.
Oczywiście bo ASO Toyoty nie chce zarobić dlatego nie rekomenduje wymiany oleju po 1000 km. Tacy łaskawcy. Za to  Ty jesteś taki mądry, że  nawet znasz się na motoryzacji z czasów PRL, tylko nie wiedzeć czemu same bzdury wypisujesz.
Nie zakładałem dyskusji o PF125 czyli złomach z PRL-u
125p, był w tamtych czasach konkurentem takich samochodów jak Simca 1300/1500, Peugeot 404 czy Ford Cortina, ale o nich to pewnie nawet nie słyszałeś
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 08:24:25 wysłana przez pireus »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 14 Marca 2024, 09:49:55 »
Panowie - ja tylko przypominam, że wypadałoby wrócić do meritum inaczej będą żółte kartki. :-)

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Marca 2024, 10:31:24 »
Oczywiście bo ASO Toyoty nie chce zarobić dlatego nie rekomenduje wymiany oleju po 1000 km. Tacy łaskawcy.
Cała ,,filozofia sprzedaży" Toyoty podporządkowana jest klientom flotowym. Serwis również. Ma być tanio. W eksploatacji. Interwał przeglądów i serwisów olejowych 15 tys km. To i tak lepiej niż VAG, skąd emigrowałem - tam wylansowali system Long Life (co 30 tys. km). Dlatego warsztaty jeszcze żyją.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Marca 2024, 11:10:07 »
Cała ,,filozofia sprzedaży" Toyoty podporządkowana jest klientom flotowym.
Nie tylko Toyoty.
A życie polega na tym żeby nie popadać w skrajności. Ja zawsze wymieniałem olej co 15 tys. lub co rok i nigdy nie miałem problemów.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 11:11:58 wysłana przez pireus »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #111 dnia: 14 Marca 2024, 12:32:17 »
Ja zawsze wymieniałem olej co 15 tys. lub co rok i nigdy nie miałem problemów.

Ja też :-):-):-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #112 dnia: 14 Marca 2024, 12:59:59 »
Ten tego no...mam wrażenie, że tu olej został w połowie ( jsk nie lepiej) stary ;)
https://youtu.be/mee_q7LQFME?si=mdR5qH3OIxfkfW5d
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 14 Marca 2024, 13:24:50 »
Jeszcze trochę głupot i na kolejnym forum będzie VAG & Toyota emigrant
Tylko wtedy, kiedy Niemcy wrócą do swoich najlepszych silników i tradycji moto. Ale najpierw musi się skończyć zielone szaleństwo :cheesy:

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Marca 2024, 13:28:48 »
A życie polega na tym żeby nie popadać w skrajności. Ja zawsze wymieniałem olej co 15 tys. lub co rok i nigdy nie miałem problemów
Po to właśnie założyłem wątek, żeby poznać opinie prawdziwych użytkowników, jeżdżących corollą ostatniej generacji. Bo opinii ,,internetowych speców" mam po uszy

pireus

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 14 Marca 2024, 13:47:47 »
Po to właśnie założyłem wątek, żeby poznać opinie prawdziwych użytkowników, jeżdżących corollą ostatniej generacji. Bo opinii ,,internetowych speców" mam po uszy
Myślę, że w tym przypadku marka nie ma specjalnie żadnego znaczenia. Ten interwał dotyczy  prawie wszystkich samochodów normalnie eksploatowanych.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 22 Kwietnia 2024, 16:26:20 »
Jako podsumowanie tej jakże owocnej i pożytecznej dyskusji niech posłuży fotka próbki oleju 0W16 z silnika Toyoty po przebiegu 2900 km. W tzw. próbie bibułowej widać tysiące opiłków metalu, opiłki widać również na bagnecie do pomiaru poziomu oleju. Co ciekawe, z dwóch ASO Toyoty zostałem kulturalnie przegnany ,,a po co to panu, nie ma sensu"[/img][/img]

Toyota-Oil-change-2900-km" border="0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #117 dnia: 22 Kwietnia 2024, 16:29:42 »
U Ciebie na bagnecie też widać opiłki? Powtarzam, trzeba było Suzuki Swace kupić to miałbyś nakaz wymiany oleju po 1000km i spokój wewnętrzny, którego jak widać zaznać nie możesz (albo nie chcesz).

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #118 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:51:44 »
Jako podsumowanie tej jakże owocnej i pożytecznej dyskusji niech posłuży fotka próbki oleju 0W16 z silnika Toyoty po przebiegu 2900 km.

Nie wiem czy to zdjecie tak dziewnie oddaje ale ten olej wyglada na ciemniejszy niz ten, ktory wymianialem w oplu po 10K - oczy przecieram ze zdziwienia.

W ogole zawsze zwyklem wymieniac olej co 10-12K i tu mysle tez trzymac sie tej reguly. Obejrzalem sobie troche testow na kanale R2D to tez wychodzilo, ze to jest taka calkiem przyzwoita granica.

Czy wymiana co 15K zabije silnik ?
Jestem zdania, ze jesli nie mowimy o jakis porabanym stylu jazdy to nie. Pewnie tez w wiekszosci przypadkow do dlugich przebiegow nic takim silnikom z tego tytulu nie bedzie.

Teraz mialem wymiane po 1K i przywiozlem do ASO swoj olej - 4+1L i ta 1L nie uzyli wcale. Ile wlali z tego 4L nie wiadomo.

Po co swoj olej ?
Po obejrzeniu roznych testow stwierdzilem, ze chce zmienic. Dodatkowo ten nowy ma inny kolor - przez co juz na bagnecie mozna sprawdzic czy w ogole zostal wymieniony...

Co dalej w kwestii docierania ?
Kolejna wymiane mysle zrobic po 4K i moze poza ASO. Nigdy sie nie dowiem ile z tej banki 4L zostalo uzyte.

Wszystko nad czym tu mysle dyskutujemy mozna by sprowadzic do slowa "rozrzutnosc". Czy rozrzutnoscia bedzie przelewanie przez silnik nadmiernych ilosci oleju czy raczej niewystarczajaca dbalosc prowadzaca do problemow z silnikiem ? Ciezko ustalic gdzie jest ten zloty srodek a tez kazdy bedzie go widzial w innym miejscu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #119 dnia: 23 Kwietnia 2024, 10:58:19 »
Kolor oleju  świadczy o tym, że spełnia swoje zadanie myjąc nagary powstałe przy bezpośrednim wtrysku, choć w moim benzynowym 2.0 takich efektów nie widać ( jest czysty) Może hybrydy mają ciężej z powodu ciągłego włącz/wyłącz i sporego rozrzedzania oleju paliwem.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 11:02:06 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl