Autor Wątek: Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?  (Przeczytany 19877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marca 2024, 12:35:24 »
Ale w statystyki i realne ceny średnie zakupu chyba wierzysz? :)
Bo są firmy specjalistyczne w tym temacie i wystarczy zajrzeć, porównać i nie brnąć uparcie, że "moja mojsza jest zawsze najmojza"
Tak, hybrydy są droższe w zakupie jako nowe i tak, za egzemplarze do 7 lat weźmiemy z zasady więcej. Tyle że ta różnica, w pond 80%, nie rekompensuje  ceny zakupu...Teraz rozumiesz?
Co do taxi i tej specyficznej gamy modeli, nie o tym przecież mowa. :)
To że. np. starsze  Priusy ma tą niszę w "paznokciu" każdy wie.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2024, 12:37:52 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marca 2024, 12:37:31 »
Jedne auta trzyma się inwestycyjnie co robię,
Piszesz o tym z tajnym VIN-em?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2024, 13:22:36 »
"moja mojsza jest zawsze najmojza"
Ok niech będzie Twojsza racyja    :-Pżyczę Ci tego tak samo ja właścicielom aut na pb żeby je sprzedawali w cenie aut h   :grin:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2024, 13:30:13 »
Na zakończenie dodam, że jazda hybrydą może i niezbyt opłacalna przy małych przebiegach

Poprawiam, bo niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Miałem na myśli, że zakup hybrydy może i słabo opłacalny przy małych przebiegach, ale nie chodzi o kasę i o opłacalność, tylko o to, że jazda hybrydą jest bezcenna, frajda i fajna zabawa. Ja tam nie rozpatruję tego wszystkiego w kategoriach opłacalności, czy strat i zysków przy sprzedaży, jak to tu wyżej piszecie. Jeśli stać mnie na zmianę auta, to sprzedaję jedno w/g cen rynkowych, kupuję nowe i cieszę się z jazdy.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2024, 15:11:17 »
No i fajnie, jeden ma fun z jazdy hybrydową corollą, a inny benzynowym  V6, V8, czy V12  ;)
Różne są potrzeby, a sprawiedliwie nie oznacza po równo.  :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2024, 19:15:29 »
Wiem, nie dyskutuję z tym. Odpowiadam tylko Dexter-owi na temat hybrydy, bo zastanawia się, co kupić.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2024, 19:31:45 »
Wiem, nie dyskutuję z tym. Odpowiadam tylko Dexter-owi na temat hybrydy, bo zastanawia się, co kupić.
Opisałeś jazdę hybrydą niczym Zientarski :laugh:  może się wydać to dziwne ale przyznam Ci rację bo uważam że w pewnych warunkach i przy określonych potrzebach/upodobaniach kierownika jazda nią jest bardzo przyjemna i trudna do zastąpienia przez zwykle automaty a tym bardziej przez skrzynki typu DSG.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Marca 2024, 19:48:05 »
 A ja gdzieś przeczytałem, że wszystkie hybrydy ze skrzyniami cvt nadają się tylko dla kierowców taxi,  bo ani to jedzie ani to frajda. Może to był zwolennik DSG , albo innego automatu dwusprzęgłowego?  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Marca 2024, 20:06:37 »
Na zakończenie dodam, że jazda hybrydą może i niezbyt opłacalna przy małych przebiegach

Poprawiam, bo niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Miałem na myśli, że zakup hybrydy może i słabo opłacalny przy małych przebiegach, ale nie chodzi o kasę i o opłacalność, tylko o to, że jazda hybrydą jest bezcenna, frajda i fajna zabawa. Ja tam nie rozpatruję tego wszystkiego w kategoriach opłacalności, czy strat i zysków przy sprzedaży, jak to tu wyżej piszecie. Jeśli stać mnie na zmianę auta, to sprzedaję jedno w/g cen rynkowych, kupuję nowe i cieszę się z jazdy.
Ja jestem na etapie zabawy spalaniem. Poza tym to wygodne wozidło do przemieszczania się z punktu A do B.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2024, 13:29:08 »
Ja jestem na etapie zabawy spalaniem.

A, no właśnie. Ja cały czas bawię się spalaniem, przełączaniem się na prąd - spalina i odwrotnie, bawię się hamowaniem generatorem i obserwowaniem wskaźnika hamowania, bawię się obrotami silnika w czasie przyspieszania i obserwowaniem obrotomierza i wskaźnika mocy, bawię się też i rozkoszuję płynnością i ciszą w czasie ruszania spod świateł i w czasie jazdy oraz bawią mnie też miny innych kierowców w czasie manewrów na parkingu, kiedy nie słychać silnika spalinowego ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2024, 13:48:19 »
Dokładnie tak.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Dexter_

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2024, 14:40:57 »
Dlaczego lekko w stronę hybryd? Mocno spoglądaj! Ja robię hybrydą nie więcej, jak 12 - 13 tys. rocznie, w zimie miewam dłuższe przestoje i żadnych problemów z elektryką. Warunkiem powodzenia jest, moim zdaniem, brak w hybrydzie jakichś dodatkowych urządzeń pobierających prąd /alarm, wideorejestrator wpięty w instalację/, zaopatrzenie się w niedrogi multimetr do mierzenia napięcia akumulatora i ewentualnie dobrą ładowarkę mikroprocesorową oraz byleby akumulator nie był ten "słynny", turecki Multu i nie masz się czego obawiać. Jak hybrydka ma ci dłużej postać, to raz na jakiś czas możesz zmierzyć napięcie akumulatorka 12 V i jeśli spadnie poniżej, powiedzmy 12,4, to, jak mawia kolega przmor, bo to jego mądra rada, którą jak trzeba, to stosuję, włącz po prostu hybrydkę i z wyłączonym nawiewem pozostaw na P na jakąś godzinę i auto samo się odpowiednio naładuje, że znów będziesz miał na jakiś czas spokój. Możesz też użyć ładowarki do podładowania akumulatorka, gdyby napięcie spadło. Moja Corolla potrafi stać bez ruchu w zimie i 10 dni i nic się nie rozładowuje, prądu nic nie ubywa. No, ale ja nie mam autoalarmu, a wideorejestrator mam wpięty w gniazdo zapalniczki, gdzie po wyłączeniu auta nie ma napięcia. Na zakończenie dodam, że jazda hybrydą może i niezbyt opłacalna przy małych przebiegach, jak to tu piszą niektórzy, ale za to jaka przyjemna ;) Jazda hybrydą to po prostu fajna zabawa ;)
Możesz napisać, dlaczego nie bierzesz pod uwagę tego nowego silnika 3 cylindrowego 125 KM? Czy z uwagi na 3 cylindry, czy wtrysk bezpośredni, czy z jakiejś innej przyczyny?

Dzięki za wskazówki dot. hybryd!
Jeśli chodzi o Corolla 1.5, to właśnie wtrysk bezpośredni mnie trochę odpycha. W sensie póki jest wybór między 1.6 MPI a 1.5 z wtryskiem bezpośrednim, to jakoś wolę ten pierwszy, byc może niesłusznie;) Przeglądam głównie roczniki 2019-2020, więc wybór jeszcze jest.

Co do hybrydy, to jestem praktycznie przekonany, że o ile nie zdecyduję się już teraz, to będzie to moje kolejne auto. Na pewno im więcej czytam - czy to tutaj na forum, czy ogólnie w sieci - tym bardziej do mnie przemawia.

Offline Dexter_

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2024, 15:00:05 »

Makes sense.  Ja wprawdzie powolutku, ale jednak przechodzę pewnę ewolucję i zaczynam bardziej niż kiedykolwiek zwracać uwagę na zwykłą frajdę z jazdy. Decyzja o zakupie Corolli benz. zapadła u mnie szybko, ale z początku nawet nie zakładem, że kupię coś innego niż manual. A teraz jest wręcz na odwrót i patrzę już tylko w stronę automatu. A przecież tutaj akurat różnica w cenie nie powala. Do hybrydy trzeba już trochę więcej dołożyć, ale zgadzam się, że o ile zmieści się w budżecie i ma się z jazdy nią dużo frajdy, to może być warto.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marca 2024, 19:10:28 »
Jeśli chodzi o Corolla 1.5, to właśnie wtrysk bezpośredni mnie trochę odpycha. W sensie póki jest wybór między 1.6 MPI a 1.5 z wtryskiem bezpośrednim, to jakoś wolę ten pierwszy, byc może niesłusznie

Słusznie, jednak słusznie. Myślisz tak samo, jak ja. Przy wtrysku bezpośrednim przy małych przebiegach można nabawić się z czasem problemów z silnikiem. Wtrysk bezpośredni to bardziej na trasy, bo kręcenie się w okolicach domu jest słabe i nie służy temu silnikowi. Właśnie dlatego przy zakupie corolli zrezygnowałem z frajdy nowego silnika 2.0 z podwójnym wtryskiem bezpośrednim/pośrednim i wybrałem starszy i skromniejszy 1,8 z wtryskiem pośrednim dla świętego spokoju, bo też dużo kręcę się wokół komina. To są moje subiektywne odczucia. Ci, co mają 2.0 mogą mieć nieco inne zdanie, choć niekoniecznie. Dynamika i frajda z jazdy jest niezaprzeczalna, ale w/g mnie, to jedyny plus wersji 2.0, bo zastanawia mnie przybywanie oleju w tym silniku, być może też nadmiar nagaru, który ujawni się po paru latach. Oczywiście jeżdżąc dużo w trasach, tych problemów raczej nie będzie. Warto dobierać sobie auto do swoich potrzeb, tras i przebiegów, jakie się będzie robiło. Mnie wersja 2.0 do niczego by się nie przydała, a tylko wydałbym dużo więcej kasy dla szpanu i chwalenia się mocą przed sąsiadami i rodziną.

« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 19:12:11 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marca 2024, 19:18:34 »
tylko wydałbym dużo więcej kasy dla szpanu i chwalenia się mocą przed sąsiadami i rodziną
Przecież te samochody wyglądają identycznie. Toyota Corolla i szpan to raczej oxymoron. Prędzej będą podejrzewać że szykujesz się do zawodu taksówkarza, albo zostałes przedstawicielem handlowym :grin:
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 19:25:48 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl