Autor Wątek: ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024  (Przeczytany 35565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
Odp: ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Czerwca 2024, 11:43:22 »
Tylko powiadomienia o przekroczeniu prędkości się wyciszają, chociaż nie wiem czemu tak bijecie przysłowiową pianę, mi to jakoś szczególnie nie przeszkadza, wyłączam jedynie po to żeby mały spał spokojnie.
Jeszcze w menu mam możliwość zmiany powiadomień na „adaptacyjny pedał przyspieszenia” i wtedy nie da się  szybciej jechać niż pozwalają na to znaki. No chyba, że wciśnie się do oporu.

Może w Volvo nie jest to tak nachalne, bo w Toyocie to są 3 dość głośne piknięcia. Dodatkowo system często się myli, wczoraj znak "2,5t" odczytał jako ograniczenie "20 km".

W RAV-ce to są trzy łagodne brzdąknięcia - prawdę mówiąc przeszkadzają mi w sumie nie dlatego że są tylko dlatego że jakieś debil w EU uznał, że wie lepiej o czym samochód ma mnie ostrzegać a o czym nie i co mogę a czego nie mogę wyłączyć ;-) Sprawa polityczna ;-)

Oczywiście idotyzmem uchwalania takich przepisów jest to, że systemy RSA są w dalszym ciągu niedoskonałe. Na ekspresówkach, autostradach regularnie odczytuje znaki obowiązujące na bocznych pasach.

p,paw

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Czerwca 2024, 09:17:53 »
Jest już rozwiązanie pozwalające to wyłączyć, jednak wymaga to wpięcia się w magistralę CAN. Dam więcej info po montażu tego jak to działa.

Offline Maku

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Czerwca 2024, 10:24:57 »
Jest już rozwiązanie pozwalające to wyłączyć, jednak wymaga to wpięcia się w magistralę CAN. Dam więcej info po montażu tego jak to działa.

Czekamy z niecierpliwością, bo ja zrobiłem 1000 km i niestety nie jestem w stanie się przyzwyczaić ani ignorować tego pikania i zazdroszczę tym, którzy to potrafią ;)

Offline tigerino

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwca 2024, 22:18:41 »
Specjalnie się zarejestrowałem na forum żeby się podzielić z Wami odczuciami co do tego układu.
Mam Corollę od miesiąca i niestety wrobili mnie w salonie z tym układem bo na jeździe testowej dostałem model z tym układem wyłączonym (pewnie z 2023) i do momentu odebrania samochodu nawet nie wiedziałem że przyjdzie mi się z tym użerać. W drodze z salonu do domu rozbolała mnie głowa od zapachu nowych foteli połączonych z pikaniem z układu RSA.
Żona też tego nie znosi i jak gdzieś wyjeżdżamy razem to zanim ruszę pyta czy wyłączyłem "pikanie" :cheesy:

Niektórzy producenci pomyśleli i dodali możliwość wyłączenia RSA (Mazda) natomiast Toyota poszła po najprostszej linii oporu i ustawiła reset układu przy każdym włączeniu zasilania.
W niektórych markach RSA aktywuje sygnał dopiero po przekroczeniu prędkości o 5 km/h co nie jest idealne ale lepsze niż to co oferuje Toyota.

Warto zaznaczyć, że regulacje unijne wymagają jedynie żeby układ włączał się po uruchomieniu auta. Nie ma tam mowy o braku możliwości wyciszenia. I tu dochodzimy to 2 poważnych niedociągnięć Toyoty.
1. Wyłączanie wykrywania znaków jest ukryte w menu. Gdyby był do tego jakiś skrót klawiszowy albo przycisk nie miałbym problemu z tym układem.
2. Brak regulacji głośności. W moim aucie mam kilka poziomów głośności sygnału otwierania bagażnika ale nie mogę wyciszyć RSA... Nie byłoby tematu gdyby dało się na stałe wyłączyć lub regulować głośność sygnału dźwiękowego.

Efekt tych "regulacji" jest taki że gdybym miał samochód z 2023 to bym wyciszył RSA i używał tego układu. W formie z 2024 jestem zmuszony wyłączać go ręcznie przed każdą trasą.

Offline Trufla

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 2024' Camry
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2024, 22:37:23 »
W niektórych markach RSA aktywuje sygnał dopiero po przekroczeniu prędkości o 5 km/h co nie jest idealne ale lepsze niż to co oferuje Toyota
Da się to zmienić w ustawieniach pojazdu. Jest zakres właśnie do 5km/h.
2022' Toyota C-HR Style
2024' Toyota Corolla GR Sport
2024' Toyota Camry Executive

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Czerwca 2024, 23:03:44 »
W niektórych markach RSA aktywuje sygnał dopiero po przekroczeniu prędkości o 5 km/h co nie jest idealne ale lepsze niż to co oferuje Toyota
W nowych autach nie

Offline Klochu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 24
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwca 2024, 07:50:47 »
Coś zadziałałeś z tym tematem?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Czerwca 2024, 08:15:45 »
to ostrzeganie można by zaakceptować, bo założenia są słuszne, ale nie w sytuacji gdy auto się myli co do rzeczywiście obowiązującego ograniczenia. W ostatni weekend miałem pierwszą okazję wybrać się moją nową Corollą 2023 w dłuższą trasę. A na niej ograniczenia 70 przed wielu skrzyżowaniami - droga wojewódzka. Wiadomo, przepis mówi, że zakaz obowiązuje do najbliższego skrzyżowania. Ale Corolla długo za skrzyżowaniem pokazywała ograniczenie 70. Jeżeli 2024 jeszcze do tego by popiskiwała - echhh  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2024, 08:24:55 wysłana przez tato60plus »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:20:37 »
Mnie zastanawia jedna rzecz. Inteligentny asystent prędkości najczęsciej wykorzystuje dwa źródła, tzn GPS i system rozpoznawania znaków drogowych. Który z nich ma priorytet?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:26:42 »
System rozpoznawania znaków ma większy priorytet. Mniej istotne jest to, co ma w GPS (tzn jest istotne, gdy nie ma znaków), jeśli wczoraj ktoś postawił znak z ograniczeniem. W GPS może być zapisane 90, na drodze odczyta 50, to będzie pikał.
Pozdrawiam,

Offline Maku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:36:16 »
Mnie zastanawia jedna rzecz. Inteligentny asystent prędkości najczęsciej wykorzystuje dwa źródła, tzn GPS i system rozpoznawania znaków drogowych. Który z nich ma priorytet?

Z tego co zaobserwowałem to znaki, z tym, że:
- "2,5t" widzi jako ograniczenie prędkości do 20 albo 25
- jak jest ograniczenie prędkości tylko dla ciężarówek to on w sumie też ma to gdzieś i pika, ze przekraczasz prędkość (widzi tylko znak, a tą tabliczkę poniżej, że dotyczy ciężarówek to już nie),
- nieraz nie rozpoznaje znaków odwołujących znaki... na mojej trasie do pracy jest przez moment ograniczenie do "70" a potem szary znak odwołujący tą "70-tkę" ale genialny system RSA tego nie ogarnia...
- jadąc za ciężarówką, która ma na burcie jakąś naklejkę z ograniczeniem prędkości potrafi przeczytać i jedziesz sobie 90-tka wyprzedzasz a tu nagle pikanie, bo przekraczasz 70-tkę z naklejki...

Czekam z utęsknieniem na możliwość permanentnego wyłączenia tego pier$%$#@nego pikania.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:40:47 »
Ale to tylko potwierdza tezę, że priorytetem są znaki. Po co podawać prędkości ze znaku na ciężarówce, skoro w GPS ma zapisaną prędkość maksymalną dla tego odcinka drogi? Pewnie właśnie dlatego, że priorytet główny to kamera.
Pozdrawiam,

Offline Trufla

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:43:54 »
W nowych autach nie
W Corolli 2024 owszem, da się zmienić.
2022' Toyota C-HR Style

Offline Maku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:54:33 »
W nowych autach nie
Tylko nadmień, że ta zmiana będzie działać tylko do momentu ponownego uruchomienia samochodu.

Offline Trufla

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Czerwca 2024, 20:02:09 »
W nowych autach nie
Tylko nadmień, że ta zmiana będzie działać tylko do momentu ponownego uruchomienia samochodu.
Faktycznie, opcja się resetuje, to znaczy o dziwo w ustawieniach wyświetla się, że +5, ale informuje przy limicie. Dość dziwne.
2022' Toyota C-HR Style

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl