Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52481 razy)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross

Każdy by chciał żeby jego Toyota nic nie paliła i miała akumulator naładowany pod korek. Tak się nie da. Nie ma opcji naładować akumulatora nawet jadąc z Gdańska w Bieszczady.
[/quote]

I to jest właśnie idiotyzm. Jedziesz w trasę powiedzmy 800km i robisz przerwę na sen bo na drugi dzień jeszcze masz 500km i wstajesz, jesz śniadanko, pijesz kawkę i idziesz do auta a tu zonk bo nie odpala. Jacy producenci tak mają bo nie słyszałem o takich przypadkach. Sam mam Toyotę i jest to dla mnie śmieszne choć nie miałem takiej sytuacji ale czytając z czym tutaj ludzie się borykają to podziwiam ich bardzo mocno za wytrwałość bo jeśli mi się by to przydarzyło to od razu zakupiłbym porządne aku

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
 Jak komuś siada akumulator po jednym dniu, to znaczy że jest do d..py i niech żąda wymiany (jak jest oczywiście jeszcze na gwarancji), a nie od razu wymiana na większy.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Jezeli w instalacji jest trzymane napiecie 12,9V i zarowno aku 20 Ah jak i 100Ah sa niedoladowane. Z ta roznica, ze jezeli aku 20 Ah jest naladowany na 70% to ma w sobie 14 Ah i padnie po kilku dniach postoju i zarcia pradu przez elektronike. 100 bedzie mial 70 Ah i wytrzyma znacznie dluzej (najprawdopodobniej nie padnie a potem latwiej bedzie mu przyjac ladunek pradu w trakcie kiedy uklad jest uruchomiony). Z tych wypowiedzi wynika, ze trzeba do tych hybryd wstawic wlasnie jak najwiekszy akumulator jaki tylko wejdzie. Do 2.0 kombi najwiekszy jaki znalazlem to 54 i nie ma tu mowy o zadnym przewymiarowaniu. Przestancie pisac glupoty bo jeszcze ktos tego poslucha i mu samochod odmowi posluszenstwa w najgorszym momencie. Polecam rowniez poczytac czym jest opor wewnetrzny i jak to sie ma do pradu ladowania przy zadanym napieciu oraz czy wiekszy czy mniejszy akumulator ma nizszy opor wewn. Zadaj sobie tez pytanie czy dana rezystancja maleje i rosnie wraz z rozladowanie akumulatora i jak to bedzie wplywalo na jego ladowanie takim niskim napieciem.

Legendy miejskie o "zbyt duzych" akumulatorach pochodza jeszcze z czasow Malucha i innego PRLowskiego pazdzierza, w ktorych ladowanie pochodzilo z czegos na poziomie technicznym dynama rowerowego. Nie ma to absolutnie zastosowania przy obecnym poziomie techniki. To co nas w aktualnych czasach ogranicza to debilne wrecz poziomy emisji co2 i stad wlansie te wymyslne i wadliwe algorytmy ladowania.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2025, 09:14:40 wysłana przez digital5 »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
Ręce opadają :embarassed:

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
Tragedia, miesza volty, z amperogodzinami, zapomina o natężeniu prądu. Zasiarczenie, sprawność. Nie idź tą drogą.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Zawsze mnie ciekawili ludzie którzy chcą poprawić parametry - normy   które są ustalone przez Producenta .
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2025, 18:31:27 wysłana przez Amper »

Offline przmor

• Toyot Spamer
Powszechna praktyka w wielu dziedzinach. Nie wiem co Cię dziwi.

Offline Jarson800

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Wniosek z tego że Toyota w momencie sprzedaży aut powinna porządnie przeszkolić klienta z zasad funkcjonowania hybrydy i akumulatora 12 v w tym zestawieniu . Jak to działa jak jeździć kiedy akumulator ładuje się kiedy  można go rozładować a nie szkolenie jak włączać światła i gdzie jest przycisk do otwierania bagażnika. Jeździmy niezawodnymi Toyotami a boimy się czy nam odpala jak kiedyś kierowcy diesli podczas  zimy. Miałem epizod z rozładowanym aku. Wszystko było ok jak raz w tyg. na postoju w trybie p 20-30 min postał sobie w ready i jak sprzątałem auto to też w ready. Potem rutyna i padł. Krótkie trasy mróz podgrzewanie tyłka i kierownicy. Wstępne badanie akumulatora ok chociaż 12.08 v napięcie to chyba nie bardzo. Elektryk ma porządniej zbadać problem. Chyba problem jest masowy ale udają że nie.

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Hybryda S+T
U mnie ciekawa sprawa. W sobotę naładowałem MUTLU na full, po 12 godz. 12,9V. Po włożeniu do auta od razu spadek na 12,6V. W poniedziałek rano 12,2V i tak już zostanie w okolicach 12V, przy mojej jeździe. Zastanawia mnie ten duży spadek woltazu na samym początku...

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Zawsze mnie ciekawili ludzie którzy chcą poprawić parametry - normy   które są ustalone przez Producenta .

Piszemy wlasnie w watku nt sprawy gdzie nowe samochody regularnie jezdza laweta do ASO lub trzeba miec do nich jumpstarter XD ciekaw sie dalej

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Ludzie, co się tak przejmujecie tym spadającym napięciem na postoju...
W dłuższym czasie bez obciążenia napięcie na  kwasowo - ołowiowym akumulatorze normalnie spada.
Po wyłączeniu silnika i odłączeniu akumulatora od układu ładowania, napięcie początkowe w pełni naładowanego akumulatora może wynosić od 12,6V do 12,8V (w zależności od temperatury, technologii akumulatora i jego stanu). W ciągu kilku godzin bez obciążenia, napięcie może stopniowo spadać do około 12V. Jest to naturalne zjawisko, które nie oznacza, że akumulator jest uszkodzony. Spadek do około 12V nie powinien budzić niepokoju.
Nawiasem mówiąc, sam pomiar napięcia bez obciążenia daje jakiś obraz sytuacji, ale to trochę słaby test sprawności.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
U mnie ciekawa sprawa. W sobotę naładowałem MUTLU na full, po 12 godz. 12,9V. Po włożeniu do auta od razu spadek na 12,6V. W poniedziałek rano 12,2V i tak już zostanie w okolicach 12V, przy mojej jeździe. Zastanawia mnie ten duży spadek woltazu na samym początku...

Serio Cie to dziwi? Przecież włożyłeś go do auta, podpinając go w układ "obudziłeś" moduły w samochodzie. Prąd pobierany skoczył na kilkanaście-kilkadziesiąt Amper.
To normalne zjawisko, tak ma być.

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *

Serio Cie to dziwi? Przecież włożyłeś go do auta, podpinając go w układ "obudziłeś" moduły w samochodzie. Prąd pobierany skoczył na kilkanaście-kilkadziesiąt Amper.
To normalne zjawisko, tak ma być.
Nie chodzi, że spada, wiadomo to normalne. Ale że potem to napięcie zatrzymuje się na poziomie 11,9-12 V. W benzynie raczej przez długi czas na było na poziomie 12,5-12,4 V .
Te ledwo 12 V utrzymuję jedynie poprzez ładowanie akumulatora z baterii trakcyjnej ( 1 godz. na P tygodniowo na parkingu pod firmą)

Wysłane z mojego 23043RP34G przy użyciu Tapatalka

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Wiele czynników się na to składa. Testowałeś swój akumulator? Czym ładujesz?

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
Wiele czynników się na to składa. Testowałeś swój akumulator? Czym ładujesz?
Ctek mxs 5.0. Ładowanie zgodne z wytycznymi https://youtu.be/KIVrW9tgI0E?si=y2-SDn84Oi3fhrvi

Wysłane z mojego 23043RP34G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl