Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52437 razy)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Przy tej ładowarce tryb RECOND i puścić trzeba ze 2-3razy do FULL.
Jeśli po tym będzie spadać do 11.9-12V to aku pewnie śmietnik, oczywiście poziom elektrolitu sprawdzony? No i upłynność w aucie?

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Hybryda S+T
Jeśli po tym będzie spadać do 11.9-12V to aku pewnie śmietnik, oczywiście poziom elektrolitu sprawdzony? No i upłynność w aucie?
Dokładnie tak jak mówisz. Już parokrotnie zwracałem w ASO uwagę, a oni oczywiście że wszystko ok, akumulator niedoładowany bo mało jeżdżone. Nie wymienia akumulatora bo urządzenie pomiarowe pokazuje że aku dobry niedoladowany. Szczerze mówiąc nie chce mi się robić hec z Assistance i podwózka do salonu... Ale jak widać to chyba jedyna opcja, jak koledzy z forum zalecają...

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Przecież to mały akus, kup nowy i spokój. Ja mam koniec 24 i varte wsadzili na pierwszy montaż.

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
Przecież to mały akus, kup nowy i spokój. Ja mam koniec 24 i varte wsadzili na pierwszy montaż.
Ale dlaczego mam kupować jak na gwarancji jest ten?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Niby tak ale mi za 300 szkoda byłoby jeździć i się prosić. Jedno podejście i konkretna rozmowa, gdyby nie wymienili to bym kupił na własny rachunek, a ten szmelc zostawił im na biurku.
Można się oczywiście szarpać i pisać do Toyoty, mi szkoda życia na takie drobiazgi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
...i takich klientów (pod krawatem i nie awanturujących się, cytując klasyka) oni szanują i uwielbiają.
Płacić i nie wymagać! Co niektórym to w głowach się poprzewracało, egzekwować swoje prawa wynikające z gwarancji, też pomysły!
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
wynikające z gwarancji

jakiej gwarancji? Mówisz o tej, z której nie idzie skorzystać?

:cool: :laugh:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
...i takich klientów (pod krawatem i nie awanturujących się, cytując klasyka) oni szanują i uwielbiają.
Płacić i nie wymagać! Co niektórym to w głowach się poprzewracało, egzekwować swoje prawa wynikające z gwarancji, też pomysły!

Z jednej strony masz racje ale z drugiej strony nie kazdy ma czas i checi zeby jezdzic z laweciarzem do warsztatu, ktory jest czasem daleko, i wysluchiwac po kilka razy, ze jest dobrze i se wymysla problemy. Szczegolnie jezeli alternatywa jest wydanie 300-400 zeta. Spokoj z tym, ze samochod rano ruszy jest wiecej wart. Poza tym to niektorzy potrafia tyle w godzine zarobic.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Dokładnie tak jak mówisz. Już parokrotnie zwracałem w ASO uwagę, a oni oczywiście że wszystko ok, akumulator niedoładowany bo mało jeżdżone. Nie wymienia akumulatora bo urządzenie pomiarowe pokazuje że aku dobry niedoladowany. Szczerze mówiąc nie chce mi się robić hec z Assistance i podwózka do salonu... Ale jak widać to chyba jedyna opcja, jak koledzy z forum zalecają...

Ewentualnie możesz postawić auto na parkingu salonu na 3 tygodnie i w godzinach pracy tam siedzieć, a jak ktoś zapyta to mu mówisz że czekasz na diagnozę akumulatora która trwa 3 tygodnie. Wszystko zależy jak bardzo złośliwy/pasywnoagresywny jesteś :)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
Jak powiedziałem, że chyba z tym autem nabawiłem się natręctwa, bo z rana prawie zawsze sprawdzam miernikiem akumulator, to doradca z ASO tylko ze zrozumieniem kiwał głową . W firmie jestem najlepiej przygotowanym do awarii człowiekiem już 5 krotnie ratowałem akumulatory kolegów jumpstarterem... Całe szczęście że jest koleżanka z Yariską Hybrid, która rozumie temat - u niej taka sama sytuacja, ale ona ma auto po gwarancji i kupuje nowy...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
wynikające z gwarancji

:cool:
Jak ułamek klientów chce wyegzekwować, a reszta "kombinuje"  na szybko po swojemu, t tak im w to graj :)
Załóżmy, że proporcje by się odwróciły i te 90% klientów notorycznie wzywało by pomoc/lawetę jak myślisz, jak szybko by zrobili porządek z tym problemem?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Może być problem ze znalezieniem odpowiedniej grupy osób, chcących marnować życie na czekanie na pomoc drogową.

Online ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
wynikające z gwarancji

:cool:
Jak ułamek klientów chce wyegzekwować, a reszta "kombinuje"  na szybko po swojemu, t tak im w to graj :)
Załóżmy, że proporcje by się odwróciły i te 90% klientów notorycznie wzywało by pomoc/lawetę jak myślisz, jak szybko by zrobili porządek z tym problemem?

Oj szybciutko. Nie wiem ile laweta kasuje za taki kurs do Aso ale podejrzewam, że nie mało i jakby po miesiącu dostali segregator faktur do zapłaty to inaczej by gęgali :) Ale chyba idzie to w dobrym kierunku bo zauważyłem, że Multu pakują do aut które zjeżdzają z Tureckiej fabryki. Modele Corolli mają już nowe. Dzisiaj odbierałem 2 pastylkę Ble z Aso tak sobie popatrzałem na auta. CHR ma Multu, Corolla, Rav, Yaris i Yaris Cross ma nowe produkowane w Belgii
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2025, 16:42:46 wysłana przez ostry2407 »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
[...] Rav, Yaris i Yaris Cross ma nowe produkowane w Belgii
W RAV My24 mam akumulator japoński YUASA.
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Bez sensu byłoby wysyłać  akumulatory do Japonii z Europy, by je montować do rav4 ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl