Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52463 razy)

Offline rcxdoc

• Początkujący
  • Samochód:: T27, E21 1,8
A mnie w ASO u Chodzenia przy Czerniakowskiej usilnie przekonują, że aku 12 jest OK, chociaż po jazdach w trasach 300-500 km , po 24 h ma 12,2 V, a czasem 12. I to jak mówi o sobie "pasjonat motoryzacji" , pan K.T. 12,5 V to uzyskuje po godzinie w trybie READY mierzone godzinę po ładowaniu. I gadaj z nimi. A pacjent to roczna Corolka i 10 tys przebiegu.

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
Odp: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp
« Odpowiedź #136 dnia: 04 Września 2025, 09:44:50 »
Czy ktoś zauważył może zmianę w ładowaniu aku 12V?
Od czasu kiedy odpaliłem auto w Chorwacji 19 czerwca, tak do tej pory aku 12V ładuje mi się niezmiennie przy napięciu 14V. Wcześniej przy odpaleniu było 14.4V, spadało do 13.5V a następnie 12.8V (czasem od razu do tego poziomu głównie przy wyższych temperaturach). Wcześniej jedynie przy wyższych temperaturach napięcie ładowania utrzymywało się wyższe.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp
« Odpowiedź #137 dnia: 04 Września 2025, 16:33:46 »
Taka sytuacja zdarza się podobno programowo raz na ileś tam cykli ładowania po czym algorytm jak zwykle wraca do swojego ubogiego sposobu ładowania :( 

No ale jak ciągle dzień w dzień ładuje Ci non stop 14V to jakiś ewenement - w każdym razie ciekawostka. No i tego nie naprawiaj niech już tak zostanie to będziesz miał zawsze doładowany aku 12V :)
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2025, 16:36:57 wysłana przez czp »

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #138 dnia: 04 Września 2025, 17:22:30 »
Nic nie mam zamiaru z tym robić. Jak jest ładowanie jak z normalnego alternatora to mi pasuje. Nie będę narzekał.
Dla informacji rzecz tyczy corolli sedan 2023 polift.
Ciekawi mnie jednak czy z osób, które zwracają uwagę na takie rzeczy jest ktoś,  u kogo jest podobnie. Albo niech się wypowiedzą osoby z wiedzą o toyotach - byłoby miło.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2025, 17:26:56 wysłana przez ppawel1981 »

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 05 Września 2025, 15:01:11 »
Jak monitorujecie ładowanie?
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 05 Września 2025, 15:54:50 »
Najprościej - woltomierz "wtyczka" w gnieździe zapalniczki.
Najdokładniej - dobry woltomierz bezpośrednio na zaciskach akumulatora.

Offline certi7

• Początkujący
« Odpowiedź #141 dnia: 11 Września 2025, 10:45:44 »
Jeżdżę na włączonych światłach mijania, a ładowanie jest cały czas ponad 14V. Po tytoniowym postoju stan akumulatora 12,7 V. Fakt, akumulator wymieniłem też na większy, Vartę Silver 52Ah.

Offline Wojtekfancalcio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corol 1.8 TS 23
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Września 2025, 18:42:51 »
Witam czy można ładować ten akumulator Varty 345 ln1-mf 45ah cca 286a ładowarką Yato YT8301 ? Ładowałem trybem AGM powolnym 2A bez odpięcia klem i przy 75 % stanu pojemności napięcie wzrosło do 14,7 odłączyłem szybko bo bałem się ewentualnych uszkodzeń. Czy można klemy odłączyć przy ładowaniu, bo podobno mogą być problemy z odpaleniem, ewentualnie jakiego boostera szukać o jakich parametrach ?

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 22 Września 2025, 10:15:22 »
Czy można klemy odłączyć przy ładowaniu, bo podobno mogą być problemy z odpaleniem
Odłączałem akumulator wielokrotnie. Nie miałem żadnych problemów.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #144 dnia: 22 Września 2025, 17:23:57 »
Czy można klemy odłączyć przy ładowaniu, bo podobno mogą być problemy z odpaleniem

Niestety w tym aucie odłączenie akumulatora 12V powoduje utratę danych i uniemożliwia przez jakiś (czas / przebieg) wykonanie testu akumulatora trakcyjnego. Jeśli robisz przeglądy gwarancyjne to będziesz płacił "za nic". Mnie tak zrobili "w jajo" bo w miałem akcję serwisową z hamulcami na 2 tyg. przed. I odłączyli przy tym akumulator.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #145 dnia: 22 Września 2025, 17:59:34 »
Testu nie wykonali a pieniądze za niewykonany test wzięli?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #146 dnia: 22 Września 2025, 18:11:33 »
Mnie tak zrobili "w jajo" bo w miałem akcję serwisową z hamulcami na 2 tyg. przed. I odłączyli przy tym akumulator.
Mi w podobnej sytuacji zaproponowali test w późniejszym czasie, więc było ok.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #147 dnia: 22 Września 2025, 19:43:52 »
Testu nie wykonali a pieniądze za niewykonany test wzięli?

Niestety tak. Tzn. mogłem przyjechać na ten test za miesiąc ("żeby się zebrały dane") ale bez sensu tracić dzień urlopu.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #148 dnia: 25 Września 2025, 15:01:56 »
Czy test "przejdzie" czy "nie" można sprawdzić na liście parametrów PRZED TESTEM, nie inkasując Klienta za coś, czego nie zrobiono.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 09 Października 2025, 20:18:43 »
Dostałem dzisiaj dziwny komunikat w aplikacji o słabym akumulatorze rozruchowym, niby fajnie,,że komunikuje ale w dziwnym momencie. samochód przejechał całą Polskę i po godzinie dostaje komunikat. Co jeszcze bardzo dziwne przed tą jazdą samochód stał 12 dni bez ruszania i bez problemu odpalił.Co radzicie umawiać się na serwis czy lecieć do samochodu i i nim jeździć ale to chyba bez sensu skoro on jeździł wcześniej ponad 8 godzin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl