Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Października 2025, 20:22:55 »
Zamiast jeździć bez celu (co i tak akumulatora moze nie doładować) lepiej włączyć napęd do stanu Ready i zostawić na P na kilka godzin. Najlepsze ładowanie jest w Ready na P. Dobrze jest wyłączyć nawiew aby ograniczyć ilość uruchomień silnika spalinowego.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Października 2025, 21:27:34 »
Poszedłem do samochodu, żadnych komunikatów ze strony samochodu. Przed uruchomieniem zajrzałem do akumulatora oczko zielonkawe to chyba dobrze. Tak mnie zastanawia czy to możliwe, że ten komunikat przyszedł z opóźnieniem i dotyczył porannego uruchamiania wtedy miało prawo spaść napięcie 11. dni postoju i ujemne temperatury w nocy. Po ponad 8 godzinnej jeździe przy sprawnym ładowaniu i akumulatorze nie ma prawa rozładować się akumulator.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #152 dnia: 09 Października 2025, 22:04:20 »
Ładowanie w hybrydzie dziala dość specyficznie. A Twój telefon to przypadkiem nie Samsung? Ktoś tu pisał o dziwnych komunikatach odnośnie akumulatora.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 09 Października 2025, 22:42:29 »
Niestety nie Samsung , komunikat dotyczy rozruchowego z wysokim priorytetem. Zrobiłem zrzut ekranu niedługo mam przegląd to będę miał dowód. Zobaczę czy się powtórzy i czy jutro odpalę.

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross H
« Odpowiedź #154 dnia: 23 Października 2025, 21:14:16 »
No to czas na bajkę… a właściwie thriller.
 Toyota Corolla Cross Hybrid, silnik 2.0, rocznik 2025, napęd tylko na przód (czyli nie 4x4).
Chronologia zdarzeń:
Od piątku 17-go do środy 22-go auto stało w garażu.
Wczoraj: nie dało się go uruchomić. Odpaliło dopiero z boostera.
Dziś rano: otwieram bagażnik, wkładam torbę z laptopem i… znowu brak reakcji. Auto nie odpala. W efekcie musiałem jechać innym samochodem i spóźniłem się do pracy.
Kontakt z serwisem:
Zgłosiłem sprawę do mechaników z ISO w X.
Usłyszałem: próbować z boostera. Odpowiadam, że to nic nie daje.
Kolejna rada: dzwonić na Autocare Toyota.
Jeśli auto odpali – mam podjechać do ISO (X: 125 km, Y: 75 km w jedną stronę). To oznacza 3–5 godzin wyjętych z życia i pracy.
— Jeśli nie odpali – zabiorą je lawetą do Olsztyna (auto jest na gwarancji, roczny przegląd miał w kwietniu).
Samochód zastępczy:
— Pytam o możliwość.
— Odpowiedź: ocenią, czy się należy. To potrwa minimum dzień.
— A potem i tak muszę sam dojechać po auto (czas + bus…).
Akumulator:
— Dowiaduję się, że jest w bagażniku. A bez prądu… bagażnika nie otworzę.
— Auto stoi w garażu, miejsca mało – dodatkowa komplikacja.
— Słyszę, że fabryczne akumulatory „są takie sobie”.
— Pytam o wymianę: na gwarancji sprawdzą, ale muszę przyjechać. Znowu koszt i czas.
— Czy mogę wymienić sam? Tak, gwarancja zostaje, ale zwrotu nie dostanę.
— Fabrycznie montują 35Ah. Doradzają, by wstawić 45Ah (AGM lub EFB).
Co mnie najbardziej rozkłada:
— Montują 35Ah, choć wiadomo, że 45Ah jest lepszy.
— Akumulator w bagażniku, którego bez prądu nie otworzysz ani nie doładujesz.
— Gwarancja nie obejmuje realnych kosztów i strat czasu – a dla mnie dojazdy i wolne w pracy są droższe niż sam akumulator.
Pytanie do Was:
 Jaki akumulator wstawiacie zamiast fabrycznego?
 Muszę kupić jutro rano.
 Dostępne są od 45 do 65Ah, ale mało kto jasno mówi o technologiach AGM / EFB. Najważniejsze, żeby rozmiar pasował.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #155 dnia: 23 Października 2025, 21:31:40 »
Ah te porady z ASO. Ręce opadają, znajomość produktu naprawdę żenująca

Aku 12V i jego uszkodzenie poprzez utratę pojemności? Do tego pojazd pobiera prąd - wypadałoby zmierzyć i ustalić czy nie uszkodzi nowego...

Fabrycznie jest 45Ah rozmiar LN1 kwasowy w technologi CaCa prądu rozruchu CCA285. Bieguny zwykłe, plus po prawej. Żadnych AGM/EFB bo algorytm ładowania tego nie obsłuży poprawnie nie na taką technologie wykonania aku był pisany.

Podłączysz boostera (plus) do skrzynki bezpieczników pod maską pod czerwone przyłącze z klapką (tam jest plus)
Masa na śrubę od amora. Wciśniesz na drzwiach przycisk odryglowywania drzwi. Wtedy otworzysz bagażnik i masz dostęp.

Nie ma wtryskiwaczy, alternatora, turbiny, dwumasy ale unieruchomił Toyotę akumulator 12V.
+ cóż z tej gwarancji jak nie idzie z niej skorzystać :)

« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 21:34:01 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 23 Października 2025, 21:42:29 »
Podłączysz boostera (plus) do skrzynki bezpieczników pod maską pod czerwone przyłącze z klapką (tam jest plus)
Masa na śrubę od amora. Wciśniesz na drzwiach przycisk odryglowywania drzwi. Wtedy otworzysz bagażnik i masz dostęp.
Niestety, nie odpalił z boostera. Dzwoniłem do Toyoty, ktoś przyjechał po 40 minutach z pretensjami, że nikt nie będzie przyjeżdżał, bo za mało płacą...
A bez aku nie odrygluję chyba drzwi? I o tym nikt w ISO nie wspomniał...

Fabrycznie jest 45Ah rozmiar LN1 kwasowy w technologi CaCa prądu rozruchu CCA285. Bieguny zwykłe, plus po prawej. Żadnych AGM/EFB bo algorytm ładowania tego nie obsłuży poprawnie nie na taką technologie wykonania aku był pisany.
Ok, ale jeśli te fabryczne to szmelc? To czy nie trzeba mocniejszego?

Nie ma wtryskiwaczy, alternatora, turbiny, dwumasy ale unieruchomił Toyotę akumulator 12V.
+ cóż z tej gwarancji jak nie idzie z niej skorzystać :)
W punkt. Niezawodność Toyoty...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #157 dnia: 23 Października 2025, 21:49:00 »
Podłączysz boostera -> otworzysz bagażnik -> zamontujesz nowy aku 12. Nie musisz odpalać.
Skoro nie było reakcji teraz na podłączonym boosterze (zakładam że był naładowany i podpięty do auta prawidłowo) to aku jest szmelcem.
Obecny aku stracił swoje parametry, wypada ustalić czy to sam z siebie czy np.nie wspomogly go ew. domontowane akcesoria lub np. usterka elektroniki, nieusypiajaca się telematyka etc.

Taki powinien podjeść (strzelam z pamięci) Yuasa YBX3012 i ma 52Ah a stary wyślij do TCE w paczce z kokardką
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 23 Października 2025, 22:02:00 »
Taki powinien podjeść (strzelam z pamięci) Yuasa YBX3012 i ma 52Ah a stary wyślij do TCE w paczce z kokardką
Stary aku muszę zdać, by odzyskać kaucję...
"Mój" sprzedawca handluje Toplą. Do wyboru, jeśli chodzi o sklep mam jeszcze AutoLand. Muszę brać to, co będzie dostępne, by pojechać do pracy.

Jak ustalić
czy to sam z siebie czy np.nie wspomogly go ew. domontowane akcesoria lub np. usterka elektroniki, nieusypiajaca się telematyka etc.?

« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 22:07:01 wysłana przez darekdo »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #159 dnia: 23 Października 2025, 22:05:23 »
Żebyś nie zrobił faux pas z wymiarami, oryginalny powinien mieć takie
Dłu 20,7cm Szer 17,5cm Wys 19cm prawy plus oraz przyłącze do zapięcia odgazowania!

Ustaleniem awarii powinien zająć się "a jakże" gwarant poprzez swoje Autoryzowane Stacje Obsługi (za darmo w ramach gwarancji) lub oczywiście odpłatnie dowolny kumaty w fachu warsztat.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 22:28:54 wysłana przez Colin »

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 24 Października 2025, 09:55:50 »
Problem rozwiązany
Fabryczny aku: GS Yuasa, 20 HR, 45Ah, CCA 285A(EN) 345Ln1-MF
Pomiary:
I ekran: Napięcie A: 12,21 V
II ekran: SOC 12,20V 40% badanie po podjechaniu do sklepu około 33 %)
SOH: 193CCA 41% (badanie po podjechaniu do sklepu około 33 %)
Kupiłem: TOLPA 12v, 50 Ah. Inny był nieco za niski do klamry.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #161 dnia: 24 Października 2025, 10:04:07 »
Prawidłowe wyniki kontroli aku 12 poprawnie wychodzą nie chwilę po zakończeniu jazdy lecz dopiero po kilku/kulkunastu godzinach

Dlatego testy w ASO wychodzą zawsze "DOBRY" ;)

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Zapytam tu, aby nie zakładać nowego tematu:

Czy ładując (doładowując okresowo) akumulator w 1,8 HEV bez jego odpinania, minusowy zacisk ładowarki należy podłączyć bezpośrednio do klemy minusowej, czy do masy samochodu, tak aby prąd ładowania przepływał przez czujnik BMS? A może bez różnicy?
Stosowałem ten pierwszy sposób, ale ostatnio naszła mnie taka wątpliwość.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
Możesz ładować bez odpinania akumulatora dobrą procesorową ładowarką. Używam Ctek 5A i mam złącze podpięte na stałe do klem akumulatora. Corolla nie ma BMS obsługującego akumulator.
3miasto duże i małe :-)

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Używam Ctek 5A
Mam dokładnie ten sam model :)

Corolla nie ma BMS obsługującego akumulator.
Jestes pewien? Czujnik na minusowej klemie jest

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl