Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
Możesz ładować bez odpinania akumulatora dobrą procesorową ładowarką. Używam Ctek 5A i mam złącze podpięte na stałe do klem akumulatora. Corolla nie ma BMS obsługującego akumulator.
Na minusowej klemie oczywiście jest BMS, komunikuje się z głównym komputerem magistralą LIN. Po wymianie aku nie trzeba go kodować jak u innych producentów samochodów.
Właśnie ten BMS mierzy napięcie, temperaturę i prądy do i z akumulatora. Na podstawie tych danych body komputer dostosowuje algorytm ładowania. Tak w wiekim skrócie ;)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Witam Corollowiczów.
Tak przeglądam i czytam forum i włos mi się na głowie jeży jakie są problemy z tymi akumulatorami. I to nie tylko w Corollach z tego co można wyczytać na forum.
Nie jestem fachmanem, ale biorąc na chłopski rozum uważam, że to nie w aku trzeba szukac przyczyn tego stanu rzeczy, a znaleźć źródło drenowania aku. Coś ewidentnie w tych nowych Toyotach źre prąd masakrycznie. Ja mam Aurisa TS HSD, rok 2018, ani razu od nowości nie doładowywany prostownikiem, jadę na wczasy, auto stoi pod lotniskiem 7-10 dni, wracam i odpala na psryk ! Chcę (a może chciałem) kupić nową Toyotę, bo to generalnie bardzo dobre samochody, ale jak czytam o tych problemach z aku to odechciewa mi się normalnie :/ (być może  problem leży w tych elektronicznych zabezpieczeniach antywłamaniowych oferowanych w katalogach za małe pieniądze czy nawet w gratisie, które nie są montowane fabrycznie, a dokładane przez  dealerów, coś jest chyba z nimi nie halo)
Pozdro
DarioT

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Moim zdaniem główny problem to źle ułożony algorytm ładowania akumulatora. Jak auto startuje to aku jest ładowany napięciem 14,5V i tak chwilę, góra do 1,5 km aby następnie spaść i ładować napięciem 12,8 V i tak już całą i krótką i długą trasę  Czyli algorytm ładowania podtrzymuje tylko agonię małego 12V akumulatora. No a jak do tego dojdzie jeszcze jakaś dodatkowa elektronika, która bierze prąd to katastrofa całkowita. 
Owszem u mnie przy mrozie ponad minus 10 ładuje cały czas te 14,4V.

Japończycy po prostu chcieli uzyskać jak najwięcej efektu w ładowaniu trakcyjnego akumulatora, dlatego nawet każdy milivolt był tu cenny i dlatego obcięto algorytm ładowania 12V aku. 

Moja poprzednia Corolla 1.6 (nie hybryda) już 9 rok jeździ na swoim pierwszym akumulatorze Mutlu i akumulator jeszcze nie padł, ale tam jest normalnie ładowany a nie napięciem 12,8V

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
Na minusowej klemie oczywiście jest BMS, komunikuje się z głównym komputerem magistralą LIN
Na minusowej klemie jest BCS czyli czujnik prądu akumulatora 12v a nie BMS, który jest w baterii HV. I ten BCS robi wszystko to o czym piszesz w wielkim skrócie :-) podczas działania samochodu. Natomiast gdy doładowujemy akumulator 12v z zewnętrznego źródła ten BCS w niczym nie przeszkadza, niczego nie kontroluje i nie komunikuje się z body komputerem bo nie robimy tego na uruchomionym samochodzie. Akumulator 12v doładowuję dwa razy do roku czyli przed zimą i po zimie i do tej pory działa bez problemu i oby tak było jak najdłużej :-)

@czp
Cytuj (zaznaczone)
Moim zdaniem główny problem to źle ułożony algorytm ładowania akumulatora
Dobrze prawisz :-)
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2026, 09:12:37 wysłana przez DarekGaTS »
3miasto duże i małe :-)

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Natomiast gdy doładowujemy akumulator 12v z zewnętrznego źródła ten BCS w niczym nie przeszkadza, niczego nie kontroluje i nie komunikuje się z body komputerem bo nie robimy tego na uruchomionym samochodzie
No i o to właśnie pytałem :)
AI twierdzi co prawda inaczej, ale jakoś mu nie ufam.

Dodam, że aku nigdy mnie (jeszcze...) nie zawiódł, ale profilaktycznie doładowuję przed i po zimie.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
I tylko tyle i aż tyle potrzeba by mieć spokój i nie pytać który booster kupić do hybrydy…

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Mam Corolke 2.0 z2019 roku jeszcze nigdy nie lądowałem  akumulatora.Wlasnie wróciłem z nart w Austrii,gdzie stała na mrozie -10 przez 5 dni i odpaliła .Może miałem farta.Tylko zawsze jak zostawiam samochód na dłużej, a zdarza mi się to często, to mam naładowany aku trakcyjny.Nie jeżdżę dużo właśnie stuknęło 77 tys więc więcej stoi niż jeżdzi.Pozdrawiam wszystkich Corolkowców .A bostera wożę pod siedzeniem,bo drzwi się otwierają a bagażnik nie :-(
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2026, 23:53:39 wysłana przez Pawel.Kwa »

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
Tylko zawsze jak zostawiam samochód na dłużej, a zdarza mi się to często, to mam naładowany aku trakcyjny.

Bez znaczenia. Przy wyłączonym samochodzie przekaźnik bezpieczeństwa w akumulatorze trakcyjnym odcina go od samochodu. A żeby go wzbudzić potrzebny jest naładowany 12V. Dlatego mały "bosterek" ratuje sytuację bo od razu trakcyjny podbija napięcie na 12V.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline toot

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Zakupiłem sobie w Chinach urządzenie do pomiaru pojemności akumulatorów i postanowiłam sprawdzić stan mojej, 3,5 letniej baterii Mutlu 45Ah. Do tej pory akumulator mnie nie zawiódł, ale doładowuję go kilka razy w miesiącu. Auto nie jest również narażone na silny mróz ani na dłuższe postoje.
Aku było naładowane ładowarką (ogólnie był naładowany przez auto i niewiele prądu przyjął), temp. 10 st. Ustawiłem napięcie wyłączenia na 10,5 V. Za pierwszym razem rozładowując 5A wyszła pojemność 11,7 Ah (129,6Wh), natomiast w drugiej próbie, obciążając go prądem 2A (około 1/20 pojemności), pojemność wyszła 15,7 Ah (189 Wh). Jest to raptem 1/3 pojemności akumulatora.
Co dziwne, po testach akumulator pozwolił na rozruch układu hybrydowego, nie było żadnego pikania czy też komunikatu na ekranie. Jedyne co, to podczas otwierania drzwi pompa hamulcowa pracowała zupełnie inaczej, niż normalnie.

Offline TITOS

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla SD 25
Sprawdzaliście może czy przy włączeniu zdalnym klimatyzacji jest również ładowany akumulator 12V? Jeżeli tak, to algorytm ładowania jest taki sam jak przy położeniu P w trybie READY?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Tak
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
Sprawdzaliście może czy przy włączeniu zdalnym klimatyzacji jest również ładowany akumulator 12V? Jeżeli tak, to algorytm ładowania jest taki sam jak przy położeniu P w trybie READY?
Tak
Można użyć do zdalnego podładowania jak się jest np. na urlopie
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline topoll

• Toyot Spamer
Tak
Można użyć do zdalnego podładowania jak się jest np. na urlopie
Tylko niestety ograniczyli do jednego odpalenia pomiędzy ręcznymi uruchomieniami samochodu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Co jakiś czas pojawia mi się komunikat o słabym akumulatorze dwa razy go doładowywałem, jak na razie samochód nie zawiódł ale używam go prawie codziennie ale nie długo będę stał powyżej 10 dni i jak mi odmówi posłuszeństwa to go prawdopodobnie wymienie i mam takie pytanie czy nie warto wymienić na najpojemniejszy jaki się zmieści i z tego co patrzyłem to powinien wejść u mnie o rozmiar większy o pojemnościach 60-65Ah. 

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
Przeczytaj wątek przynajmniej kilka, kilkanaście postów do tyłu. Pewnie znajdziesz odp. na swoje pytania
Jeśli aku jest dojechany konieczna jest jego wymiana, trzeba to sprawdzić. Ale wcale nie musi być zużyty, tylko przez algorytm ładowania jest chronicznie niedoładowany i to może być powodem komunikatów
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl