Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
doładowuje go kilka razy w miesiacu
boshe drogi, toz to czesciej niz smarowanie zwrotnic w maluchu. Wielkie kolo motoryzacja zatoczyla.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Przeczytaj wątek przynajmniej kilka, kilkanaście postów do tyłu. Pewnie znajdziesz odp. na swoje pytania
Jeśli aku jest dojechany konieczna jest jego wymiana, trzeba to sprawdzić. Ale wcale nie musi być zużyty, tylko przez algorytm ładowania jest chronicznie niedoładowany i to może być powodem komunikatów
Przeczytałem, przez pierwsze 1,5 roku nie było żadnych komunikatów i samochód nawet po dłuższych postojach nie sprawiał żadnych problemów i jak teraz nie sprawi przy takim samym użytkowaniu to nie zamierzam nic robić. Ale jak zaczną się jakieś cyrki to nie zamierzam  się z nim szarpać albo latać po serwisach a i tak pewnie powiedzą, ze jest dobry. Na drugim przeglądzie to usłyszałem. Chyba, że te komunikaty to jakaś nowość i wcześniej też spadało napięcie ale jeżeli tak to teraz też nie powinien sprawiać problemów z rozruchem. Narazie rozeznaję się w temacie, żeby w razie czego być przygotowanym w moim HB z 2.0 powinien wejść większy akumulator i się dowiaduje czy ktoś tak zrobił i czy się sprawdziło, oczywiście co jakiś czas bym mu pomagał doładowując go ładowarką.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Ale jak zaczną się jakieś cyrki to nie zamierzam  się z nim szarpać albo latać po serwisach a i tak pewnie powiedzą, ze jest dobry.
a ja Ci na swoim przykładzie podam, że jako były posiadacz akumulatora "super extra" marki mutlu od nowości, powalczyłem i w końcu w testach wg nowych procedur wyszło, że jest do bani. Co prawda wiedziałem od tym od kilkunastu miesięcy, ale w końcu dostałem nowy aku za cały 1zł (miał być dodatkowo naliczony koszt wymiany, ale obeszło się bez).
Sprawa prosta - mieć albo nie mieć kilka stów w kieszeni - decyzja należy do każdego użytkownika z osobna.
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
Właśnie miałem drugi przegląd, sprawdzili i bez problemu na gwarancji wymienili mi akumulator (miał 11.8V ale cały czas bez problemu odpalał) na nowy 52Ah.
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Tak jak wspomniałem na przeglądzie na drugi rok pomimo mojej uwagi o komunikacie ( pare tygodni szybciej ) nie stwierdzili problemu niby wszystko było dobrze.

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
Tak sami z siebie nie wymienili. Już miesiąc wcześniej, przy okazji akcji serwisowej, informowałem, że aku ma po nocy poniżej 12V i przypomniałem o tym przy przeglądzie, bo nie wiem czy test akumulatora jest wymieniony w czynnościach. Na fakturze mam: "Wynik testu akumulatora 12V: WYMIEŃ AKUMULATOR, stopień naładowania 11%". Dali mi jakiś OEM Toyoty A28800-AZC13.
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Zobaczę co się będzie działo jak teraz postoi dłużej, choć mocno podejrzewam, że może być nie wesoło. Trzy razy w roku wyjeżdżam w trasę ok 800 km i potem samochodu nie używam 12 dni. Jak dotychczas bez problemu oprócz ostatniego razu (zapalił bez problemu ale po powrocie wywalił komunikat w aplikacji ). Potem niestety komunikat się powtarzał ze 4-5 razy a raz nawet o krytycznym stanie akumulatora ( samochód odpalał bez problemu ).

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Co jakiś czas pojawia mi się komunikat o słabym akumulatorze

olej, mi sama toyota nie była w stanie udzielić informacji na jakiej podstawie są generowane te komunikaty a dlaczego nie są generowane jak akumulator rzeczywiści zdycha
ale mimo olewania komunikatów nie olewaj poziomu naładowania akumulatora bo kiedyś nie odpalisz ;)

u mnie fabryczny, po 2 latach miał już baardzo małą pojemność do tego stopnia, że w dobę po ładowaniu napięcie spadało mu w samochodzie do 12,3V.
nie chciało mi się walczyć - w ASO nie sprawdzą pojemności a tester powie im, że akumulator jest dobry...
300 zł i mam spokój, teraz w dobie po ładowaniu mam 12,87V.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Chyba się wykosztuje na jakiś tester narazie zainwestowałem w ładowarkę i  powerbank do awaryjnego startu. Chociaż nie wiem czy warto i jak odmówi posłuszeństwa to tą kasę zainwestować w lepszy akumulator. Chociaż w tym samochodzie niestety trzeba  mocno monitorować stan akumulatora. Zakup akumulatora nawet większego i EFB nie przekracza 500 zł nie jest to kwota nie do przełknięcia dla świętego spokoju użytkowania samochodu i nie denerwowania się czy samochód rano zapali i załatwiania wolnego dnia żeby jechać do serwisu.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
pytanie czy efb czy agm
ja teraz wziąłem yause 5012
ale jak ten padnie za dwa lata to pewnie będę testował agm

Offline amari

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 GR '24
Tylko po co? Odlacz wtyczke od bms, trwa to 10sekund, i zapomnij o temacie - jezeli aku nie jest juz zasiarczone w toyotowski sposob, czyli do smierci, to zapomnisz o problemach. Koniec tematu - mozesz tez "monitorowac", u mnie mam taki prosty wskaznik w gniazdo zapalniczki - co jakis czas wtykam go zeby sprawdzic - napiecie podczas jazdy jest takie jak oczekiwane, od 13,7 do 14,3 i niczego wiecej kwasowemu aku nie potrzeba, nie pojawiaja sie zadne chore wymysly typu 12,1 czy 12,4V. Moj akumulator akurat moze byc wzorcowo zabity przez toyote - bo troche stal na placu w ASO, a i ja mam niezbyt dobry tryb jezdzenia, z dlugimi przerwami w zime, wiec nie mowie ze tak traktowane aku odzyje i bedzie jak nowe, ale jestem przynajmniej pewny ze po porzadnej trasie na 200km akumulator jest rownie porzadnie naladowany i nie potrzeba do tego zadnych toyotowskich chorych algorytmow. I raczej jestem przekonany ze w moim aucie temat rozladowanego aku pojawi sie dopiero przy jego smierci za kilka lat.
Ładowanie dwa razy w miesiacu to jakis skrajny przypadek, chyba nawet toyota tego nie wymyslila - choc kto wie, w sumie jakby to teraz dodali do instrukcji to wszyscy byliby zadowoleni, a fanboje corolli mogliby tego uzywac jako niepodwazalnego argumentu :). Cos jak slynne opinie z ASO ze "auto jest uzytkowane w niewlasciwy sposob i dlatego DPF/GPF nie moze sie prawidlowo regenerowac" :). Tu jest to samo - to wina uzytkownika ze akumulator sie rozladowuje.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2026, 14:24:47 wysłana przez amari »

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
AGM ma inny algorytm ładowania i nie wiadomo czy system ładowania samochodu rozpozna inny typ akumulatora. EFB  to taki trochę lepszy kwasiak.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
AGM ma inny algorytm ładowania i nie wiadomo czy system ładowania samochodu rozpozna inny typ akumulatora. EFB  to taki trochę lepszy kwasiak.
AGM to też "kwasiak", tylko jeszcze trochę lepszy  ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Cytat: krison w Wczoraj o 16:20:05
AGM ma inny algorytm ładowania i nie wiadomo czy system ładowania samochodu rozpozna inny typ akumulatora. EFB�  to taki trochę lepszy kwasiak.

AGM to też "kwasiak", tylko jeszcze trochę lepszy� 
Niemniej tak jak już wyżej wspomniano algorytm ładowania jest trochę inny. Dla AGM jest nieco wyższe maksymalne napięcie ładowania.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
czy agm

Z opisu wynika, że masz 1.8 a wiec akumulator w komorze silnika. AGM wykończy tam temperatura. Miałby sens dla 2.0 z akumulatorem w bagażniku.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl