Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
czy agm

Z opisu wynika, że masz 1.8 a wiec akumulator w komorze silnika. AGM wykończy tam temperatura. Miałby sens dla 2.0 z akumulatorem w bagażniku.

ja się w sumie nie znam, też miałem tą wątpliwość i jak odbierałem nowy akumulator to pogadałem sobie o tym ze sprzedawcą...ponoć inne marki ładują agmy pod maskę a i w toyocie też kiedyś był...stwierdził, że do hybrydy to byłby najlepszy wybór tyle, że też najdroższy...no i pytanie czy przy takim wiecznym niedoładowaniu nie sprawdziłyby się lepiej niż standardowe kwasiaki...
dlatego zobaczymy ile ten wytrzyma i dalej będę testował
300 czy 500 zł to nie majątek ;)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Cytat: krison w Wczoraj o 16:20:05
AGM ma inny algorytm ładowania i nie wiadomo czy system ładowania samochodu rozpozna inny typ akumulatora. EFB�  to taki trochę lepszy kwasiak.

AGM to też "kwasiak", tylko jeszcze trochę lepszy� 
Niemniej tak jak już wyżej wspomniano algorytm ładowania jest trochę inny. Dla AGM jest nieco wyższe maksymalne napięcie ładowania.
To Ci się lekko pomyliło, wyższy jest prąd a niższe napięcie ładowania ;-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
czy agm

Z opisu wynika, że masz 1.8 a wiec akumulator w komorze silnika. AGM wykończy tam temperatura. Miałby sens dla 2.0 z akumulatorem w bagażniku.
W Tucsonie TLe z 2016r miałem AGMa Varty fabryczne w komorze silnika. Po 3.5 roku odkupił auto ode mnie sąsiad i do tamtego roku (9 lat) aku wciąż był sprawny.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
czy agm

W Tucsonie TLe z 2016r miałem AGMa Varty fabryczne w komorze silnika. Po 3.5 roku odkupił auto ode mnie sąsiad i do tamtego roku (9 lat) aku wciąż był sprawny.
Kilkanaście lat do tyłu to był standard - fabryczny akumulator działał bez problemów około 10 lat - tak miałem w kilku poprzednich autach. Fordach, żeby nie było że jakiś porządniejszych. ;)

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Nic mi się nie pomyliło. Maksymalne napięcie ładowania AGM jest nieco wyższe ze względu na konstrukcję (elektrolit związany w porowatych matach z włókna szklanego). Jeżeli AGMa będziesz ładował w fazie absorpcji napięciem takim jak dla zwykłego kwasowo-ołowiowego to akumulator ten nigdy nie zostanie w pełni naładowany.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Daleko szukać nie trzeba. W Aurisie akumulator padł po blisko 11 latach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Nie chodziło mi o żywotność aku dawniej, a o AGM pod maską i potencjalną tego szkodliwość. Był w obudowie i tyle, a 9 lat przeżył na 100%.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Ok. Nie czytałem wcześniejszych postów.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
U mnie AGM brandowany Toyotą ma wybitą datę Styczeń 2022 i już odmawia pracy, może warto go oddać do jakiegoś punktu gdzie go zbadają, naładują i wróci do życia?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Nic mi się nie pomyliło. Maksymalne napięcie ładowania AGM jest nieco wyższe ze względu na konstrukcję (elektrolit związany w porowatych matach z włókna szklanego). Jeżeli AGMa będziesz ładował w fazie absorpcji napięciem takim jak dla zwykłego kwasowo-ołowiowego to akumulator ten nigdy nie zostanie w pełni naładowany.
Zweryfikuj swoją wiedzę raz jeszcze. I nie musisz mi odpisywać.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Zweryfikuj swoją wiedzę raz jeszcze. I nie musisz mi odpisywać.
Przedstaw zatem wiarygodne źródła potwierdzające, że jest odwrotnie. Weź pod uwagę, że mówimy tutaj o ładowaniu poprzez instalację auta. Nie o wymuszonym wysycaniu za pomocą prostownika czy też zaawansowanej ładowarki gdzie dopuszczalne maksimum jest dla AGM znacznie niższe niż dla zwykłego akumulatora.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Tak jak pisałem we wcześniejszych postach myślałem, że dłuższy postój zweryfikuje mój akumulator a okazało się jeszcze weselej. Dzień wcześniej przygotowuje samochód do dłuższej jazdy. Następnego dnia z samego rana samochód odmówił posłuszeństwa. Oczywiście ładnych parę dni przed żadnych ostrzeżeń. Nie przełożyłem wyjazdu tylko odpaliłem awaryjnie, przejechał całą trasę bez problemu ale dla pewności nie gasiłem go przy dystrybutorze ale w innych bezpiecznych miejscach już tak ale odpalał bez problemu.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
jak czytam jakie problemy mają corolle i CH-R to zastanawiam się czy w Camry jest jakoś inaczej? 6 letni akumulator dalej umożliwia 3 tygodnie postoju.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
65 Ah Yuasa z Japonii także masz spokój
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
Dlatego kupię jak największy jaki wejdzie ( hatchback 2.0 ) chyba, że powalczę o wymianę gwarancyjną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl