Autor Wątek: Corolla Cross - nie odpala  (Przeczytany 11666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Syjusia

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Cross
Corolla Cross - nie odpala
« dnia: 12 Kwietnia 2024, 07:39:25 »
Pomocy,
Mam tygodniową CC, dziś rano otwarła się bez problemu, pokazała się komunikat o standardowym połączeniu (hamulec + start) do odpalenia samochodu i ..... nic .
Nawet zmieniłam już baterię w immobilaizerze i to samo. Zamykam, otwieram nie startuje.
Wczoraj jeździła bez problemu, chociaż wieczorem dopiero przy dwukrotnym kliknięciu zamykania złożyła lusterka.
Ręce mi do ziemi opadły. Wcześniej miałam Yaris z 2020 i cobre i nigdy nie był z nią żadnego problemu. 

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Corolla Cross - nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2024, 08:06:52 »
Witamy na forum...........

...jest zamontowane BLE czy Vodafone czy coś innego?
Jak zachowuje się kontrolka led na zabezpieczeniu?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2024, 08:06:52 »
Dzwoń po Assistance. Akumulator nie padł?
"Pomocy" to takie nowe "Dzień dobry"?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Syjusia

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2024, 09:37:56 »
Wracam z odpowiedzią, podobno (cały czas się zastanawiam jak) wyłączyłam asystenta inteligentnego kluczyka - jednym słowem "klikłam i znikło".
Efekt jest taki, że trzeba podczas włączania samochód przyłożyć kluczyk do startu. Można to cofnąć, ale chyba tak wole :)

Offline Woytasio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2024, 22:22:40 »
Można cofnąć w opcjach multimedium

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC 2.0 FWD
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2024, 10:18:35 »
To ja się podepnę z innym przypadkiem, ale w sumie z tym samym problemem co w temacie.

Polacy poprawili Toyotę. Masz takie auto - musisz to wiedzieć! Dlaczego hybryda nie odpala?
Robert Mularczyk – Toyota Central Europe (od 2:10 na filmie)
https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?si=aE1OSJAzaWSxwLNV

Moja przygoda z niemożliwością odpalenia hybrydy.

Przypadek pierwszy wycieczka 20 km do wulkanizatora na wymianę opon. Po wymianie (ok. 10-15 min) nie można było uruchomić samochodu. Trudno mi określić co w tym czasie robili z samochodem, jaki był jego status (włączone światła, radio, etc.), ale na pewno nie trwało to dłużej niż 15 min. Finalnie samochód został odpalony z boostera.

Przypadek drugi status samochodu bardziej kontrolowany przeze mnie.
1 odpalenie i przejazd EV (bez uruchomienia silnika spalinowego) 20 m na działkę obok celem umycia samochodu.
2 odpalenie i przejazd EV (bez uruchomienia silnika spalinowego) 20 m na działkę obok do cienia celem odkurzenia i woskowania samochodu.
3 odpalenie i przejazd EV (bez uruchomienia silnika spalinowego) kilka metrów do garażu.
4 odpalenie tego samego dnia wieczorem już było niemożliwe – objawy: odbicie wciśniętego pedału hamulca, brak wyświetlanych standardowych komunikatów przy uruchamianiu samochodu, przy zamykaniu lusterka składały się spokojnie 3x dłużej (co sugerowałoby na niskie napięcie w akumulatorze).
Finalnie samochód został odpalony od samochodu sąsiada.

Myślałem, że coś jest na rzeczy więc pojechałem do serwisu i poprosiłem o sprawdzenie. Oczywiście dopytałem, czy testy wykonywane są zgodnie z nową procedurą oraz nowymi dedykowanymi miernikami. Samochód zostawiony na noc, jeden test wykonany tego samego dnia o 17:00, drugi następnego dnia 6:34. Wynik: akumulator sprawny.

Próbowałem wyjaśnić przy odbiorze z czego mógł wynikać problem z uruchomieniem samochodu i doradca serwisowy stwierdził, że w drugim przypadku (mycie samochodu) owszem wyłączałem samochód, ale nie zamykałem go przez co przez cały czas mycia do momentu wjechania do garażu samochód był w trybie „czuwania” i ciągłego minimalnego poboru prądu.

Serio ?? Rzeczywiście tak jest ?? Oczywiście nie widzę problemu i mogę bawić się w zamykanie samochodu po każdym przestawieniu w inne miejsce, ale jakoś to do mnie nie przemawia (choć nie twierdzę, że się nie mylę).

Druga sprawa, czy powinienem przynajmniej raz wymusić włączenie silnika spalinowego i naładować akumulator, żeby rozwiązać problem ?? Nie wiem może w hybrydach tak jest, że ultra krótkie przebiegi bez uruchomienia silnika spalinowego i 3-4 krotne uruchomienia hybrydy tak szybko rozładowują akumulator.

Link do wyników testów:
http://gofile.me/6DqCG/jQN9T8D9N
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2024, 10:45:38 wysłana przez taaatooo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2024, 11:12:32 »
Moja przygoda z niemożliwością odpalenia hybrydy.
To jest mały pikuś , bo BMW ponoć może nawet się spalić. Zresztą jeden z kolegów, pisał na tym forum że to są w/g niego bardzo rzadkie przypadki i w zasadzie o nich nie słyszał.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2024, 12:04:36 »
Kompletny brak zrozumienia jak działa hybryda. Setny raz na tym forum piszę, spalinowy nie musi pracować aby akumulator 12V się ładował. Wystarczy włączony napęd z dźwignią ustawioną na P aby mieć najlepsze możliwe ładowanie napięciem 14.6V.  Podczas jazdy ładowanie jest dużo słabsze. Podejrzewam, że problem się nawarstwiał, akumulator 12V był wciąż niedoładowany. Każde otwarcie drzwi kierowcy wyłączonego auta to uruchomienie prądożernej pompy hamulcowej. Mycie i odkurzanie auta? Zostawić włączony napęd na P. Czekanie na kogoś pod sklepem/szkołą? Włączony napęd na P. Przez 6 lat jazdy hybrydowym Aurisem nigdy nie padł akumulator 12V choć jest nadal fabryczny i ma ponad 9 lat.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2024, 11:11:13 »
Mycie i odkurzanie auta? Zostawić włączony napęd na P. Czekanie na kogoś pod sklepem/szkołą? Włączony napęd na P.
Czy wówczas ma znaczenie procent naładowanej tej dużej baterii, czy w ogóle nie ma to znaczenia?
Szczególnie chodzi mi o podładowywanie 12V akumulatora pozostawiając auto z włączonym napędem w pozycji "P", na ok. 20 minut...
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2024, 11:13:21 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC 2.0 FWD
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2024, 11:16:43 »

Mycie i odkurzanie auta? Zostawić włączony napęd na P. Czekanie na kogoś pod sklepem/szkołą? Włączony napęd na P.
Czy wówczas ma znaczenie procent naładowanej tej dużej baterii, czy w ogóle nie ma to znaczenia?

Wg mnie ma znaczenie, bo to co zauważyłem u siebie to w przy spadku naładowania baterii HV poniżej 30% odpala się silnik spalinowy i ładuje ją do poziomu 42-43%.
Zatem przy dłuższym postoju z uruchomionym napędem HV i P, silnik spalinowy będzie się włączał co jakiś czas, żeby doładować baterię HV.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maja 2024, 11:23:54 »
Silnik spalinowy włączy się mniej więcej co 20 minut na jedną minutę przy wyłączonym nawiewie czyli bez chłodzenia ani grzania wnętrza auta. Strata żadna jeśli chodzi o paliwo a dla akumulatora 12V dawka pozytywnej energii.

Offline marmazzaa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2024, 14:44:50 »
Cześć, czy komuś z Was udało się wywalczyć wymianę akumulatora na nowy w ASO?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2024, 14:49:42 »
na taki sam? I tak bez końca? To już lepiej odpuścić i kupić sobie samemu nie taki sam.

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2024, 15:31:15 »
Rozładowany akumulator to zapewne najczęstszy temat rozmów z assisrance. Po pierwszym incydencie kupiłem za radą mechanika powerbank i już dwa razy się przydał.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2024, 15:33:37 wysłana przez Piter0867 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2024, 16:07:33 »
Po każdym z tych dwóch razów naładowałeś akumulator do pełna?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl