link=topic=56443.msg861610#msg861610 date=1771596418]Ankieta, w której pyta się ludzi, bez pojęcia o nauce, czy ich zdaniem coś tam. Brak szczegółowej metodologii badania. Czemu to ma niby dowodzić?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/strefa-czystego-transportu-w-warszawie-i-sct-w-krakowie-co-tak-zezlilo-kierowcow-z/23vr00d
"A najlepsze jest to, że warszawska SCT, która jest niezbyt restrykcyjna, na swój sposób działa: każdy, kto rozważa zmianę auta na nowszy, ale używany samochód, nawet jeśli ostatnio jechał do centrum miasta rok temu, bierze pod uwagę istnienie SCT i jej wymogi."
I tak niech tu sobie to leży - każdy kto kupuje samochód w Warszawie i okolicach rozważając zakup bierze pod uwagę wymogi SCT na co najmniej kilka lat do przodu.
Każdy, łącznie ze znajomymi którzy najchętniej kupili by dizelka bez DPFa, ale że mieszkają nieopodal Warszawy a czasami chcą pojechać, wezmą coś mniej trującego (siebie i innych).
I nikt nie ma tu z tym faktem problemu. No może poza tymi, którzy tu nie żyją i nie mieszkają, ale chętnie układaliby nam życie.
I nie rozumiem tej Waszej imby.
Odnośnie ISA/RSA to serio, czekam na praktykę (nawet nie prawo, bo wystarczy praktyka sądowa) która w przypadku wypadku po stwierdzeniu obecności takiej modyfikacji po wypadku z udziałem pieszego zaskutkuje konfiskatą samochodu.
NAPRAWDĘ TAK CIĘŻKO pójść do Rady Gminy czy czego tam i powiedzieć, że te 30km/h tą drogą to NIKT NAWET POLICJA nie jedzie ? Chcą postawić 30, niech stawiają, ale temu MUSI towarzyszyć infrastruktura - węższe pasy ruchu (spokojnie, Straż Pożarna przejedzie, na Mińskiej w Warszawie się mieści to i na wiejsko-miejskiej ścieżynce też jej się uda), lekkie zawijasy aby nie ułatwiać jazdy "na strzałkę", trochę kostki brukowej coby nie było zbyt komfortowo powyżej 35km/h. To się DA zrobić.
Zachowujecie się jak rzymski cesarz wobec posłańca niosącego złe wieści - "jedziesz za szybko". No wg znaków jedziez za szybko, i jakiś tego powód jest - albo masz za ciężką nogę, albo tutaj NIKT tak nie jeździ - i wówczas po co taką fikcję utrzymywać. Albo postawić radar lub pomiar szybkości średniej, to też działa. Zaznaczam że mi to pikanie WCALE nie przeszkadza, ustawione na powyżej przekroczenia o 5km/h 3 słabo słyszalne sygnały i mrugnięcia na HUD nie rozpraszają mnie ani trochę.