Autor Wątek: Pewne auto toyota  (Przeczytany 13583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: Pewne auto toyota
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maja 2024, 04:59:39 »
Siemka, przepraszam że nie odpisywałem, jadę po tą
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-corolla/190220

Wcale jej kupić nie muszę, zobaczę jest w rezerwacji, jak coś mi nie będzie pasowało zawracam du.. i do pendolino i do Gdańska

Rzućcie okiem jak możecie

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Maja 2024, 08:45:25 »
Te same uwagi, brak przeglądów i wóz od 8mies zrobił 100km
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Maja 2024, 08:58:49 »
Te same uwagi, brak przeglądów i wóz od 8mies zrobił 100km
@Colin a może odpuścić takie drążenie i skupić się na stanie technicznym auta ewentualnie dołożyć z 50k.pln.i kupić nowe ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Maja 2024, 09:05:12 »
Nie ja jestem kupującym takze pytanie nie do mnie.
Ja tam nie drążę tylko sprawdziłem podstawowe info i już zonk. Chyba im więcej danych przed zakupem i wydaniem sporej sumy tym lepiej, nie sądzisz?
Jeśli nie zabrał ze sobą mechanika to stan techniczny który zostanie mu przedstawiony niekoniecznie może być przedstawiony obiektywnie w całości, a do tego czujność może uśpić lokalizacja: diler
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Maja 2024, 09:22:30 »
Ja tam nie drążę tylko sprawdziłem podstawowe info i już zonk
Dla mnie najważniejsze info to stan auta który ma bezpośredni wpływ na jego późniejsze użytkowanie.
Sprawdzić czek listę aso, założyć jakiś wkład typu wymiana hebli za parę stówek i tyle + ogarnięta osoba która pomoże przy weryfikacji.
Chyba im więcej danych przed zakupem i wydaniem sporej sumy tym lepiej, nie sądzisz?
Nie sądzę ponieważ bezpośredni wpływ na wydaná kasę będzie miał stan techniczny auta a nie układanie story pod jego "tajemniczy" postój. Auto jest kupowane w ASO na fakturę więc jest objęte rękojmią i pewnie gwarancją. Mogło być uszkodzone ale to teoretycznie info powinno być zawarte w opisie u dealera.
Jeśli nie zabrał ze sobą mechanika to stan techniczny który zostanie mu przedstawiony niekoniecznie może być przedstawiony obiektywnie w całości, a do tego czujność może uśpić lokalizacja
Osobiście jak bym nie posiadał wiedzy ogólnej to sam bym nie pojechał kupować nawet do komisu przy ASO.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Maja 2024, 12:40:39 »
Kupowałem w styczniu takie auto, model TS w wersji Executive z przebiegiem 139k

Dostałem całą historię serwisową auta, wyniki pomiarów lakieru (zero naprawa blacharskich w systemie i potwierdza to raport z pomiaru), itd.
Przejechałem się i (tego nie ma w żadnych papierach) poprosiłem o wjazd na kanał, żeby zobaczyć jak to faktycznie wygląda od spodu.
U mnie zero rdzy, więc specjalnie się dalej już nie zastanawiałem.

Wyciągnąłem od dealera (auto jest teoretycznie po przeglądzie w ASO przed sprzedażą, ale.. o tym za moment) dodatkową wymianę oleju w przekładni planetarnej w ramach negocjacji przed zakupem.

Potem na własną rękę, w innym ASO zrobiłem wymianę oleju - tak dla świętego spokoju (auto stało ponad pół roku na placu - dali mi jak sie opkazało w związku z tym nowe aku 12V) i żeby zgrał się terminy wymiany oleju z przeglądem gwarancyjnym Relaks.

Przy okazji tego przeglądu (jeszcze w styczniu) wyszło, że klocki i tarcze z przodu są na końcu swego życia (powinny być wymienione w ramach tego przeglądu przed sprzedażą, ale ktoś dał ciała). Wycena w ASO 1600 zł.

Zgłoszono dealera, który sprzedał auto i pokrył koszty.

Gdy zrobiło się ciepło okazało się, że nie działa klima. Diagnoza  - skraplacz (chłodnica) + przewód wysokiego ciśnienia.
Nie znam ceny naprawy. Za chłodnice zapłaciła TMP, za przewód zapłacił dealer od którego kupiłem auto (jak rozliczyli robociznę nie mam pojęcia) - naprawa znów nic mnie nie kosztowała.

W historii serwisowej pojazdu pokazuje mi się za to ciągle zaległy przegląd "olejowy". W czasie kiedy miał być robiony (i był) jest adnotacja o wew przeglądzie - tym przed sprzedażą) i podobno system "tego nie rozumie" (tan za który płaciłem tez jest jakoś dziwnie opisany). "Błąd" skasuje sie w grudniu, jak zrobię przegląd Relaks.

W każdym razie póki co jestem zadowolony, że kupiłem w programie Pewne Auto a nie za 2 czy 3k mniej prywatnie. gdyby wyszły takie rzeczy to bujałbym się z kosztami i w sumie wyszłoby mnie to drożej.
Pozdro!

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Maja 2024, 15:11:47 »
Auta z polskich salonów i od pierwszego właściciela sprzedają się bardzo szybko, max. do miesiąca czasu. Chyba, że ktoś z ceną szaleje.
Pewne Toyoty sprzedają się "do pierwszego klienta". Tak miałem w przypadku mega nietypowego Priusa plugina i wszystkich innych, tak było również w przypadku rav4 @Krisman'a.
Firmowe Yaris'y rzadko trafiają na portal. Kupują pracownicy albo ich rodzina/znajomi.

Jak Toyota stoi do sprzedania dłużej niż 2-3 m-ce to trzeba się dobrze przyglądać bo nie jest to normalna sytuacja.
Jak wystawiałem plugina to w celu oszacowania ceny sprawdziłem co jest na otomoto/olx/itp. Wszystkie z polskich salonów już sprzedane, szroty z USA stoją dalej i to po mimo niższej ceny.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Maja 2024, 17:56:10 »
Na Uberach itp. nie robią dużych przebiegów.
W tych aplikacjach przychód generuje „trzaśnięcie drzwiami”, wiec im krótsze trasy tym lepiej.
Nie masz pojecia jakie są przebiegi na uberze. Te auta, w leasingu, czy wynajmie długoterminowym, jeżdżą 24 godziny na dobę.
W małym Elblągu facet latający prywatną corolla, sam jeden, zrobił 70 tys. km w rok. Załóżmy tylko, że jeździł 12 godzin na dobę, przy dwóch kierowcach to będziesz miał 140 tys. km rocznie. W duży mieście przebiegi są jeszcze większe.
Wiem, co mówię, sam jestem taksówkarzem. Robię po 45 tys. rocznie, a pracuję tylko 8 godzin dziennie.
Jak kombinują? Nie robią terminowych przeglądów, potem zmieniają przebieg na mniejszy, i masz fajne auto. Do czasu.
Teraz już nawet kolory kupują, bo ludzie zajarzyli, że biała bieda wersja, to najczęściej bolt lub uber.
Żeby w hybrydzie zajechać klocki i tarcze, to trzeba albo nieźle zapieprzać i hamować hamulcami, albo mieć kosmiczny przebieg.
Ja w priusie robiłem tarcze po ponad 200 tys. km. Hybrydami na złotówie, hamuje się z odzyskiem. Moje obecne spalanie z tego tygodnia w corolli, z jednego zbiornika, 930 km. Zatankowane 37 l benzyny, 3,9/100 wyliczone w fuelio.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2024, 18:01:59 wysłana przez KrzysiekEg »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Maja 2024, 17:58:38 »
Kupowałem w styczniu takie auto, model TS w wersji Executive z przebiegiem 139k

Dostałem całą historię serwisową auta, wyniki pomiarów lakieru (zero naprawa blacharskich w systemie i potwierdza to raport z pomiaru), itd.
Przejechałem się i (tego nie ma w żadnych papierach) poprosiłem o wjazd na kanał, żeby zobaczyć jak to faktycznie wygląda od spodu.
U mnie zero rdzy, więc specjalnie się dalej już nie zastanawiałem.

Wyciągnąłem od dealera (auto jest teoretycznie po przeglądzie w ASO przed sprzedażą, ale.. o tym za moment) dodatkową wymianę oleju w przekładni planetarnej w ramach negocjacji przed zakupem.

Potem na własną rękę, w innym ASO zrobiłem wymianę oleju - tak dla świętego spokoju (auto stało ponad pół roku na placu - dali mi jak sie opkazało w związku z tym nowe aku 12V) i żeby zgrał się terminy wymiany oleju z przeglądem gwarancyjnym Relaks.

Przy okazji tego przeglądu (jeszcze w styczniu) wyszło, że klocki i tarcze z przodu są na końcu swego życia (powinny być wymienione w ramach tego przeglądu przed sprzedażą, ale ktoś dał ciała). Wycena w ASO 1600 zł.

Zgłoszono dealera, który sprzedał auto i pokrył koszty.

Gdy zrobiło się ciepło okazało się, że nie działa klima. Diagnoza�  - skraplacz (chłodnica) + przewód wysokiego ciśnienia.
Nie znam ceny naprawy. Za chłodnice zapłaciła TMP, za przewód zapłacił dealer od którego kupiłem auto (jak rozliczyli robociznę nie mam pojęcia) - naprawa znów nic mnie nie kosztowała.

W historii serwisowej pojazdu pokazuje mi się za to ciągle zaległy przegląd "olejowy". W czasie kiedy miał być robiony (i był) jest adnotacja o wew przeglądzie - tym przed sprzedażą) i podobno system "tego nie rozumie" (tan za który płaciłem tez jest jakoś dziwnie opisany). "Błąd" skasuje sie w grudniu, jak zrobię przegląd Relaks.

W każdym razie póki co jestem zadowolony, że kupiłem w programie Pewne Auto a nie za 2 czy 3k mniej prywatnie. gdyby wyszły takie rzeczy to bujałbym się z kosztami i w sumie wyszłoby mnie to drożej.
Tak trzeba robić, rzeczowo i technicznie a jak jest problem to go rozwiązać albo naprawa albo kasa.

Podobnie kupiłem kiedyś corolle z programu pewne auto. Wersja w Pl niedostępna. Okazała się cała malowana więc negocjacje poszły jak po maśle. Jedno z fajniejszych aut jakie miałem.

Nie masz pojecia jakie są przebiegi na uberze. Te auta, w leasingu, czy wynajmie długoterminowym, jeżdżą 24 godziny na dobę.
Dokładnie tak jest  :-)

Mam kumpli z flotá aut pod ubery na wynajem to te mniej jeźdżone 100k.km./rok a te mocniej 130-150k.km/rocznie.

Każdy z nich idzie inną drogá jeden kupuje te tanie bez gadania o pieszczeniu/pochodzeniu i innych story bo liczy się tylko bezawaryjną jazda a ten drugi tylko auta nowe bo gwarancja. Oczywiście wszystko hybrydy 1,8 tójki pod LPG.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2024, 18:09:39 wysłana przez ledziu »

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Maja 2024, 21:39:20 »
Autko odebrane sprawdzone śmiga dobrze na trasie Warszawa gdansk predkosc średnia 140 spaliło 4.2 na letnich oponach klasy C na spalaniu. Moje pytanie brzmi jakie polecacie ledy hir 2 znalazłem tylko philipsa  ( będzie wywalał blad przepalonej żarówki czy nie ktoś zna temat)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Maja 2024, 21:54:07 »
Autko odebrane sprawdzone
To gitara :-)
Warszawa gdansk predkosc średnia 140 spaliło 4.2
Grubo z tym 140kmh biorąc pod uwagę że od Płońska bajzel i małe to spalanie  :-)
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2024, 21:59:38 wysłana przez ledziu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Maja 2024, 22:50:54 »
Kolega nie zna chyba pojęcia "średnia prędkość"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Maja 2024, 05:12:58 »
Sprostuje

Płońsk ominąłem przez jakieś poboczne takie wioski,  o od Warszawy wlochy, wypchalo mnie na Pułtusk poNiek na Ciechanów i tu na tych drogach średnio 90.na godzine a od Ciechanowa już s7 i średnio 130-140

A wracając do tematu ktoś już wie czy ledy można wsadzić i nie będzie błędu

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Maja 2024, 08:26:39 »
ledy można wsadzić i nie będzie błędu
Nie będzie. Szyna can nie raportuje rezystencji żarówek.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Maja 2024, 09:37:28 »
Może mi ktoś prostym językiem wyjaśnić o co chodzi z żarówkami/ledami hir2 do Corolli?

To w tych lampach ledy/żarówki się jednak wymienia?
Pozdro!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl